search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:01
MENU CLOSE

Ένα Δασολόγιο που μας γυρνά στο παρελθόν

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1917
19-05-2016
22.05.2016 03:00
tsir-thumb-large.jpg
Πυρ ομαδόν κατά του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη εξαπέλυσαν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ο Σύνδεσμος των Ελληνικών Εταιρειών-Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ), ο Πανελλαδικός Σύνδεσμος Μελετητών Γεωτεχνικών (ΠΑΣΥΜΕΓΕ) και η Πανελλήνια Κίνηση Δασολόγων (ΠΚΔ), καταγγέλλοντας ότι το σχέδιο νόμου για τους δασικούς χάρτες, που είναι προ των πυλών του Κοινοβουλίου, πάει τη χώρα δεκαετίες πίσω.

 

Όπως τόνισαν οι επιστημονικοί φορείς, το σχέδιο νόμου του πρώτου οικολόγου υπουργού Περιβάλλοντος, αντί να επισπεύδει τις διαδικασίες ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών, επιβραδύνει την κατάρτιση του δασολογίου με ανυπολόγιστες συνέπειες για το μεγαλύτερο από τα μεγάλα έργα, το Κτηματολόγιο.
 
Ένας ακόμα μεγάλος κίνδυνος που άπτεται του δημοσίου συμφέροντος είναι ότι εάν όλοι οι δασικοί χάρτες δεν είναι έστω θεωρημένοι το 2018, τότε υπάρχει ο κίνδυνος το Δημόσιο να μη γνωρίζει τι να δηλώσει στο νέο πρόγραμμα κτηματογράφησης του υπολοίπου 60% της χώρας. 
 
Να σημειωθεί ότι μια από τις βασικές προβλέψεις του σχεδίου νόμου είναι ότι η κατάρτιση των δασικών χαρτών επιστρέφει στις διαλυμένες δασικές υπηρεσίες και εάν εκείνες δηλώσουν ότι αδυνατούν να ολοκληρώσουν το έργο θα γίνεται διαγωνισμός για τη σύνταξη των χαρτών από ιδιωτικά μελετητικά γραφεία. Διαδικασία που οι επιστημονικοί φορείς επισημαίνουν ότι είναι άκρως αναχρονιστική και θα οδηγήσει σε σημαντικές καθυστερήσεις.
 
Τα στοιχεία άλλωστε μιλούν από μόνα τους, αφού, όπως επισήμανε ο Νίκος Χλύκας, από τον Σύνδεσμο Μελετητών – Γεωτεχνικών, από το 1978 έως το 1996 οι δασικοί χάρτες υποτίθεται ότι εκπονούνταν από τις δασικές υπηρεσίες, χωρίς, όμως, αποτέλεσμα. Και μάλιστα το προτεινόμενο σχέδιο νόμου απλώς θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο το έργο.
 
Οι επιστημονικοί φορείς καλούν ακόμα το υπουργείο Περιβάλλοντος να απαντήσει για ποιον λόγο δεν προχωρά στην άμεση ανάρτηση των δασικών χαρτών που έχουν ολοκληρωθεί σε 22 νομούς, με την κύρωση των οποίων θα έχει καλύψει το 50% της χώρας, ενώ σήμερα είναι κυρωμένο μόλις το 1%.
 
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται το σχέδιο νόμου για τους δασικούς χάρτες να εισαχθεί μαζί με το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης. 
Και το ερώτημα είναι εάν θα νομοθετηθεί η επιστροφή στο βαθύ παρελθόν, βάζοντας, όπως επισήμαναν οι επιστημονικοί φορείς, «ταφόπλακα» στην ολοκλήρωση του Δασολογίου και του Κτηματολογίου, του μεγαλύτερου, δηλαδή, αναπτυξιακού έργου.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:01