search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 17:09
MENU CLOSE

Ποια είναι η πρώτη ξένη ροκ μπάντα που εμφανίστηκε ποτέ στη Βόρεια Κορέα

24.11.2016 11:04
Ποια είναι η πρώτη ξένη ροκ μπάντα που εμφανίστηκε ποτέ στη Βόρεια Κορέα - Media

 

Τον Αύγουστο του 2015 το σλοβενικό avant-garde συγκρότημα της ιντάστριαλ μουσικής σκηνής «Laibach» έγινε η πρώτη ξένη ροκ μπάντα που εμφανίστηκε ποτέ σε συναυλία στη Βόρεια Κορέα.

Eυκαιρία ή πρόφαση ήταν η 70η επέτειος της «Ημέρας Απελευθέρωσης της Πατρίδας» (Liberation Day), ημέρα εορτασμού του τέλους της ιαπωνικής αποικιοκρατίας το 1945.

Το ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «Liberation Day» παρακολουθεί την ιστορική συναυλία του πρώτου δυτικού συγκροτήματος, στο οποίο επιτράπηκε η είσοδος στην πιο απομονωμένη χώρα στον κόσμο. Οι «Laibach» ερμήνευσαν στη συναυλία στην Πιονγιάνγκ εκκωφαντικές διασκευές από τη «Μελωδία της Ευτυχίας».

Ο Νορβηγός κινηματογραφιστής Μόρτεν Τράαβικ δημιούργησε την πιο περίεργη ιστορία για τη Βόρεια Κορέα: την αληθινή ιστορία του περασμένου καλοκαιριού, όταν η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας προσκάλεσε το σλοβενικό συγκρότημα για συναυλία στη χώρα.

Οι βετεράνοι «Laibach», συγκρότημα που δημιουργήθηκε την εποχή που η Σλοβενία ήταν ομόσπονδη δημοκρατία της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας του Τίτο είχαν την “τιμή” να επιλεγούν και να εμφανιστούν στη Βόρεια Κορέα .

Η μπάντα έχει δεχθεί έντονη κριτική λόγω της διφορούμενης χρήσης πολιτικών και εθνικιστικών συμβόλων. Οι θαυμαστές αντιτείνουν ότι η τάση τους να φορούν στρατιωτικές στολές πάνω στη σκηνή είναι παρωδία, μια κριτική στην ιδεολογία του ολοκληρωτισμού.

Ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ υποστηρίζει ότι ένα μεγάλο μέρος της παρεξήγησης που περιβάλλει το συγκρότημα πηγάζει από την τάση τους στις δεκαετίες του 1980 και του 1990 να φορούν στρατιωτικές στολές πάνω στη σκηνή.

Είχαν ήδη ηχογραφήσει μία διασκευή του παραδοσιακού τραγουδιού της Βόρειας Κορέας, «We Will Go to Mount Paektu» και είχαν στείλει τη λίστα των τραγουδιών που θα ακουστούν στη συναυλία προς έγκριση. Τελικά στο γκρουπ επιτράπηκε να ερμηνεύσει το παραδοσιακό βορειοκορεατικό τραγούδι «Arirang» καθώς και τις στεντόρειες, ανέκφραστες-στομφώδεις διασκευές των τραγουδιών του μιούζικαλ «Η Μελωδία της Ευτυχίας». Στην αρχή και στο τέλος ερμήνευσαν το « The Whistleblowers» από το άλμπουμ τους του 2014 και είχαν τη δυνατότητα να τραγουδήσουν ορισμένα ακόμη τραγούδια τους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 17:08