search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 23:05
MENU CLOSE

Συνέδριο CDU: Η Μέρκελ ευχήθηκε «να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις»

15.01.2021 20:23
Συνέδριο CDU: Η Μέρκελ ευχήθηκε «να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις» - Media

 

Μέσω livestreaming -λόγω κορωνοϊού- και με τρεις υποψηφίους να διεκδικούν την ηγεσία του κόμματος, άρχισε στη Γερμανία σε πρωτοφανείς συνθήκες, το συνέδριο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), με ομιλία της απερχόμενης καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ.

Αφού η προηγούμενη αρχηγός του κόμματος -και εκλεκτή της Μέρκελ- Αναγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ δεν άντεξε στην ηγεσία παρά μερικούς μήνες, πριν παραιτηθεί, η καγκελάριος, στην εναρκτήρια ομιλία της ευχήθηκε «να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις για το μέλλον», προσθέτοντας ότι το συνέδριο αυτό είναι το 40ό στο οποίο συμμετέχει, αλλά και το τελευταίο.

Αναδρομή 15ετίας

Στην ομιλία της έκανε αναδρομή στα τελευταία 15 χρόνια. Η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι το κόμμα της πέτυχε «πάρα πολλά», σημειώνοντας ότι τάθηκε πάντα έτοιμο να αναλάβει ευθύνη – όποια και αν ήταν αυτή. «Για όλα αυτά μπορούμε να είμαστε περήφανοι» είπε χαρακτηριστικά και, απαριθμώντας τις κρίσεις που αντιμετώπισε η Γερμανία κατά το ίδιο διάστημα (διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση, ευρωπαϊκή κρίση χρέους, προσφυγική κρίση) σημείωσε ότι, όπως η Γερμανία αντιμετώπισε αυτές τις καταστάσεις, έτσι θα αντιμετωπίσει και την τρέχουσα κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, «την σκληρότερη δοκιμασία μετά τον Πόλεμο», όπως είπε.

«Σήμερα βιώνουμε σίγουρα την πιο δύσκολη δοκιμασία, την πανδημία του αιώνα, η οποία δοκιμάζει την οικονομία μας και απαιτεί τόσα πολλά από τους περισσότερους ανθρώπους», πρόσθεσε η καγκελάριος υπογραμμίζοντας ότι το CDU συμβάλλει πολύ σημαντικά στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

Οι νέες προκλήσεις

Ο κόσμος θα συνεχίσει να αλλάζει πολύ πιο γρήγορα, προέβλεψε η καγκελάριος και ανέδειξε ως βασικές προκλήσεις της εποχής την ψηφιοποίηση, την κλιματική αλλαγή και το δημογραφικό πρόβλημα. «Γνωρίζουμε ότι η δύναμη της χώρας μας είναι οι άνθρωποί της», συνέχισε η κυρία Μέρκελ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κόμμα της ξέρει καλά τις ανησυχίες των ανθρώπων π.χ. για τις θέσεις εργασίας, αλλά και τις ανησυχίες των νέων για το μέλλον τους και ότι θα συνεχίσει να δίνει πρακτικές και όχι θεωρητικές λύσεις.

Η Γερμανίδα καγκελάριος σχολίασε και την ψηφιακή διεξαγωγή του συνεδρίου. Όπως είπε, της λείπει η ατμόσφαιρα της αίθουσας. Ωστόσο, αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια και η υγεία και επισήμανε πόσες δυνατότητες υπάρχουν στην σημερινή εποχή, όταν για παράδειγμα το 2005 δεν υπήρχαν καν smartphones.

Πήρε θέση;

Πάντως έντονη συζήτηση για το αν η Μέρκελ στην ομιλία της πήρε θέση υπέρ υποψηφίου έχει αρχίσει στα γερμανικά ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, ως έμμεση στήριξη της υποψηφιότητας του πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ ερμηνεύεται η ευχή της Καγκελαρίου ‘Αγκελα Μέρκελ «να εκλεγεί μια ομάδα», η οποία θα πάρει στα χέρια της την τύχη του κόμματός.

Μιλώντας στην έναρξη του (ψηφιακού) συνεδρίου του CDU, στο πλαίσιο του οποίου θα εκλεγεί το Σάββατο ο νέος πρόεδρος, η κυρία Μέρκελ ευχήθηκε «να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις για το μέλλον» και «να εκλεγεί μια ομάδα, η οποία θα πάρει στα χέρια της την τύχη του κόμματός μας». Ο κ. Λάσετ έχει εδώ και μήνες ανακοινώσει ότι ο ίδιος είναι υποψήφιος για την ηγεσία του CDU «ως ομάδα» με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος θα θέσει υποψηφιότητα για θέση αντιπροέδρου.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 23:03