search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:55
MENU CLOSE

Αδιέξοδο, παράταση του θρίλερ και στο βάθος …συνεδριάσεις Eurogroup, Μπουντεσταγκ και ESM

15.06.2015 08:24
Αδιέξοδο, παράταση του θρίλερ και στο βάθος ...συνεδριάσεις Eurogroup, Μπουντεσταγκ και ESM - Media

Μετά το χθεσινό αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες θα συνεχιστεί και τα επόμενα εικοσιτετράωρα το σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ Αθήνας και δανειστών.

 

Μετά το χθεσινό αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες θα συνεχιστεί και τα επόμενα εικοσιτετράωρα το σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ Αθήνας και δανειστών. Το νέο αδιέξοδο των συνομιλιών σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δείχνει ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζει να «κολλάει» μεταξύ άλλων στις εσωτερικές διαφορές μεταξύ ευρωπαίων και ΔΝΤ, το οποίο καλεί την Ευρώπη σε ελάφρυνση χρέους και χρηματοδότηση της Ελλάδας και την Αθήνα σε συνέχιση της σκληρής λιτότητας με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. 

Στη χθεσινοβραδινή του παρέμβαση ο επικεφαλής των οικονομολόγων  του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ ζήτησε από την κυβέρνηση αξιόπιστα μέτρα και δέσμευση για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πλευρά έδειξε ως υπαίτιο για το χθεσινό ναυάγιο κυρίως το ΔΝΤ το οποίο ζητά μέτρα 3,6 δις από περικοπή συντάξεων και ΦΠΑ (1% του ΑΕΠ από τις συντάξεις και 1% του ΑΕΠ από το ΦΠΑ). Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές βασικό σημείο διαφωνίας στάθηκε το ύψος του δημοσιονομικού κενού  το οποίο οι δανειστές προσδιορίζουν στο 2,5% του ΑΕΠ για το 2016 και η Αθήνα γύρω στο 2% του ΑΕΠ. 

Η ελληνική πλευρά για την κάλυψή του πρότεινε μέτρα «βέβαιης απόδοσης» για το 1,9 του ΑΕΠ και διαρθρωτικές αλλαγές για την κάλυψη του 0,6 του ΑΕΠ. Παράλληλα διεμήνυσε ότι τα μέτρα τα οποία θα λάβει για την κάλυψη αυτού του κενού δεν μπορούν να είναι περικοπές μισθών και συντάξεων, αλλά και μεταφορά βασικών αγαθών όπως το ρεύμα στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ.

Στο μεταξύ, το ΔΝΤ , όπως προκύπτει και από το σημείωμα του Ολιβιέ Μπλανσάρ λαμβάνει υπόψη τα δικά του στοιχεία για τις συντάξεις τις οποίες υπολογίζει σε 16% του ΑΕΠ κάτι το οποίο η κυβέρνηση έχει διαψεύσει ουκ ολίγες φορές μιλώντας για «λάθος στοιχεία». Με δήλωσή του προς το Έθνος  ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ο οποίος μετείχε στην αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες διαψεύδει για μία ακόμη φορά αυτό το στοιχείο «καρφώνοντας» παράλληλα το ΔΝΤ: «Βρήκαμε ισοδύναμα και τα αρνήθηκαν. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στις μειώσεις των συντάξεων. Λάθος λογική με λάθος στοιχεία».

Η κυβέρνηση, μετά την επιστροφή της ελληνικής αντιπροσωπείας από τις Βρυξέλλες εξακολουθεί να δηλώνει «σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη της αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας». Τις επόμενες ώρες αναμένεται να καθορίσει τα βήματά της σε συνάρτηση και με τα μηνύματα που θα λάβει από το μέτωπο των δανειστών. «Θα περιμένουμε υπομονετικά, έως ότου οι θεσμοί προσχωρήσουν στον ρεαλισμό», διεμήνυσε εκ νέου ο πρωθυπουργός. 

Σημειώνεται ότι νωρίς το απόγευμα ο Μάριο Ντράγκι ενημερώνει την αρμόδια επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου για το θέμα της Ελλάδας. 

Επιπλέον, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην μέση της εβδομάδας καθώς την Τετάρτη επίκειται νέα συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, ενώ την Πέμπτη, μέρα κατά την οποία ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία, στις Βρυξέλλες θα συνεδριάζει το Eurogroup, στο Λουξεμβούργο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) και στο Βερολίνο η Γερμανική Βουλή την οποία συγκάλεσε η Άνγκελα Μέρκελ στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας για το θέμα της Ελλάδας.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:55