search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 20:59
MENU CLOSE

Χλομό το 2011 για την Υγεία…

09.01.2011 14:00
Χλομό το 2011 για την Υγεία... - Media

Πάει ο παλιός ο χρόνος, πάει και η δημόσια Υγεία – όπως την ξέραμε τουλάχιστον. Οι απώλειες στον τομέα συνιστούν καλά νέα (σε ό,τι αφορά τη διαπλοκή και τα πάσης φύσεως θεσμικά και εξωθεσμικά παράσιτα) και κακά νέα (σε ό,τι αφορά την ποιότητα της περίθαλψης και τις παροχές προς τον πολίτη).

Πάει ο παλιός ο χρόνος, πάει και η δημόσια Υγεία – όπως την ξέραμε τουλάχιστον. Οι απώλειες στον τομέα συνιστούν καλά νέα (σε ό,τι αφορά τη διαπλοκή και τα πάσης φύσεως θεσμικά και εξωθεσμικά παράσιτα) και κακά νέα (σε ό,τι αφορά την ποιότητα της περίθαλψης και τις παροχές προς τον πολίτη).

Το 2011 προδιαγράφεται χλομότατο σε δαπάνες κι αυτό είναι κάτι που δεν επιδέχεται θετικής επικαιροποίησης, δεδομένου ότι έχει προηγηθεί η επικαιροποίηση του μνημονίου (το οποίο μνημόνιο εξακολουθεί να επικεντρώνει εμμονικά στο βασίλειο του ΕΣΥ και να απαιτεί εξοικονόμηση δαπανών της τάξης των 1,3 δισ. ευρώ για τη χρονιά που μόλις μπήκε).

Όπως και να ’χει, οφείλουμε να είμαστε ενήμεροι προκειμένου να μην ακολουθείται το κάθε πρόβλημα υγείας για το οποίο θα προστρέχουμε στην κρατική φροντίδα κι από ένα εγκεφαλικό λόγω αγανάκτησης. Μάθε και προφυλάξου, που λένε… Οι αλλαγές που θα δούμε λοιπόν να συμβαίνουν το προσεχές διάστημα στα ελληνικά νοσοκομεία και στα ασφαλιστικά ταμεία, με βάση τα κελεύσματα της τρόικας και του υπουργείου Υγείας, είναι οι εξής:

● Σε όλα τα υγειονομικά ιδρύματα της χώρας, καθώς και στα πάλαι ποτέ δωρεάν Κέντρα Υγείας της χώρας, η χρέωση για την όποια χρήση των υπηρεσιών των εξωτερικών ιατρείων θα ανέλθει στα 5 ευρώ.

● Τα πακέτα παροχών των διάφορων Ταμείων θα ομογενοποιηθούν περί τα μέσα της χρονιάς. Κουτσοί και στραβοί θα εξυπηρετούμαστε αδιακρίτως από τον κουτσό και στραβό Άγιο Παντελεήμονα…

● Ήδη μπορούμε να πηγαίνουμε τα απογεύματα στα νοσοκομεία και να εξεταζόμαστε έναντι αδρού αντιτίμου με την προσδοκία της επιστροφής του από το ασφαλιστικό μας Ταμείο.

● Στον διοικητικό μάρσιπο των μεγάλων νοσοκομείων – καγκουρό θα κουρνιάσουν και τα μικρότερα νοσοκομεία της ίδιας υγειονομικής περιφέρειας. Έτσι, είναι πιθανό πολλές φορές να βρεθούμε να κάνουμε βόλτες μεταξύ ενός νοσοκομείου που γνωρίζαμε από παλιά κι ενός άλλου, του οποίου την ύπαρξη παντελώς αγνοούσαμε. Η διασύνδεση αυτή θα προβλέπεται από τους νέους κανονισμούς.

● Τα μικρά Ιδρύματα ωστόσο θα αποκτήσουν ενός είδους «εξειδίκευση» προκειμένου να καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες και να απαλλάσσουν τα «μητροπολιτικά» τους νοσοκομεία από ένα μέρος του όγκου δραστηριοτήτων.

● Η είσπραξη της προβλεπόμενης συμμετοχής των ασθενών θα εποπτεύεται λογιστικά σε όλες τις μονάδες του ΕΣΥ.

Προσωπικό για την εξυπηρέτησή μας θα προσληφθεί ελάχιστο (στα όρια της μη ξεφτίλας). Θα αυξηθεί ωστόσο η κινητικότητα των εργαζομένων στο εσωτερικό των υγειονομικών περιφερειών. Πιθανότατα οι νοσοκόμοι και οι νοσοκόμες που θα μας γιατροπορεύουν δεν θα είναι φουρκισμένοι/ες μόνο λόγω του φόρτου εργασίας αλλά και λόγω της πιθανής «δυσμένειας» των μετατάξεων

Η φειδωλή μνημονιακή στάση της κυβέρνησης ωστόσο σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις δεν φαίνεται να συνάδει και πολύ με τις προσλήψεις τσακ – μπαμ που λαμβάνουν χώρα στην καρδιά και στις παρυφές του υπουργείου Υγείας. Οι επιστημονικοί σύμβουλοι είναι απαραίτητοι όταν επιχειρείται μία μεταρρύθμιση, θα πουν κάποιοι. Μήπως κι οι απλοί γιατροί δεν είναι απαραίτητοι; Δεν προσλαμβάνονται ωστόσο.

Λογιστική καρμιριά

Το μέτρο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα επεκταθεί. Θα ελέγχονται ηλεκτρονικά, όχι μόνο οι συνταγές, αλλά και οι παραπομπές από έναν γιατρό σε άλλο, τα παραπεμπτικά για εξετάσεις ή περίθαλψη σε νοσοκομείο. Οι γιατροί του ΕΣΥ θα αποκτήσουν το σύνδρομο της λογιστικής καρμιριάς…

Όσον αφορά τα φαρμακευτικά σκευάσματα, η κυβέρνηση προτίθεται να θέσει σε εφαρμογή μέτρα προς εξοικονόμηση τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2010, εκ των οποίων τουλάχιστον το 1 δισ. πρέπει να εξοικονομηθεί το 2011. Μία από τις πρακτικές επιπτώσεις της φαρμακευτικής λιτότητας είναι και το γεγονός ότι τα φάρμακα που θα προβλέπονται από τη «λίστα» θα γίνουν πολύ λιγότερα…

Επίσης το 50% του όγκου των φαρμάκων που θα χρησιμοποιηθούν από τα δημόσια νοσοκομεία έως το τέλος του 2011 θα αποτελείται από γενόσημα (αντίγραφα) φάρμακα και από φάρμακα των οποίων έχει λήξει η πατέντα. Οι προμήθειες των φαρμάκων άλλωστε θα γίνονται με βάση τη δραστική ουσία και όχι τη φίρμα. (Το ίδιο θα ισχύει και στα ασφαλιστικά ταμεία). Μην εκπλαγείτε αν τα ονόματα των σκευασμάτων που παρελαύνουν από το βιβλιάριό σας μοιάζουν με σανσκριτικά.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 20:57