search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 02:16
MENU CLOSE

Βόμβα από το Spiegel: Η Γερμανία εξαγόρασε τη διοργάνωση του Mουντιάλ το 2006

16.10.2015 14:46
Βόμβα από το Spiegel: Η Γερμανία εξαγόρασε τη διοργάνωση του Mουντιάλ το 2006 - Media

Στη μεγαλύτερη κρίση στο γερμανικό ποδόσφαιρο, από το σκάνδαλο δωροδοκίας της Bundesliga  τη δεκαετία του 1970, θα μπορούσαν να οδηγήσουν οι πληροφορίες του Spiegel που αναφέρουν ότι η διοργάνωση του Μουντιάλ του 2006 από τη Γερμανία ήταν προϊόν δωροδοκίας.  

 

Στη μεγαλύτερη κρίση στο γερμανικό ποδόσφαιρο, από το σκάνδαλο δωροδοκίας της Bundesliga  τη δεκαετία του 1970, θα μπορούσαν να οδηγήσουν οι πληροφορίες του Spiegel που αναφέρουν ότι η διοργάνωση του Μουντιάλ του 2006 από τη Γερμανία ήταν προϊόν δωροδοκίας.  

Η αρμόδια γερμανική επιτροπή  φέρεται να… «δανείστηκε» από τον τότε επικεφαλής της Αdidas, Ρόμπερτ Λουϊ Ντρεϊφίς, 10.3 εκατομμύρια γαλλικά φράγκα, δηλαδή (τότε) 13 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα.

Φαίνεται ότι τόσο ο πρόεδρος της επιτροπής διεκδίκησης, Φραντς Μπεκενμπάουερ, όσο και ο σημερινός πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδίας, Βόλφγκανγκ Νίρσμπαχ, γνώριζαν για τον «δανεισμό».

Ο Ντρεϊφίς – τότε επικεφαλής της Adidas, η οποία «εξοπλίζει» την Εθνική Γερμανίας-  «δάνεισε» τα χρήματα στη γερμανική επιτροπή διεκδίκησης, ενάμισι χρόνο πριν από τη διοργάνωση, αλλά το «δάνειο» δεν εμφανίστηκε πουθενά επίσημα.

Φαίνεται ότι το «δάνειο» χρησιμοποιήθηκε για να εξασφαλιστούν τέσσερις ψήφοι εκπροσώπων της Ασίας, που έδωσαν τελικά τη διοργάνωση στη Γερμανία με ψήφους 12-11, έναντι της Νοτίου Αφρικής, στη σχετική ψηφοφορία του 2000.

Σύμφωνα πάντα με το  Spiegel, Μπεκενμπάουερ και Νίρσμπαχ έψαχναν τρόπο να επιστραφεί το ποσό χωρίς να προκληθούν υποψίες.

Έτσι, δημιουργήθηκε μια «κάλυψη» και οι Γερμανοί έδωσαν 6,7 εκατομμύρια ευρώ για ένα γκαλά της FIFA που επρόκειτο να γίνει στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου, αλλά τελικά ακυρώθηκε. Τα χρήματα είχαν πιστωθεί σε λογαριασμό της FIFA στη Γενεύη και από εκεί, η FIFA φέρεται να τα μετέφερε σε λογαριασμό του Ντρεϊφίς στη Ζυρίχη.

Μπεκενμπάουερ και Νίρσμπαχ  δεν απάντησαν στις σχετικές ερωτήσεις του Spiegel.

Η γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία επικαλέστηκε «στενότητα χρόνου» που δεν της επέτρεπε να εκδώσει δήλωση την Πέμπτη. Την Παρασκευή το πρωί ωστόσο έστειλε δελτίο Τύπου, στο οποίο παραδέχεται ότι η οργανωτική επιτροπή του Μουντιάλ 2006  έκανε, τον Απρίλιο του 2005, μια πληρωμή 6,7 εκατομμυρίων στη FIFA. Υποστηρίζει ότι είναι πιθανόν η πληρωμή να μη χρησιμοποιήθηκε για το γκαλά της FIFA, αλλά και ότι δεν είχε σχέση με τη διοργάνωση του Μουντιάλ.

Από τους τρεις Ασιάτες εκπροσώπους που ψήφισαν υπέρ της Γερμανίας το 2000, οι δύο δεν απάντησαν στο Spiegel και ο τρίτος, ο Chung Moon Joon από τη Νότιο Κορέα, είπε ότι οι ερωτήσεις ήταν ανάξιες σχολιασμού.

Ο Ντρεϊφίς πέθανε το 2009.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15