search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 02:53
MENU CLOSE

Πεδίο μάχης τα Εξάρχεια – 25 προσαγωγές, επεισόδια και σε Θεσσαλονίκη, Βόλο, Λάρισα, Ηράκλειο (Photos + Videos)

06.12.2016 15:37
Επεισόδια με μολότοφ, πέτρες και χημικά και πάλι στα Εξάρχεια - Media

 

Οι αστυνομικές δυνάμεις παγματοποίησαν 25 προσαγωγές, εκ των οποίων κρατούνται τέσσερα άτομα, κατά την διάρκεια των επεισοδίων που έγιναν την Τρίτη γύρω από την πλατεία των Εξαρχείων.

Επιπλέον, τραυματίσθηκε ένας αστυνομικός, ο οποίος διακομίσθηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Στη Θεσσαλονίκη

Ηρεμία επικρατούσε τα μεσάνυχτα έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου νωρίτερα, ομάδες ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου επιδόθηκαν σε ρίψη βεγγαλικών και μολότοφ, τόσο από το οδόστρωμα, όσο και από την ταράτσα πανεπιστημιακού κτιρίου στην συμβολή των οδών Αγίου Δημητρίου και Εθνικής Αμύνης. Οι αστυνομικοί απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές μικρού αριθμού ατόμων, ενώ στην κυκλοφορία δόθηκε πριν από λίγο η οδός Αγίου Δημητρίου.

Στο Βόλο και σε άλλες πόλεις

Σκηνικό πολέμου έστησαν οι αντιεξουσιαστές και μετέτρεψαν το κέντρο του Βόλου σε πεδίο μάχης, στις συνεχείς συγκρούσεις τους με τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Εκατοντάδες μολότοφ, που προφανώς ήταν κρυμμένες μέσα στο Πανεπιστήμιο και με συνεχή πετροπόλεμο, μετέτρεψαν την λεωφόρο Δημητριάδος σε φλεγόμενο δρόμο, όταν με αλλεπάλληλες εφόδους εναντίον των αστυνομικών, προσπάθησαν οι αντιεξουσιαστές να ελέγξουν την Ιάσονος και την γύρω από το Πανεπιστήμιο περιοχή.

Οι αστυνομικοί με κλοιό και χρήση κροτίδων κρότου – λάμψης, απέτρεψαν την εξ εφόδου ανακατάληψη του Πανεπιστημίου και οι 400 περίπου αντιεξουσιαστές κατέστρεψαν προσόψεις δεκάδων καταστημάτων, τραπεζών, και προξένησαν ζημιές στο μέγαρο του ΟΤΕ, στην οδό Ιωλκού.

Συνθήματα κατά της κυβέρνησης, της δημοτικής αρχής του Βόλου και δημοσιογράφων, φώναζαν στην πορεία που πραγματοποίησαν στο κέντρο της πόλης, που εκείνη την ώρα έσφυζε από κόσμο…

Τα επεισόδια συνεχίζονταν με συγκρούσεις των αστυνομικών με τους αντιεξουσιαστές, που πολιορκούν το Πανεπιστήμιο στην οδό Ιάσονος.

Επεισόδια έγιναν και σε άλλες πόλεις, όπως στο Ηράκλειο Κρήτης, τη Λάρισα κ.α.

Στον απολογισμό των επεισοδίων περιλαμβάνονται και δύο αυτοκίνητα, στα οποία έβαλαν φωτιά οι αντιεξουσιαστές στην οδό Ερεσσού. Αργά το βράδυ τέντα διαμερίσματος στην πλατεία Εξαρχείων έπιασε φωτιά από μολότοφ με συνέπεια να κινδυνέψουν οι ένοικοι. Πυροσβέστες, υπό την προστασία διμοιρίας, την έσβησαν έγκαιρα. 

Παράλληλα, ελικόπτερα της αστυνομίας πετούν συνεχώς πάνω από τα Εξάρχεια και αστυνομικές δυνάμεις έχουν ασφαλίσει το Πολυτεχνείο.

 

Άνοιξαν οι σταθμοί του μετρό “Πανεπιστήμιο” και “Σύνταγμα”, που είχαν κλείσει με εντολή της ΕΛ.ΑΣ λόγω των εκδηλώσεων για την επέτειο της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου.

Ομάδα αντιεξουσιαστών έχει στήσει οδοφράγματα στην οδό Μπενάκη, ενώ έχουν βάλει φωτιά σε ένα ΙΧ στην περιοχή.

ΝΔ: Θα αποκαταστήσουμε το νόμο, την τάξη και την ασφάλεια

Το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τα επεισόδια στα Εξάρχεια, με τίτλο«Η Ν.Δ. θα αποκαταστήσει το νόμο, την τάξη και την ασφάλεια των πολιτών»:

«Έρμαιο στις διαθέσεις των γνωστών – αγνώστων έγινε, για άλλη μια φορά, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το κέντρο της Αθήνας.

Φαίνεται ότι για την Κυβέρνηση, το Υπουργείο Προστασίας αναφέρεται στο ιδιότυπο άβατο των Εξαρχείων, παρά στο σύνολο των πολιτών.

Η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρος του Κόμματος, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους ότι με την πολιτική αλλαγή στη χώρα, ο νόμος, η τάξη και η ασφάλεια των πολιτών θα αποκατασταθούν άμεσα». 

Ολοκληρώθηκε η πορεία στην Αθήνα

Ολοκληρώθηκε η πορεία συλλογικοτήτων του αντιεξουσιαστικού χώρου και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς με αφορμή τη συμπλήρωση οκτώ χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης δεν σημειώθηκαν επεισόδια ενώ η παρουσία του κόσμου ήταν μαζική.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, καθώς επίσης ενάντια στο φασισμό και τις πολιτικές της κυβέρνησης.

Τα μπλοκ των συλλογικοτήτων και οργανώσεων ξεκίνησαν από τα Προπύλαια κατευθύνθηκαν στο Σύνταγμα και ολοκλήρωσαν την πορεία στην Ομόνοια.

Η διαδήλωση στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Μπενάκη χωρίστηκε στα δύο, καθώς συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου κινήθηκαν προς τα Εξάρχεια.

Θεσσαλονίκη: Μικροεπεισόδια στο ΑΠΘ

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν έξω από το ΑΠΘ, όπου ομάδα αντεξουσιαστών κατευθύνθηκε στην οδό Εθνικής Αμύνης, μετά την ολοκλήρωση της πορείας στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που ξεκίνησε από την Καμάρα.

Μπροστά από το κτίριο της παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ τα μέλη της ομάδας των αντεξουσιαστών αποσπάστηκαν από την πορεία και άρχισαν να εκτοξεύουν φωτοβολίδες, βόμβες μλότοφ και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Οι αστυνομικοί απάντησαν, κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, με αποτέλεσμα οι συμμετέχοντες στα επεισόδια να υποχωρήσουν και να κατευθυνθούν στους χώρους του ΑΠΘ. Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία των οχημάτων στις οδούς Εγνατία, Αγγελάκη και Εθνικής Αμύνης.

Νωρίτερα, μέλη του αντεξουσιαστικού χώρου πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους και στη διάρκειά της σημειώθηκε μικροένταση έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην πλατεία Αριστοτέλους και στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, ενώ στην οδό Ιασωνίδου ανέτρεψαν κάδους απορριμμάτων και προκάλεσαν μικροφθορές σε σταθμευμένο όχημα και έγραψαν συνθήματα με σπρέϊ.

Στη συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε μετά τις 3 το απόγευμα μπροστά από την Καμάρα, συμμετείχαν πολιτικά κόμματα της αριστεράς, φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία, κ.α. και στη συνέχεια οι διαδηλωτές, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, συγκρότησαν πορεία, μέσω της οδού Εγνατία και με κατεύθυνση προς το κέντρο της πόλης.

Η τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία στους κεντρικούς δρόμους, ενώ αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε κομβικά σημεία και παρακολουθούν από απόσταση την εξέλιξη του συλλαλητηρίου.

Να σημειωθεί, ότι στις 6 το απόγευμα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί και δεύτερο συλλαλητήριο, με τη συμμετοχή μελών του ευρύτερου αντεξουσιαστικού χώρου, επίσης μπροστά από την Καμάρα.

Ολοκληρώθηκαν οι πορείες στην Πάτρα

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι, φθάνοντας στο Παράρτημα όπου παραμένουν οι συμμετέχοντες, η πορεία μαθητών και ανυπάκουων, που συμμετείχαν στην πρώτη πορεία για την επέτειο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου, σύμφωνα με το patrastimes.gr.

Επιπλέον, ολοκληρώθηκε και η πορεία των αντιεξουσιαστών. Στην ανακοίνωση-κάλεσμα αναφέρουν:

«Δεκέμβρης 2016. Ο σύγχρονος κρατικός ολοκληρωτισμός, πιο ακμαίος από ποτέ εδραιώνεται στην κοινή γνώμη ως το μόνο διέξοδο από την κοινωνική παρακμή.

Γιατί η κοινωνική μεταβολή, που προέκυψε από μία πολύμορφη εξεγερτική διαδικασία συνείδησης και πράξης αφήνει ως παρακαταθήκη τελικώς πρακτικές που δεν συνάδουν με την συνεχή μεταβολή συγκυριών και στην καλύτερη περίπτωση διεξάγεται μια πορεία μνήμης του Αλέξη Γρηγορόπουλου; Αδιαμφισβήτητα, το πώς θα αναλύσουμε τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008, όσον αφορά την κοινωνικοπολιτική παρακαταθήκη περνάει από το πρίσμα της πράξης επί τούτου, αλλά και από το πώς οδηγήθηκε η ελληνική κοινωνία στο να δημιουργήσει στη συνέχεια, αντανακλαστικά μίας πρώιμου χαρακτήρα συλλογικής ζωής μέσα σε συνθήκες έντονης και πρωτοφανούς εκμετάλλευσης της πλειοψηφίας αυτής.

Ο Δεκέμβρης του 08’ λοιπόν, ήταν μία διευρυμένου χαρακτήρα εξέγερση με τέλος και ζητούμενο την κοινωνική μεταβολή, αλλά χωρίς κάποιο συγκεκριμένο πρόσημο ή συγκεκριμένη ιδεολογική καθοδήγηση. Ο ίδιος ο Δεκέμβρης, αποτέλεσε πολιτική διαδικασία, γέννησε και διαμόρφωσε πολιτικά υποκείμενα που αντιλαμβάνονται τη συλλογική ευθύνη, τη συλλογική ζωή, ως τρόπο δημιουργίας νέων κοινωνικών αυτοθεσμών . Αυτό αποδείχθηκε στα εκάστοτε κινήματα των πλατειών το 11’, στις αμεσοδημοκρατικές συνελεύσεις γειτονιών, στο τολμηρό βήμα αυτοδιαχείρισης της παραγωγής, στις δομές συλλογικού – αδιαμεσολάβητου χαρακτήρα, που δημιουργήθηκαν ανά την Ελλάδα. Χωρίς να θεωρούμε το Δεκέμβρη την καταλυτική διαδικασία των πάντων, κατανοούμε πως ίσως και ασυνείδητα, υπήρξε ένα από τα γεγονότα που αποδόμησαν εμπράκτως το μονοπώλιο της κρατικής βίας, της ίδιας της κρατικής δομής και την δημιουργία χώρων όπου πραγματεύονταν τις έννοιες του δημόσιου χώρου και χρόνου και τις πραγμάτωναν πάνω σε ένα ευρύ πλαίσιο προς την ελευθερία σκέψης, δράσης, έκφρασης.

Προσπαθώντας να αναλύσουμε τις σημερινές συνθήκες, όπου η κοινωνία δέχεται τρομερή εξαθλίωση σε όλες τις πτυχές του γίγνεσθαι, και αντιστρόφως ανάλογα, το ανταγωνιστικό κίνημα βρίσκεται σε ύφεση, παρά την περαιτέρω γεωγραφική εδραίωση του έθνους κράτους με τη δημιουργία φραχτών και αντιστρόφως ,την συγκυριακή κατάλυση του έθνους κράτους στο επίπεδο του ποινικοκατασταλτικού δικαίου. Καταλήγουμε πως ο δρόμος προς την αξιοπρεπή διαβίωση με δεδομένα κοινωνικής αυτοθέσμισης, δεν είναι ούτε η ανάπτυξη του καπιταλιστικού μοντέλου, ούτε η επιμονή σε σοσιαλδημοκρατικές λογικές, αλλά ούτε και πρακτικές που αναπολούν την μακρινή Σοβιετία. Όσο γενικό και αόριστο μπορεί να ακούγεται, άλλο τόσο πρακτικό και εύκολο είναι, να δημιουργήσουμε δομές συλλογικής ζωής στο σήμερα, να ακολουθήσουμε παραδείγματα που έχουν αποδώσει, όπως η Βιομηχανική Μεταλλευτική, ο αγώνας των κατοίκων της Χαλκιδικής εναντίον της εξόρυξης χρυσού, σωματεία βάσης στους χώρους εργασίας, της αποανάπτυξης και προπαντός το πόρισμα της αλληλεπίδρασης μέσα στους ελεύθερους κοινωνικούς χώρους.

ΠΟΡΕΙΑ Τρίτη 6 Δεκεμβρίου στις 12.00π.μ., Παράρτημα

ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΤΡΑΣ»

Χανιά: Ολοκληρώθηκε η πορεία

Συναγερμός σήμανε λίγο μετά τις 7:30 και ενώ οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων ετοιμάζονταν να ξεκινήσουν πορεία για την επέτειο στην δολοφονία του Αλέξη Γρογορόπουλου, σύμφωνα με το flashnews.gr.

Ξαφνικά, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια παιδιά, πήγαν στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο που είναι στην πλατεία και έβαλαν φωτιά.

Αμέσως έσπευσαν καταστηματάχρες της αγοράς και την έσβησαν, ενώ οι “εμπρηστές” εξαφανίστηκαν. Παράλληλα κλήθηκε η Πυροσβεστική η οποία παραμένει στο σημείο.

Στο μεταξύ πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε ειρηνικά η πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης των Χανίων.

Πηγή: flashnews.gr

Λάρισα: Ολοκληρώθηκε χωρίς εντάσεις η πορεία

Ολοκληρώθηκε χωρίς εντάσεις λίγο μετά τις 20:15 η πορεία στη Λάρισα, με αφορμή την συμπλήρωση οκτώ χρόνων από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς – ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚΕ (μ.λ) – αλλά και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, φώναξαν συνθήματα κατά των πολιτικών της κυβέρνησης, των αστυνομικών δυνάμεων και εναντίον του φασισμού.

Στην πορεία υπήρχαν διακριτά μπλοκ, και οι διαδηλωτές με πανό πορεύτηκαν στο κέντρο της πόλης.

Ηράκλειο: Ένταση στο κέντρο της πόλης

Ένταση επικράτησε το βράδυ της Τρίτης στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου κατα την διάρκεια της πορείας για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, σύμφωνα με το flashnews.gr.

Άγνωστοι προκάλεσαν ζημιές σε καταστήματα ενώ έβαλαν και φωτιά στην πλατεία των Λιονταριών.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έζωσαν την περιοχή με επικεφαλής τον Αστυνομικό Διευθυντή Ηρακλείου Κώστα Λαγουδάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες έγιναν επτά προσαγωγές, ενώ υπήρξε πετροπόλεμος και χρήση χημικών από την αστυνομία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 01:44