search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:07
MENU CLOSE

Οριστικό: «Δεν μας ψεκάζουν»!

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1915
05-05-2016
10.05.2016 03:00
skitso_0-3.jpg

Αθήνα, 2012. Στύλοι Ολυμπίου Διός. Ένα «παπί» σταματάει όπως-όπως στο κόκκινο φανάρι, δίπλα σε μια μαύρη μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού.

 

Αθήνα, 2012. Στύλοι Ολυμπίου Διός. Ένα «παπί» σταματάει όπως-όπως στο κόκκινο φανάρι, δίπλα σε μια μαύρη μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού. Ο οδηγός του πλησιάζει όσο μπορεί τον άλλον οδηγό, ο οποίος (παρεμπιπτόντως) φοράει στολή της Πολεμικής Αεροπορίας, και με συνωμοτικό ύφος τον ρωτάει: «Να σου πω, ρε φίλε, μεταξύ μας, μας ψεκάζουν;».
 
«Τι να σου πω; Τα δικά μας πάντως δεν είναι» του απαντάει ο δεύτερος, αφήνοντάς τον με την απορία ζωγραφισμένη στο πρόσωπο: («Τώρα τι μου είπε; Ότι μας ψεκάζουν, αλλά όχι τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, ή ότι δεν μας ψεκάζουν;»). 
 
Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας… ξεκαθαρίζει τη θέση της δηλώνοντας ότι «η ΥΠΑ ουδέποτε έχει αδειοδοτήσει ή πιστοποιήσει οποιονδήποτε φορέα ή φυσικό πρόσωπο για εκτέλεση τέτοιου έργου». 
 
Η ΥΠΑ λοιπόν…σπάει τη σιωπή της αφιερώνοντας στην επίσημη ιστοσελίδα της (www.ypa.gr) δύο σελίδες στις «λευκές ουρές του ουρανού», οι οποίες έχουν… εισβάλει ακόμη και στη Βουλή. Η ανακοίνωση, που αναρτήθηκε στον εν λόγω ιστότοπο στις 13 Απριλίου, διευκρινίζει:
 
«Η δημιουργία νεφών πίσω από αεροσκάφη είναι ένα γνωστό φαινόμενο, το οποίο δημιουργείται από αεροσκάφη που ίπτανται σε ύψη άνω των 8.000 μέτρων (συνήθως) και οφείλεται στις ατμοσφαιρικές συνθήκες (υγρασία, θερμοκρασία κ.λπ.) που επικρατούν σε αυτές τις περιοχές πτήσεων και στα σωματίδια των καυσαερίων που εκπέμπονται από τους κινητήρες των αεροσκαφών. Τα νέφη αυτά είναι συμπυκνωμένοι υδρατμοί και ονομάζονται ίχνη συμπύκνωσης».
 
«Στη διεθνή αεροπορική βιβλιογραφία αναφέρονται ως “condensation trails” ή “contrails”, ενώ στην καθομιλουμένη γίνεται αναφορά σε αυτά ως “λευκές ουρές”. Το σχήμα των ιχνών συμπύκνωσης και η ακριβής απόχρωσή τους είναι εξάρτηση παραγόντων, όπως της θερμοκρασίας και υγρασίας στο ύψος πτήσης του αεροσκάφους, των συνθηκών ηλιοφάνειας, του χρόνου που έχει παρέλθει από τη δημιουργία τους έως την παρατήρησή τους, του τύπου του αεροσκάφους κ.ά.» συμπληρώνει.
 
Γεωργικοί ψεκασμοί
 
Και γιατί αυτές τις ουρές δεν τις βλέπαμε στο παρελθόν, θα ρωτήσει ο πεπεισμένος – ψεκασμένος… Η απάντηση της ΥΠΑ είναι η εξής: «Λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας των αεροσκαφών κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η παρατήρηση των ιχνών αυτών (“λευκές ουρές”) έχει γίνει συχνότερη, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να παρερμηνεύονται ως νέφη που προέρχονται από ψεκασμούς χημικών».
«Οι ψεκασμοί από αέρος στην Ελλάδα εντάσσονται στο πλαίσιο των γεωργικών εφαρμογών, για παράδειγμα πτήσεις ψεκασμών για προνύμφες κουνουπιών (εκτελούνται σε πολύ χαμηλό ύψος), πτήσεις σποράς νεφών για την προστασία γεωργικών εδαφών με ευπαθείς καλλιέργειες από χαλαζοπτώσεις και πάντα σε γεωγραφικά περιορισμένες περιοχές. Τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται, εγκρίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι παραπάνω περιγραφόμενες δραστηριότητες, εντός της ελληνικής επικράτειας, δεν σχετίζονται με τα παρατηρούμενα ίχνη συμπύκνωσης» ξεκαθαρίζει.
 
«Δεν μας ψεκάζουν τα δικά μας αεροσκάφη, αλλά ξένα» θα πει ο ψυλλιασμένος συνωμοσιολόγος. Αλλά η ΥΠΑ έχει απάντηση και γι’ αυτό: «Η Υπηρεσία μας γνωρίζει τα στοιχεία των αεροσκαφών που επιχειρούν εντός ή υπερίπτανται της ελληνικής επικράτειας και του τύπου αποστολής τους. Σε περίπτωση που κάποιο αεροσκάφος εισέλθει εντός της ελληνικής επικράτειας χωρίς να έχει καταθέσει τις προβλεπόμενες πληροφορίες, επιλαμβάνεται η Πολεμική Αεροπορία για την αναγνώριση του αεροσκάφους και των προθέσεών του».
 
Καταλήγοντας, συνοψίζει: «Καμία τεκμηριωμένη πληροφορία, που να αφορά οποιαδήποτε δραστηριότητα αεροψεκασμού χημικών, δεν έχει περιέλθει σε γνώση της Υπηρεσίας μας και είναι αυτονόητο ότι η ΥΠΑ ουδέποτε έχει αδειοδοτήσει ή πιστοποιήσει οποιονδήποτε φορέα ή φυσικό πρόσωπο για εκτέλεση τέτοιου έργου».
 
Πώς εξηγείται λοιπόν το γεγονός ότι «ζουν ανάμεσά μας» τόσοι άνθρωποι που δηλώνουν πεπεισμένοι πως μας ψεκάζουν; Η αλήστου μνήμης δημοσκόπηση της Metron Analysis, που διεξήχθη το 2013 για λογαριασμό της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής», είναι δηλωτική: Ένας στους τρεις Έλληνες (33,3%) πίστευε ότι μας «ψεκάζουν», το μεγαλύτερο ποσοστό ήταν γυναίκες, ηλικίας από 18 έως 24 ετών και ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ (19,2%), Ν.Δ. (10,9%), ΑΝΕΛΛ (6,1%) και Χρυσή Αυγή (15,3%).
 
Οι ανησυχούντες
◆ Γιατί δεν αντιδρά ο λαός στην τρόικα και στα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις; 
◆ Γιατί ξυπνάμε το πρωί με ζαλάδα; 
◆ Γιατί δεν έχουμε όρεξη; 
◆ Γιατί οι «ψεκασμοί» έχουν γίνει πολλάκις αντικείμενο συζήτησης στη Βουλή;
 
Διότι «μας ψεκάζουν»! Πάει και τελείωσε…
 
Αν θυμάστε… μόνο τον βουλευτή του ΛΑΟΣ και πρώην ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Γιώργο Ανατολάκη να φέρνει το μείζον αυτό ζήτημα στο Κοινοβούλιο, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε, διότι δεν ήταν ούτε ο μόνος ούτε καν ο πρώτος.
 
Τα πρωτεία ανήκουν στην Ασημίνα Ξηροτύρη, η οποία είχε ασχοληθεί με το θέμα από το 2006, όταν ήταν βουλευτής του Συνασπισμού, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα φωτογράφιση του ορίζοντα στην περιοχή της Λάρισας, κατά την οποία «είναι εμφανείς οι γραμμές που προσομοιάζουν με τα συνήθη contrails, δηλαδή τις συνηθισμένες λευκές ουρές των αεριωθούμενων επιβατικών αεροσκαφών».
Όμως, κατά την τότε βουλευτή του Συνασπισμού, «η εκδοχή αυτή φαίνεται να μην ευσταθεί δεδομένου ότι σε ένα συνηθισμένο contrail το δημιουργημένο νέφος δεν παραμένει, αλλά σύντομα διασκορπίζεται, ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση οι λευκές ουρές γίνονται πιο παχιές και απλώνονται σ’ ολόκληρο τον ουρανό, σχηματίζοντας αρχικά διάφορα σχήματα μεταξύ τους και στο τέλος καταλήγουν σαν μια αραιή συννεφιά (ένα λευκό πέπλο) που διαρκεί για πολλές ώρες».
 
«Επειδή είναι σκόπιμο να γνωρίζουμε τις πραγματικές αιτίες του φαινομένου, ιδιαίτερα οι κάτοικοι της περιοχής, ερωτώνται οι κ. υπουργοί: Περί ποίου ακριβώς προγράμματος πρόκειται κι αν αυτό εμπεριέχει κινδύνους για τους ίδιους και το περιβάλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Το 2007 πήρε τη σκυτάλη ο Φώτης Κουβέλης, όταν ήταν επίσης στον Συνασπισμό. Απευθυνόμενος στους υπουργούς Μεταφορών και Επικοινωνιών, ΠΕΧΩΔΕ, Εθνικής Άμυνας, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ρώτησε αν πραγματοποιούνται αεροψεκασμοί, από ποιους φορείς και για ποιο λόγο και «εάν το περιεχόμενο αυτών εμπεριέχει κινδύνους για τους κατοίκους και το περιβάλλον», με αφορμή διαμαρτυρίες πολιτών που ανησυχούσαν «για πιθανές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και την υποβάθμιση της ποιότητας του περιβάλλοντος».
 
Την ίδια χρονιά ασχολήθηκε με τους αεροψεκασμούς και ο Αναστάσιος Χωρέμης του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος προσκόμισε στη Βουλή επιστολές πολιτών κατά των αεροψεκασμών από την Αθήνα, τον Βόλο και την Αίγινα.
 
Το 2010, η συνέχεια δόθηκε από τον Μάκη Βορίδη του ΛΑΟΣ (τότε), ο οποίος βασίστηκε σε πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ελεύθερη Ωρα»: 
 
◆ «Στην περίπτωση των παρατηρηθέντων αεροψεκασμών, οι μεγάλου μήκους πυκνές γραμμές, όχι μόνο δεν διαλύονται σύντομα, αλλά αιωρούνται στην ατμόσφαιρα επί αρκετές ώρες και σταδιακά διαστέλλονται, δημιουργώντας λεπτά τεχνητά νέφη που μπορούν να καλύψουν μιας μεγάλης έκτασης περιοχή».
◆ «Δεδομένου του γεγονότος ότι υπάρχουν αρκετές φωτογραφίες και βίντεο που καταγράφουν αυτή τη δραστηριότητα πάνω από ελληνικές πόλεις είναι σε γνώση της κυβέρνησης αυτοί οι αεροψεκασμοί; Αν όχι, γιατί και, αν ναι, ποια είναι η αποστολή τους και από ποιους διενεργούνται;» ανέφερε ένα από τα βασανιστικά ερωτήματα.
 
Ήταν η χρονιά που ο Γιώργος Ανατολάκης, επίσης του ΛΑΟΣ, είχε χρησιμοποιήσει ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο αεροσκάφος συγκεκριμένης εταιρείας «πραγματοποίησε αεροψεκασμό στις 7 Ιουνίου μεταξύ Καρύστου και Κέας σε ύψος 37.000 ποδιών με άγνωστη ουσία». Ο τότε βουλευτής μπήκε χωρίς καθυστέρηση στο… ψητό ρωτώντας επισήμως την τότε κυβέρνηση:
 
◆ «Γίνονται αεροψεκασμοί στην Ελλάδα, για ποιο σκοπό και με ποια συχνότητα;».
◆ «Πόσες και ποιες είναι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και πώς ελέγχεται η δράση τους;».
◆ «Τι είδους χημικές ουσίες αποβάλλουν αυτά τα αεροσκάφη;».
◆ «Εάν είναι εντελώς νόμιμη και χρήσιμη η δράση τους, τότε γιατί δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση των πολιτών και εντείνεται η ανησυχία του κόσμου;». 
 
Το 2012 το ζήτημα των αεροψεκασμών έλαβε τόσο μεγάλες διαστάσεις, ώστε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση βεβαιώνοντας ότι «καμία πτήση ψεκασμού με χημικές ουσίες δεν εκτελείται πάνω από το ελληνικό έδαφος».
 
Ε, και; Και γιατί δηλαδή το ΓΕΑ να θεωρηθεί μια αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης; Το 2013 ο Χρήστος Παππάς, ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής, διερωτήθηκε, σε σχετική του ερώτηση στη Βουλή, αν «έχουν βάση οι θεωρίες συνωμοσίας που εντέχνως αφήνει η κυβέρνηση να καλλιεργούνται».
 
Και ο Πάνος Καμμένος; Λανθασμένα τον ρωτούν για ψεκασμούς. Ο άνθρωπος δεν γνωρίζει το αντικείμενο. Ρωτήστε τον για υδατάνθρακες.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:07