search
ΣΑΒΒΑΤΟ 25.05.2024 13:10
MENU CLOSE

Παγιδευμένη η κυβέρνηση, φορο-πρόσφυγες οι Έλληνες

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1889
05-11-2015
05.11.2015 04:00
schulz.jpg

Μια γλυκόπικρη γεύση αφήνουν οι αλλεπάλληλες επι­σκέψεις των Ευρωπαίων «κοτζαμπάσηδων» στην Αθή­να – Ολάντ, Μοσκοβισί, Σουλτς κ.λπ. -, οι οποίοι, όλως τυχαίως, είναι ταυτοχρόνως και άτυποι εκπρόσωποι των χωρών τους, Γαλλίας και Γερμανίας.

 

Μια γλυκόπικρη γεύση αφήνουν οι αλλεπάλληλες επι­σκέψεις των Ευρωπαίων «κοτζαμπάσηδων» στην Αθή­να – Ολάντ, Μοσκοβισί, Σουλτς κ.λπ. -, οι οποίοι, όλως τυχαίως, είναι ταυτοχρόνως και άτυποι εκπρόσωποι των χωρών τους, Γαλλίας και Γερμανίας.

– Γλυκιά η γεύση στο επικοινωνιακό μέρος, αφού περισσεύουν τα δήθεν φιλικά χτυπήματα στην πλάτη και η αναγνώριση του δικαίου των αιτημά­των της ελληνικής κυβέρνησης για επιείκεια στα θέματα της δημοσιονο­μικής αυστηρότητας, των πλειστηριασμών και των μεταρρυθμίσεων.

– Πικρή η επίγευση στο τέλος, διότι όλοι οι κορυφαίοι της Ευρώπης, επι­σκέπτες και μη – συνεπικουρούμενοι και από το ΔΝΤ, το οποίο είναι αμε­τακίνητο στα πιο βαριά θέματα της μνημονιακής ατζέντας, με αιχμή το ασφαλιστικό -, τονίζουν, με κυμαινόμενη αυστηρότητα, ότι η πλήρης εφαρμογή των προαπαιτουμένων του μνημονίου είναι όρος απαρά­βατος όχι μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και για την καταβολή των δύο δανειακών υποδόσεων των 2 και 1 δισ. ευρώ.

Στην Αθήνα η κυβέρνηση φαίνεται να πιστεύει – και ας ελπίσουμε πως κάνουμε λάθος – ότι η τεράστια επι­βάρυνση της Ελλάδας από το προσφυγικό και μεταναστευτικό κύμα θα συγκινήσει τους Ευρωπαίους«κοτζαμπάσηδες» και είτε θα ελαφρύ­νουν τον κεφαλικό φόρο τον οποίο καλούνται να πληρώσουν σύμπαντες οι Έλληνες φορολογούμενοι είτε θα διατηρήσουν το κονάκι τους μέσω μιας χαλαρής ρύθμισης των «κόκκι­νων» δανείων.

Η εντολή όμως του συνόλου των δανειστών είναι ξεκάθαρη: Εφαρμό­ζετε το μνημόνιο στην ολότητά του, δίχως παρεκκλίσεις, ώστε να γίνει εγκαίρως η ανακεφαλαιοποίηση, να γλιτώσετε το κούρεμα καταθέσεων και να πάμε εν συνεχεία στη συζήτη­ση για το χρέος. Καμιά άλλη διαδι­κασία δεν είναι αποδεκτή.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, διεκδικεί το ελάχιστο του πολι­τικού χρόνου που μπορεί να αγορά­σει ώστε να διαχειριστεί με λίγο πε­ρισσότερη άνεση την έλλειψη προε­τοιμασίας, η οποία απεδείχθη με το χάος που δημιουργήθηκε επί έναν και πλέον μήνα στην προσπάθεια να βρεθούν ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση – ένα μέτρο το οποίο είχε προτείνει η ίδια η κυβέρνηση!

Δεδομένου ότι έχει μπροστά της μια μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθ­μιση – και όχι απλώς μερικές σημεια­κές παρεμβάσεις στο σύστημα -, αλ­λά και μεγάλες μεταρρυθμίσεις στη φορολογία και τη δημόσια διοίκηση, για να μείνουμε στα κορυφαία θέμα­τα, είναι προφανές ότι ο χρόνος δεν επαρκεί.

«Τελειώστε τώρα»!

Με δεδομένο ότι η μνημονιακή φο­ροκαταιγίδα είναι ήδη δυσβάστακτη και ενδέχεται να επιδεινωθεί το 2016, δημιουργούνται βάσιμες ανησυχίες για τη δυνατότητα των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στο σύνολο των βαρύτατων (αναλυ­τικό ρεπορτάζ στις σελ. 8-9) υποχρεώσεών τους, καθώς μάλιστα ο λογα­ριασμός των χρεών προς το Δημόσιο αυξάνεται συνεχώς και αλματωδώς.

Σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση – συγκρατημένα στο εξωτερικό, αλ­λά χωρίς να το κρύβει στο εσωτερικό – επιχείρησε να συνδέσει την επι­βάρυνση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας από το σαρωτικό προσφυγικό και μεταναστευτικό ρεύ­μα με ένα αίτημα ελάφρυνσης στις απαιτήσεις των δανειστών τόσο στο δημοσιονομικό όσο και στο «μεταρρυθμιστικό» σκέλος.

Δηλώσεις και θετικές διαθέσεις Ευ­ρωπαίων, όπως ο Γιούνκερ, ο Σουλτς και ο Μοσκοβισί αρχικά, έδωσαν μεν το δικαίωμα για τέτοιες σκέψεις, αλ­λά αυτό το σενάριο δεν βρίσκει – ού­τε κατά διάνοια – ευήκοα ώτα στον πραγματικό «σουλτάνο» της Ευρώ­πης, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και τους δικούς του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μοσκοβισί στην Αθήνα μετέφερε το μή­νυμα προς την κυβέρνηση ότι καλά θα κάνει να τελειώνει εγκαίρως με το σύνολο των προαπαιτουμένων, ώστε να μη φτάσει με καθυστερή­σεις και υστερήσεις να κριθεί στο Eurogroup, όπου, ως γνωστόν, για να παραφράσουμε τον μεγάλο Άγ­γλο ποδοσφαιριστή Γκάρι Λίνεκερ, συνεδριάζουν 19 υπουργοί Οικονο­μικών επί ώρες, ανταλλάσσουν από­ψεις και στο τέλος γίνεται αυτό που θέλει ο Σόιμπλε.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, άλλω­στε, χθες ο μεν Τσίπρας έσπευσε να υποβαθμίσει εντέχνως τις προδοκίες σύνδεσης προσφυγικού και χαλά­ρωσης, ενώ το υπουργείο Εργασίας έτρεξε να ανακοινώσει ότι το ασφαλι­στικό θα κλείσει αυστηρά εντός του Νοεμβρίου – ούτε καν τις πρώτες μέ­ρες του Δεκεμβρίου.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το θέμα των «κόκκινων» δανείων, οι δανειστές έχουν ήδη ψαλιδίσει τις προσδοκί­ες της κυβέρνησης για το εύρος της προστασίας της πρώτης κατοικίας και είναι ερώτημα αν τα δάνεια αυτά

αλλά και όσα θα χαρακτηριστούν «κόκκινα», παρ’ ότι ακόμη δεν είναι – θα οδηγήσουν σε μαζικά ξεσπιτώματα ή θα χρησιμοποιηθούν τα «μαξιλαράκια» που προσπαθεί να δημιουργήσει ο τραπεζικός κλάδος για να περιοριστεί η κοινωνική οργή.

Με άλλα λόγια, οι Έλληνες την επό­μενη περίοδο θα μπορούσαν κάλλιστα να παρομοιαστούν με… φορο­πρόσφυγες, κλεισμένους στα σπίτια τους, τα οποία όμως – και αυτά – θα κινδυνεύουν να τα χάσουν.

Παγίδα η Άγκυρα

Όσο για το προσφυγικό – μετανα­στευτικό ζήτημα, το επικείμενο ταξί­δι του πρωθυπουργού στην Τουρκία, πιθανότατα το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, είτε υπάρχει σύνδε­ση προσφυγικού και δημοσιονομι­κού είτε όχι, θα είναι μια πολύ δύσκο­λη υπόθεση, καθώς στο θέμα αυτό οι Ευρωπαίοι «κοτζαμπάσηδες» φαίνεται ότι, στις δύο τελευταίες Συνόδους Κο­ρυφής, εκμεταλλευόμενοι τη δύσκο­λη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, φόρτωσαν στις αδύναμες πλάτες της το καθήκον να αναλάβει η ίδια τη δια­πραγμάτευση με την Τουρκία.

Κάθε προσπάθεια της κυβέρνη­σης, την τελευταία περίοδο, να διε­θνοποιήσει το προσφυγικό ζήτημα φαίνεται ότι πάει στράφι. Ο Τσίπρας πάει στην Άγκυρα με τον κίνδυνο να φορτωθεί επισήμως στην πλάτη του το μέρος εκείνο των ανταλλαγμάτων που ζητάει ο «σουλτάνος» Ερντογάν και αφορούν την Ελλάδα – κοινές πε­ριπολίες στο Αιγαίο, ξεκλείδωμα κε­φαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας, ίσως Κυπριακό -, τα οποία οι «κοτζα­μπάσηδες» (Μέρκελ, Γιούνκερ) δεί­χνουν ήδη να αποδέχονται.

Είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως ότι η δεινή θέση της χώρας στο πε­δίο της χρεοκοπίας και των μνημονί­ων θα την έφερνε αντιμέτωπη και με ζητήματα που δεν σχετίζονται ευθέ­ως με αυτό. Τώρα ο κίνδυνος να μετατραπεί η Ελλάδα σε αποθήκη μετανα­στών, υπό τη σκέπη της συμφωνίας Ευρωπαίων και Τουρκίας, για να με­τριαστεί και να καθυστερήσει η ροή προσφύγων προς την Ευρώπη, είναι κάτι περισσότερο από ορατός…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 25.05.2024 13:02