search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:39
MENU CLOSE

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα παραβιάσει το Σύνταγμα των ΗΠΑ από την πρώτη μέρα της προεδρίας του

14.12.2016 07:37
Ο Ντόναλντ Τραμπ θα παραβιάσει το Σύνταγμα των ΗΠΑ από την πρώτη μέρα της προεδρίας του - Media

 

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι σε πορεία παραβίασης του Συντάγματος των ΗΠΑ, από την πρώτη μέρα που θα αναλάβει την προεδρία της χώρας, καθώς επιμένει ότι δεν θα παραιτηθεί από την ιδιοκτησία των επιχειρήσεών του όσο θα βρίσκεται στο Λευκό Οίκο, γράφει ο Independent.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του ότι θα παραδώσει τη διοίκηση των επιχειρήσεών του στο παιδί του αλλά θα διατηρήσει την ιδιοκτησία τους.

Ο Τραμπ είπε ότι «όλοι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου γνώριζαν ότι είμαι πολύ μεγάλος ιδιοκτήτης κτηματομεσιτικών επιχειρήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν θα έχω καμία σχέση με τη διοίκηση αυτών των επιχειρήσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δεν οδηγεί απαραίτητα σε σύγκρουση αρμοδιοτήτων η διατήρηση της ιδιοκτησίας των επιχειρήσεων.

Αυτό, συμπληρώνει η εφημερίδα οδηγεί στην πιθανότητα να παραβιαστεί το Άρθρο 1, παράγραφος 9 του αμερικανικού Συντάγματος που αναφέρει ότι χωρίς τη συγκατάθεση του Κογκρέσου, κανένας αξιωματούχος δεν μπορεί να αποδεχθεί οποιαδήποτε δώρο, μισθό, αξίωμα ή το τίτλο οποιασδήποτε φύσεως, από οποιονδήποτε βασιλιά, πρίγκιπα, ή ξένο κράτος.

Ο Τραμπ θα έχει κέρδη από ξένα κράτη μέσα από τις επιχειρήσεις του. Η Τράπεζα της Κίνας, σύμφωνα με δημοσιεύματα είναι ενοικιαστής στον πύργο του Τραμπ στη Νέα Υόρκη και η κυβέρνηση του Μπαχρέιν την περασμένη εβδομάδα έδωσε μία δεξίωση σε ξενοδοχείο του Τραμπ στην Ουάσιγκτον, πολλών χιλιάδων δολαρίων.  

Επιπροσθέτως, διπλωματικές πηγές έχουν υποστηρίξει ότι χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο θα χρησιμοποιούν τις επιχειρήσεις του Τραμπ, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί ως δώρο στον πρόεδρο των ΗΠΑ. Διπλωμάτης από χώρα της Ασίας που δεν ήθελε να κατανομαστεί είπε ότι «γιατί να μην μείνω στο ξενοδοχείο του στην Ουάσιγκτον, ώστε να μπορώ να πω στον πρόεδρο «λατρεύω το ξενοδοχείο σου», Θα ήταν αγένεια να έρθω εδώ και να πω ότι μένω στον ανταγωνιστή σου». Ένας άλλος διπλωμάτης από τη Μέση Ανατολή τόνισε «πιστέψτε με, όλες οι αποστολές θα πηγαίνουν εκεί».

Μία πιθανή λύση είναι ο Τραμπ να ζητήσει και να λάβει την έγκριση του Κογκρέσου αλλά οι κανόνες είναι ιδιαίτερα αυστηροί που ανάγκασαν τον Μπάρακ Ομπάμα να ζητήσει επίσημα νομική συμβουλή για το εάν θα έπρεπε να αποδεχθεί το Νόμπελ Ειρήνης το 2009. Η απόφαση ήταν θετική γιατί το ποσό που συνοδεύει το βραβείο δεν είναι από κρατική χορηγία και προέρχεται από ιδιωτικά κεφάλαια.

Ο Τραμπ έχει πει ότι δεν θα ασχολείται με τις επιχειρήσεις του και δεν θα λαμβάνει αποφάσεις και τόνισε ότι αυτό θα το κάνουν τα παιδιά, αλλά προκαλεί ερωτήματα η ειδική σχέση που θα έχει με την προεδρία η κόρη του Ιβάνκα, η οποία ταυτόχρονα θα έχει την ευθύνη και των επιχειρήσεων του πατέρα της.

 

Επμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:32