search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 04:27
MENU CLOSE

Αλέξης Τσίπρας: Αποτυχία της κυβέρνησης το lockdown μέσα στο lockdown

09.02.2021 16:55

 

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτιό του APLHA και Αντώνη Σρόιτερ παραχωρεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας. 

Η νέα απόφαση για το νέο lockdown αποτελεί σαφή αποτυχία της κυβέρνησης, δήλωσε μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Η ανακοίνωση ενός lockdown μέσα στο lockdown είναι η επισφράγιση της αποτυχίας της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του δεύτερου πανδημικού κύματος», ανέφερε.

Σχολιάζοντας τις σημερινές εξελίξεις υποστήριξε: «Για πρώτη φορά άκουσα τον υπουργό Yγείας να λέει ότι θα εισηγηθεί στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Μέχρι τώρα ξέραμε ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων εισηγείται στην κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι πάμε σε ένα lockdown μέσα στο lockdown. Είμαστε από τον Νοέμβριο σε lockdown και φαίνεται ότι αυτές οι συνθήκες δεν φέρνουν αποτέλεσμα…Αν λοιπόν σήμερα με κυβερνητική απόφαση επιβληθεί νέο lockdown μέσα στο lockdown επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε βλέποντας και κάνοντας και τώρα πηγαίνει κάνοντας και βλέποντας. Παίρνει απόφαση για πιο σκληρά μέτρα και μετά βλέπουμε”.

Ακολούθως είπε ότι αν και σε όλο τον δυτικό κόσμο βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που δεν διακρίνεται από την επιτυχία της, στην χώρα μας “η κατάσταση έχει οδηγήσει σε μία υπερβολική κούραση την κοινωνία και τα μεγέθη που αφορούν την πανδημία είναι ανησυχητικά… Η ελληνική κυβέρνηση από το δεύτερο πανδημικό κύμα και μετά δεν έχει πάρει θετικό βαθμό, δεν έχει κάνει ότι ήταν δυνατό για να έχουμε το μικρότερο δυνατό κόστος”.

Σε ερώτηση για το τι διαφορετικό θα έκανε ο ίδιος απάντησε: “Το κρίσιμο δεν είναι τι διαφορετικό θα κάνεις όταν τα πράγματα φθάσουν στο μη περαιτέρω, αλλά εάν έκανες ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να μη φθάσει μέχρι εκεί η κατάσταση, ή για να ελαχιστοποιήσεις τις συνέπειες. Εμείς ασκούμε συγκεκριμένη κριτική: τι έκανε η κυβέρνηση για τη διασπορά στις εστίες μετάδοσης, για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, για τα σχολεία για τους εργασιακούς χώρους; Όχι μόνο δεν έκανε κάτι αλλά μας καθησύχαζε λέγοντας ότι δεν κολλάει στο μετρό, δεν κολλάει στα σχολεία”.

Συνεχίζοντας είπε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε ένα θέατρο του παραλόγου καθώς οι επιστήμονες καλούνται να αποφασίσουν με βάση μία εικόνα που δεν είναι πραγματική καθώς ο αριθμός των τεστ υπολείπεται αυτών που απαιτούνται…».

Ειδικότερα σε σχέση με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο υγειονομικό σκέλος της πανδημίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία άσκησε κριτική ότι η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα όλο αυτό το διάστημα για να αντιμετωπίσει τη διασπορά στις εστίες μετάδοσης «Τι ακριβώς έκανε όλο αυτό το διάστημα για να αντιμετωπίσουμε τη διασπορά του ιού στις εστίες μετάδοσης; Τι ακριβώς έκανε για να αραιώσει τα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς; Στο μετρό και στα λεωφορεία; Στους εργασιακούς χώρους; Στα σχολεία; Όχι μόνο δεν έκανε κάτι, αλλά αντιθέτως μας καθησύχαζε. Μάλιστα, πολλές φορές επικαλούνταν τους επιστήμονες και την ανυπαρξία των επιστημονικών μελετών, για να μας πουν μην ανησυχείτε, δεν κολλάει στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Δεν κολλάει στα λεωφορεία. Δεν κολλάει στο μετρό. Δεν κολλάει στα σχολεία. Αυτό μας έλεγαν μέχρι χθες».

Διερωτήθηκε αν η εικόνα με βάση την οποία κάνουν τις εισηγήσεις του οι ειδικοί είναι η πραγματική εικόνα δεδομένου ότι δεν γίνονται επαρκή τεστ επομένως δεν υπάρχει σοβαρή επιδημιολογική εικόνα και σοβαρές επιδημιολογικές μελέτες. Σημείωσε ότι πρέπει να αλλάξει το μοντέλο αντιμετώπισης, από το «να γίνονται στοχευμένα (τεστ), εκεί όπου υπάρχει υποψία ότι μπορεί να υπάρχουν κρούσματα» έως το να διαμορφωθούν τμήματα με λιγότερους μαθητές όταν ανοίξουν ξανά τα σχολεία και να μην αφήνεται ο εργαζόμενος στη μοίρα του.

Για Ικαρία

Σε σχέση με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία σημείωσε ότι «είναι η δεύτερη φορά που ο πρωθυπουργός υποπίπτει σε ένα ατόπημα». Διότι «εάν ένας πρωθυπουργός ο οποίος δεν μπορεί να τηρήσει τα μέτρα που ο ίδιος εξαγγέλλει, δεν μπορεί να έχει καμία εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό». Μεγαλύτερο σκάνδαλο ωστόσο, είπε, ήταν «ο τρόπος που επιχείρησε επικοινωνιακά το επιτελείο της Ν.Δ. να το διαχειριστεί», με προσπάθεια «να πάει στα χαμηλά στα μέσα ενημέρωσης, με πιέσεις, με ανακοινώσεις στην ΕΡΤ, στη δημόσια τηλεόραση στον χώρο εργασίας μην παίζετε αυτό το βίντεο, με δηλώσεις στελεχών ότι έλα μωρέ είναι τόσο δημοφιλής ο πρωθυπουργός μας που τον αγαπάνε οι πολίτες».

Περαιτέρω, εξέφρασε την άποψη ότι ο κ. Μητσοτάκης «έχει μολυνθεί από μια πολιτικά θανατηφόρα ασθένεια. Την ασθένεια της αλαζονείας της εξουσίας». Επομένως είπε, «δεν πρόκειται περί λάθους». Πρόσθεσε ότι τον ενοχλεί η εικόνα που εκπέμπει συνολικά ο πρωθυπουργός ότι «δεν συναισθάνεται τι βιώνει σήμερα ο μέσος πολίτης». Και συνέχισε: «Αυτές οι μουσικές, οι τσαμπούνες με τα παραδοσιακά τραγούδια, το γλέντι αυτό, τι ακριβώς γιορτάζανε; (…), εγώ φεύγω από το κομμάτι που αφορά καθαρά την τήρηση των μέτρων, τι ακριβώς γιορτάζανε; Τους 6.000 νεκρούς γιορτάζανε; Τους χιλιάδες ανθρώπους μας που θρηνούν; Τους εκατοντάδες που έχουμε σήμερα στην εντατική; Ή την αγωνία του μέσου πολίτη μη νοσήσει»;

Ενδεικτικά, και προκειμένου να τεκμηριώσει τα περί αλαζονείας και περί έλλειψης ενσυναίσθησης αναφέρθηκε στην πρόσφατη αναφορά του πρωθυπουργού για την αύξηση του προστίμου από 300 σε 500 ευρώ, σε αναφορά του σε διεθνή μέσα ότι μετά την πανδημία η οικονομία θα ανακάμψει γιατί οι έλληνες αποταμιεύουν αλλά και στη δήλωση ότι πολλοί Έλληνες είναι εξαρτημένοι από τον μισθό τους.

Για τις διαδηλώσεις

Σε σχέση με την κριτική που ασκεί η κυβέρνηση στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι και αυτή δεν έχει συναίσθηση της κατάστασης επειδή προτρέπει σε διαδηλώσεις σημείωσε πως «οι συγκεντρώσεις και οι διαμαρτυρίες είναι βασικό συστατικό μιας δημοκρατίας, αν θέλουμε η δημοκρατία να λειτουργεί και να μη μπει συνολικά σε καραντίνα». Δεν μπορεί είπε στο όνομα μιας έκτακτης κατάστασης, να υιοθετήσει κανείς την άποψη ότι μόνο η κυβέρνηση θα νομοθετεί και μάλιστα, νομοσχέδια τα οποία είχαν αντιδράσεις. «Διότι εδώ γίνονται διαδηλώσεις των φοιτητών, διότι αποφασίζει η κ. Κεραμέως για την Παιδεία, την επόμενη χρονιά να μπουν 25.000 λιγότεροι εισακτέοι στα ΑΕΙ. Ε, αυτό θα περάσει δίχως καμία αντίδραση»;

Παραδέχτηκε ότι υπάρχει υγειονομικό ρίσκο από τις διαδηλώσεις ως εκ τούτου είπε ότι θεωρεί ορθό «η κυβέρνηση να μη φέρει τέτοια νομοσχέδιο που εγείρουν σημαντικές κοινωνικές αντιδράσεις μέσα σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Σημείωσε ότι είναι «άλλη συζήτηση με αυτή που αφορούσε μια επετειακή εκδήλωση όπως ήταν αυτή του Πολυτεχνείου» όπου εκεί την πολιτική ευθύνη την έχουν οι διοργανωτές και είναι «άλλο όταν η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας, αποφασίζει να νομοθετήσει με προκλητικό τρόπο και χωρίς διαβούλευση, διάλογο, ζητήματα που εγείρουν αντιστάσεις».

Άρα, συνέχισε «ο υποκινητής αυτών των διαδηλώσεων και των συγκεντρώσεων δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η κυβέρνηση». «Θα πρέπει ορισμένα μέτρα αναγκαία, καταστολής ελευθεριών, να μη γίνουν μόνιμα και να μη γίνουν ευκαιρία για τις εκάστοτε κυβερνήσεις προκειμένου να περάσουν μέτρα τα οποία θα είναι σε αντίθεση με την κοινή λογική και με την κοινή γνώμη».

Για τη διαγραφή ιδιωτικού χρέους

Ερωτηθείς για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περί διαγραφής του ιδιωτικού χρέους περιέγραψε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ότι δηλαδή «μέχρι τέλος του 2020, είχαν συσσωρευτεί 6 δισ. χρέη από αρχές Μαρτίου του 2020 μέχρι τέλος του χρόνου, σε περίοδο πανδημίας, πανδημικό χρέος δηλαδή, 6 δισ. στο δημόσιο, 12 δισ. στις τράπεζες». Πρόκειται είπε για «τεράστιο μέγεθος για 8-9 μήνες» που «αν δεν βρεθεί ένας ριζικός τρόπος απομείωσής του, τότε όχι μόνο ούτε οι τράπεζες ούτε το δημόσιο θα πάρουν τίποτε πίσω διότι ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος» και κατά συνέπεια θα υπονομευθεί και η προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας.

Περιγράφοντας τη λύση που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα αναφέρθηκε σε μια λύση για το χρέος των επιχειρήσεων προς το δημόσιο που θα είναι συνδυασμός πολλών δόσεων, όπως οι 120 δόσεις που είχε εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με την διαγραφή μέρους του ονομαστικού χρέους, προκειμένου να επέλθει μια διαγραφή «που θα είναι της τάξης του 40% με 60%» μαζί με 120 δόσεις. Διαφορετικά είπε, «δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσει να αποπληρωθεί αυτό το χρέος».

Οι τράπεζες, είπε, είναι ξεχωριστό θέμα αλλά «και εκεί υπάρχουν λύσεις που μπορούν να βρεθούν, λύσεις που αφορούν στην αναστολή πληρωμών για ένα πολύ μεγάλο διάστημα, στη διαγραφή της επιπλέον χρέωσης με τους τόκους που μπαίνουν, τους τόκους υπερημερίας κτλ».

Έκανε λόγο για «ένα σκάνδαλο μεγαλύτερο κι από το σκάνδαλο της έλλειψης ενσυναίσθησης ή της συρρίκνωσης της δημοκρατίας» διότι οι τράπεζες «έχουν αυτή τη στιγμή ρευστότητα που δεν είχαν ποτέ τα τελευταία 10 χρόνια» και αυτή τη ρευστότητα «δεν τη διοχετεύουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», που έχουν ανάγκη για να επιβιώσουν, αλλά σε λίγες επιχειρήσεις.

Εκτίμησε επίσης ότι το θέμα του δημόσιου χρέους θα ξαναμπεί στο τραπέζι.

Για δημοσκοπήσεις και εκλογές

Στο ερώτημα τι απαντά για το ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν στήριξη στην κυβέρνηση η οποία βρίσκεται από 10 έως 20 μονάδες πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, παρέπεμψε στην συνολική εικόνα από την αρχή της πανδημίας λέγοντας πως αρχίζει και καταγράφεται η φθορά της κυβέρνησης «Πιστεύω ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, έχει αρχίσει η φθορά. Και ξέρετε, όταν αρχίζει αυτή η φθορά δεν έχει νόημα κανείς να στηρίζεται ούτε στην επικοινωνιακή υπεροπλία, ούτε στην επικοινωνία» είπε.

Από την άλλη υπογράμμισε πως αν ο κ. Μητσοτάκης ακούσει τις εισηγήσεις των συμβούλων του που του λένε «πήγαινε τώρα σε εκλογές να νικήσεις τον αντίπαλό σου, πριν αρχίσει η πτώση αυτή να είναι ραγδαία», τότε εξέφρασε την εκτίμηση το βράδυ των εκλογών «θα υποστεί μεγάλο, τεράστιο εκλογικό σοκ», διότι «εκεί θα μετρήσει αυτό το οποίο στην αρχαιοελληνική τραγωδία ονομάζουμε ‘’ύβρις’’». «Αν φυγομαχήσει» συνέχισε, «θα υποστεί κατά την άποψή μου δεινή πολιτική ήττα και θα είναι και μια τεράστια ανατροπή και σε όλες τις μετρήσεις».

Όσον αφορά το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητάει εκλογές εξήγησε πως δεν θα το κάνει «την ώρα που ο μέσος Έλληνας πολίτης αγωνιά για το αύριο». Μετά την πανδημία «όταν θα ανοίξει η μεγάλη συζήτηση ποιος μπορεί τώρα να βγάλει τη χώρα από το τέλμα της οικονομικής κρίσης», οι εξελίξεις θα έρθουν ούτως ή άλλως από μόνες τους. Ωστόσο, διευκρίνισε πως αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετεί τη λογική του ώριμου φρούτου.

«Δεν είναι η ώρα να ζητήσω εκλογές» κατέληξε.

Για την αστυνομία στα πανεπιστήμια

Σε σχέση με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και την πρόβλεψη για ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με ορισμένα ιδρύματα του κέντρου κυρίως αλλά αυτό δεν αντιμετωπίζεται «με τον προκλητικό τρόπο της δημιουργίας αστυνομικών τμημάτων με ανεκπαίδευτους ειδικούς φρουρούς μέσα στα πανεπιστήμια». Αντιμετωπίζεται είπε «με τις ίδιες τις προτάσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας που λέει να φτιάξουμε σώματα φύλαξης μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους που να έχουν τη δυνατότητα της επιτήρησης και, όταν χρειάζεται, να καλούν τις αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να επέμβουν».

Τραντίλης για Τσίπρα: Αναλαμβάνει το ρίσκο…

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης για την συνέντευξη του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κ. Τσίπρας λοιπόν αναλαμβάνει το ρίσκο να κολλήσουν άνθρωποι στις πορείες. Πώς γίνεται να αδιαφορεί κάποιος για τους κινδύνους που συνεπάγεται κάτι τέτοιο για την υγεία των πολιτών; 

Πόσο υποκριτικό είναι να καταγγέλλει την Κυβέρνηση για ανεπάρκεια μέτρων, όταν ο ίδιος αναλαμβάνει την ευθύνη για την παραβίασή τους; 

Πόσο ανεύθυνο είναι να προσκαλεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση σε συγκεντρώσεις και πορείες αυτό το κρίσιμο διάστημα που η κοινωνία δίνει μάχη με την πανδημία; 

Η υγεία των συνανθρώπων μας πρέπει να αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα όλων μας».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42