search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:09
MENU CLOSE

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανατρέπει αυστηρή νομοθεσία κατά των αμβλώσεων

27.06.2016 14:42
Ιστορική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ: Παράνομες οι διακρίσεις σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ+ εργαζομένων - Media
 
Με ψήφους 5-3 το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε να καταργήσει αυστηρή νομοθεσία της Πολιτείας του Τέξας, η οποία ουσιαστικά απαγόρευε το δικαίωμα της άμβλωσης μέσα στα όρια της Πολιτείας, θέτοντας υπερβολικούς όρους λειτουργίας για τις κλινικές που παρέχουν την υπηρεσία αυτή.
 
Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ η απόφαση αυτή του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι ιστορική και η σημαντικότερη νομολογία της τελευταίας 20ετίας επί του ζητήματος της διακοπής εγκυμοσύνης. Το Δικαστήριο έκρινε με ψήφους 5 υπέρ και 3 κατά ότι ο αποκαλούμενος «νόμος ΗΒ 2» του 2013 που ψήφισε το Τέξας θέτει όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας των κλινικών που παρέχουν υπηρεσίες διακοπής εγκυμοσύνης «δεν παρέχουν επαρκή ιατρικά οφέλη, τέτοια που να δικαιολογούν τα βάρη επί της πρόσβασης (σ.σ. στις κλινικές) που επιβάλλουν. […] Ο κάθε όρος (σ.σ. του νόμου) θέτει σημαντικό εμπόδιο στο δρόμο των γυναικών που επιθυμούν διακοπή εγκυμοσύνης και ο κάθε ένας αποτελεί ένα άδικο βάρος στην πρόσβαση σε άμβλωση».
 
Ο επίμαχος νόμος προέβλεπε, μεταξύ άλλων, ότι οι γιατροί που εργάζονται σε «κλινικές αμβλώσεων» θα πρέπει να έχουν δικαίωμα εισαγωγής ασθενών σε κοντινά της κλινικής νοσοκομεία και ότι οι κλινικές θα έπρεπε να έχουν υποδομές αντίστοιχες με νοσοκομείου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις όσων αντιτίθενται στο νόμο, και μόνο αυτές οι δύο προβλέψεις θα οδηγούσαν σε κλείσιμο τις περισσότερες σχετικές κλινικές, αφήνοντας εν λειτουργία μόνο μια χούφτα, ενώ αντίστοιχες νομοθετικές πρωτοβουλίες λαμβάνονται και σε άλλες Πολιτείες.
 
Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ θα αποτρέψει την ψήφιση και εφαρμογή αντίστοιχων νόμων, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι τοπικό εφετείο είχε αρχικά δεχθεί ότι ο νόμος δεν δημιουργεί πρόβλημα «άδικου βάρους» στις γυναίκες. Σημειώνεται ότι η Χίλαρι Κλίντον, η υποψήφια για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, έσπευσε να χαιρετίσει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου τονίζοντας ότι πρόκειται για μια «νίκη για τις γυναίκες στο Τέξας και σε όλη την Αμερική».
 
«Ο αγώνας δεν τελείωσε: ο επόμενος πρόεδρος πρέπει να προστατεύσει την υγεία των γυναικών. Οι γυναίκες δεν θα τιμωρούνται επειδή ασκούν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους» ανέφερε σε μήνυμά της στο Twitter η Κλίντον, παραπέμποντας στις δηλώσεις που είχε κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πριν από μερικούς μήνες πρότεινε να επιβάλλεται «κάποιου είδους ποινή» στις γυναίκες που κάνουν παράνομα άμβλωση.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:09