search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 21:08
MENU CLOSE

Ο γορίλας που έσωσε το αγόρι που είχε πέσει στο «κλουβί» του πριν από 20 χρόνια (Video)

02.06.2016 10:55
Θανατηφόρο παράσιτο πέρασε από τους γορίλες στους ανθρώπους-Ποιοι κινδυνεύουν - Media

Λίγες ημέρες μετά την πτώση του αγοριού στο χώρο που κρατούνταν οι γορίλες στον ζωολογικό κήπο του Σινσινάτι και οδήγησε στη θανάτωση του γορίλα για να σωθεί το αγόρι, ένα βίντεο είδε το φως της δημοσιότητας από ένα παρόμοιο περιστατικό με τελείως διαφορετικό αποτέλεσμα που συνέβη πριν από 20 χρόνια.

 

Λίγες ημέρες μετά την πτώση του αγοριού στο χώρο που κρατούνταν οι γορίλες στον ζωολογικό κήπο του Σινσινάτι και οδήγησε στη θανάτωση του γορίλα για να σωθεί το αγόρι, ένα βίντεο είδε το φως της δημοσιότητας από ένα παρόμοιο περιστατικό με τελείως διαφορετικό αποτέλεσμα που συνέβη πριν από 20 χρόνια.

Ήταν το καλοκαίρι του 1996 όταν ένα τρίχρονο αγόρι ξέφυγε από την επιτήρηση της μητέρας του, πέρασε το φράγμα στο ζωολογικό κήπο Brookfield στο Ιλινόι και έπεσε στο χώρο που βρίσκονταν αρκετοί γορίλες. Ένας από αυτούς σήκωσε το παιδί, το αγκάλιασε και το μετέφερε προς το ιατρικό προσωπικό κερδίζοντας παγκόσμια φήμη.

Το κανάλι WGN-TV ανέβασε το σχετικό βίντεο από τη στιγμή που η Binti Jua, ένας σπάνιος θηλυκός γορίλας που τότε ήταν 8 ετών, μάζεψε το παιδί μετά την πτώση του στο τσιμέντο. Μάρτυρες είπαν ότι η Binti Jua τον προστάτευσε για αρκετά λεπτά τοποθετώντας το μικρό της ανάμεσα στην πλάτη της και πίσω από το παιδί.

 

«Πήρε το παιδί ευγενικά και κινήθηκε στο χώρο, είπε ο εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου το 1996 και πρόσθεσε ότι το παιδί έκλεγε όταν το ανέλαβε το ιατρικό προσωπικό. Το παιδί που δεν είχε δοθεί στη δημοσιότητα το όνομά του είχε ένα σπασμένο χέρι και εκδορές και ανέκαμψε πλήρως.

 

Η κατάσταση το Σάββατο ξεκίνησε με ένα παρόμοιο τρόπο. Ένα τρίχρονο αγόρι σκαρφάλωσε στον φράχτη και έπεσε στο χώρο με τους γορίλες στο ζωολογικό κήπο του Σινσινάτι.

Αλλά η κατάσταση εξελίχθηκε διαφορετικά. Ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου Thane Maynard είπε ότι όταν το παιδί έπεσε, ο γορίλας άρχισε να τον σέρνει, η ομάδα ασφαλείας του κήπου έκρινε το περιστατικό ως επικίνδυνο και αποφάσισε να σκοτώσει τον γορίλα.

Το περιστατικό  προκάλεσε παγκόσμια αντίδραση και έντονη κριτική στην απόφαση του ζωολογικού κήπου να σκοτώσει τον γορίλα και η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει έρευνα και θα διαπιστωθεί εάν θα αποδοθούν κατηγορίες.

Η οικογένεια σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι το παιδί είναι καλά στην υγεία του και ζήτησαν από τον κόσμο να θυμάται τον γορίλα που έχασε τη ζωή του και τόνισαν ότι συνεχίζουν να υμνούν το θεό, ευχαριστώντας ταυτόχρονα τους υπαλλήλους του κήπου. Κάποιοι θέλησαν να μας προσφέρουν χρήματα, λέει στην ανακοίνωσή της η οικογένεια επισημαίνοντας ότι τους ευχαριστούν πολύ, αλλά προτιμούν οι δωρεές να κατευθυνθούν προς τον ζωολογικό κήπο στο όνομα του Harambe του νεκρού γορίλα.

Το ντιμπέιτ για τη θανάτωση του γορίλα συνεχίζεται με τις μεγαλύτερες εφημερίδες να φιλοξενούν ειδικούς για το θέμα.

 

Ο βιολόγος Ian Redmond, που έχει δουλέψει με γορίλες 40 χρόνια είπε ότι οι φύλακες του κήπου μπορεί να είχαν διαφορετική εναλλακτική από το να σκοτώσουν τον γορίλα, όπως το να ρίξουν αναισθητικά βέλη ή να του αποσπάσουν την προσοχή με κάποιο τρόπο.

«Η πρώτη μου αντίδραση στα νέα ήταν βαθύ αίσθημα θλίψης» έγραψε στον Guardian, βλέποντας το βίντεο αντιλαμβάνομαι ότι το αγόρι ήταν φοβισμένο και ο γορίλας στρεσαρισμένος, αλλά ο Harambe δεν επιτέθηκε στο αγόρι, τράβηξε το αγόρι τον τοποθέτησε σε όρθια θέση και εξέταζε τα ρούχα του».Εάν ο γορίλας ήθελε να σκοτώσει το αγόρι θα το έκανε σε μία στιγμή, αλλά δεν ήθελε, πρόσθεσε ο βιολόγος.

Ο Redmond αναφέρθηκε και στο περιστατικό του 1996 αλλά και σε ένα ακόμη το 1986 όταν ένα πεντάχρονο αγόρι έπεσε στο χώρο που κρατούνταν οι γορίλες, και στις δύο περιπτώσεις τα ζώα προστάτευσαν τα παιδιά.

Η διαφορά είναι ότι η Binti Jua είχε μεγαλώσει με ανθρώπους και οι εκπαιδευτές της, την είχαν μάθει πώς να συμπεριφέρεται σε κούκλες. Δεν μπορούσα να φανταστώ πόσο ευγενική ήταν με το αγόρι, είχε πει η εκπαιδεύτριά της το 1996. Η Binti Jua ζει ακόμη στο ζωολογικό κήπο του Brookfield Zoo, ανάμεσα σε τέσσερις γενιές με γορίλες του είδους της.

Πηγή: Independent

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 21:08