search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:59
MENU CLOSE

«Συνεργείο» κατεδάφισης

21.10.2010 01:29
«Συνεργείο» κατεδάφισης - Media

Του Δημήτρη Μυ

Ακόμα και οι κατεδαφίσεις θέλουν τον… τρόπο τους. Δεν γκρεμίζεις στην τύχη. Θέλει σχέδιο, το οποίο, όπως φαίνεται από τις ρυθμίσεις και τα μέτρα για τη συγκράτηση της ανεργίας, δεν διαθέτουν οι δικοί μας κυβερνητικοί φωστήρες.

Του Δημήτρη Μυ

Ακόμα και οι κατεδαφίσεις θέλουν τον… τρόπο τους. Δεν γκρεμίζεις στην τύχη. Θέλει σχέδιο, το οποίο, όπως φαίνεται από τις ρυθμίσεις και τα μέτρα για τη συγκράτηση της ανεργίας, δεν διαθέτουν οι δικοί μας κυβερνητικοί φωστήρες. Εκτός κι αν απλώς εφαρμόζουν τη «διά πάσαν νόσον» συνταγή του ΔΝΤ, που δεν κοιτάζει ούτε οικονομίες ούτε ανάγκες ούτε βιωσιμότητα, παρά μόνον εισπράττει για λογαριασμό των δανειστών και του εαυτού του.

Σ’ αυτή τη λογική, ξέρετε, οι άνθρωποι δεν είναι παρά αριθμοί της στατιστικής και τίποτε άλλο.

Ας δούμε λοιπόν τους εγχώριους «καταστροφείς», τους εργολάβους της απορύθμισης της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τις συνταγές του ΔΝΤ, και την προσπάθειά τους. Πρώτα φρόντισαν να νομοθετήσουν την «απελευθέρωση» των απολύσεων με τον περιορισμό των αποζημιώσεων. Η διευκόλυνση που πρόσφεραν εκτόξευσε τον αριθμό των ανέργων, οι οποίοι υπολογίζονται για το 2011 σε πάνω από ένα εκατομμύριο.

Προκειμένου να αντιμετωπίσουν σε κάποιο βαθμό τις πολιτικές τριβές που αναμένονται επειδή ένας στους τρεις από το εργατικό δυναμικό της χώρας θα πεταχτεί έξω από τη παραγωγική διαδικασία, σκέφτηκαν να επιχορηγήσουν 250.000 θέσεις εργασίας. Η ιδέα τους έχει ενδιαφέρον!…

Οι επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες έχουν ξαλαφρωθεί χωρίς κόστος από το πλεονάζον προσωπικό, θα προσλάβουν ή θα κρατήσουν κάποιους εργαζόμενους με… αντάλλαγμα το αναλογικό σβήσιμο αυτών που χρωστούν στο ΙΚΑ. Με πιο απλά λόγια, αντί για εργοδοτικές εισφορές, θα σβήνονται τα χρέη τους!

Αποτέλεσμα; Το ΙΚΑ όχι μόνο στερείται από τα έσοδα των εισφορών των ήδη απολυμένων, αλλά και από τις εργοδοτικές εισφορές των 250.000 θέσεων εργασίας που θέλει να διασώσει η κυβέρνηση με τα μέτρα που ανακοίνωσε. Ακόμη χειρότερα, η επιδότηση αυτή μετατρέπεται σε χρέος, καθώς το ΙΚΑ, για να αντιμετωπίσει τη μείωση των εισφορών, ήδη ανακοίνωσε πως θα δανειστεί περί τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ!

Όλα αυτά (και πολλά άλλα ακόμη) προκαλούν μια εύλογη ερώτηση: Είναι άραγε τόσο ανίκανοι; Ή μήπως αδυνατούμε να αντιληφθούμε το συνολικό σχέδιο της κατεδάφισης που συντελείται;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:58