search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:11
MENU CLOSE

Ο Ομπάμα υποδέχεται τον Τραμπ στο Λευκό Οίκο

10.11.2016 06:09
Ο Ομπάμα υποδέχεται τον Τραμπ στο Λευκό Οίκο - Media

 

Ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις 11:00 π.μ. ώρα Ουάσιγκτον (18:00 ώρα Ελλάδας) σήμερα στον Λευκό Οίκο, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος χθες.

 

Κέρι: Εντολή στο ΥΠΕΞ να συνεργαστεί πλήρως με τον Τραμπ

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι είπε σήμερα ότι έδωσε εντολή στο προσωπικό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να συνεργαστεί πλήρως με την κυβέρνηση του νεοεκλεγέντος προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Μετά από την αναπάντεχη ανατρεπτική νίκη του Τραμπ επί της Χίλαρι Κλίντον των Δημοκρατικών που θεωρούνταν φαβορί, ο δημοκρατικός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που είχαν δυσκολευτεί να αποδεχθούν τον Τραμπ υποσχέθηκαν ότι θα ξεπεράσουν τις άσχημες στιγμές μιας προεκλογικής εκστρατείας γεμάτης θυμού για να βρουν κοινό έδαφος συνεννόησης.

Ο Κέρι είπε ότι το προσωπικό του υπουργείου Εξωτερικών θα πρέπει να μην χάσει την εστίαση στα σημαντικά θέματα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ.

“Ένα από τα όμορφα στοιχεία της δημοκρατίας – και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι γι’ αυτήν στις Ηνωμένες Πολιτείες – είναι ότι έχουμε αυτή την απίστευτα ειρηνική μεταβίβαση ηγεσίας”, είπε ο Κέρι σε δημοσιογράφους στο Κράιστ-Τσέρτς στη Νέα Ζηλανδία.

“Και θα κάνουμε τα πάντα στο χέρι μας, όπως έχω διαμηνύσει στην ομάδα μας, να συνεργαστούμε με την εισερχόμενη κυβέρνηση όσο πιό πλήρως και ανοικτά γίνεται, να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, ώστε η μεταβίβαση της κυβέρνησης να είναι όσο ομαλή γίνεται, χωρίς να χάνουμε ούτε στιγμή τα σημαντικά θέματα μπροστά στα μάτια μας”.

Ο Κέρι βρίσκεται στη Νέα Ζηλανδία ως ενδιάμεσο σταθμό πριν την Ανταρκτική. Τον περασμένο μήνα, 24 χώρες – μεταξύ των οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση – συμφώνησαν να δημιουργήσουν το μεγαλύτερο θαλάσσιο πάρκο του κόσμου στον Ανταρκτικό Ωκεανό.

 

Δεσμεύσεις Τραμπ για την άμυνα της Νοτίου Κορέας

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύτηκε να υπερασπιστεί τη Νότια Κορέα κάτω από μια ισχύουσα συμμαχία ασφαλείας, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του με την πρόεδρο της Νότιας Κορέας Παρκ Γκουν-χίε σήμερα, μετέδωσε το πρακτορείο Yonhap, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

Ο Τραμπ είχε αναφέρει κατά τον προεκλογικό του αγώνα ότι θα αποδεχόταν την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στη Νότια Κορέα εκτός εάν η Σεούλ πλήρωνε μεγαλύτερο μερίδιο στο κόστος της συντήρησής των στη χώρα. Υπάρχουν περίπου 28.500 Αμερικανοί στρατιώτες στη χώρα, σε συνδυασμό δυνάμεων άμυνας εναντίον της Βόρειας Κορέας.

Το γραφείο της Παρκ ανέφερε ότι η πρόεδρος μίλησε με τον Τραμπ γύρω στις 0400 ώρα Ελλάδας αλλά δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει άμεσα τί συζήτησαν.

 

Συνάντηση με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε σκοπεύει να συναντήσει τον νεοεκλεγέντα αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στη Νέα Υόρκη στις 17 Νοεμβρίου, είπε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος της ιαπωνικής κυβέρνησης σήμερα.

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι οι δύο άντρες είχαν συνομιλήσει τηλεφωνικά και είχαν επιβεβαιώσει τη στενή συνεργασία μεταξύ των χωρών των, τονίζοντας ότι η συμμαχία Ιαπωνίας-Ηνωμένων Πολιτειών είναι σημαντική για την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Ο Άμπε θα ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη πριν τη συμμετοχή του στη διάσκεψη κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στο Περού.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:10