search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 22:52
MENU CLOSE

Δούρου: Η καλύτερη ασπίδα προστασίας της Δημοκρατίας είναι η συντεταγμένη δημοκρατική λειτουργία μιας Πολιτείας

07.06.2017 11:54
Ρένα Δούρου: Η Περ. Αττικής προωθεί με λογότυπό της ως αντισηπτικό και απολυμαντικό, ένα προϊόν που είναι καλλυντικό            - Media

 

«Η καλύτερη ασπίδα προστασίας της Δημοκρατίας είναι η συντεταγμένη δημοκρατική λειτουργία μιας Πολιτείας που διαφυλάσσει το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη Δημοκρατία», τόνισε μεταξύ άλλων, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της διημερίδας που διοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Η περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην ανάγκη επέκτασης της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας και στον β’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Η μη συμμετοχή και του β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας, δεν αποτελεί μόνο σημαντικό πολιτικό και νομοθετικό κενό. Αλλά και βαθιά διοικητική αρρυθμία που δεν συμβάλλει στην πλήρη και απρόσκοπτη εφαρμογή της συνταγματικής επιταγής για Διοικητική Αποκέντρωση», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Στόχος είναι η αναβάθμιση του ρυθμιστικού πλαισίου μέσα από την ουσιαστικοποίηση των μητροπολιτικών χαρακτηριστικών, ούτως ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μπορεί να επιτελεί, χωρίς θεσμικά προσκόμματα, την κοινωνική και οικονομική της αποστολή, προς όφελος των πολιτών», δήλωσε, όσον αφορά τις αλλαγές στον Καλλικράτη στην επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος.

Υπογράμμισε δε, ότι «ο τόπος σήμερα έχει ανάγκη από μία Τοπική Αυτοδιοίκηση που δρα μέσα σε ένα σαφές νομικό πλαίσιο χωρίς ασάφειες, αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων, που είναι σε βάρος των πολιτών. Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις χωρίς δημοσιονομικό κόστος, που έπρεπε να είχαν γίνει χθες και οι οποίες συμβάλλουν, αφενός στην άσκηση χρηστής διοίκησης και αφετέρου στην εδραίωση ενός νέου μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης».

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε «στην ανάγκη να επεκταθεί η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας, που υπογράφηκε στο Στρασβούργο την 15η Οκτωβρίου 1985, και στον β’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η παράλειψη αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τη χρονιά κύρωσης του Χάρτη από τη χώρα μας το 1989, με τον νόμο 1850/1989 (ΦΕΚ Α΄114), δεν είχε θεσμοθετηθεί ακόμη ο β’ Βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον εκλιπόντα τέως πρόεδρο του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ζαν Κλωντ Φρεκόν, τονίζοντας πως «υπήρξε σπουδαίος πολιτικός, σπουδαίος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ιδέας, βαθύς γνώστης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τεράστιων δυνατοτήτων της».

Επιπλέον, όπως τόνισε η κ. Δούρου, η συμμετοχή της προέδρου του Κογκρέσου, Γκούντρουν Μόσλερ-Τέρνστρεμ, είναι υψηλοτάτης συμβολικής σημασίας, καθώς όπως είπε, «το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ελλάδα συνδέονται με μια ιδιαίτερη αλυσίδα ιστορίας και μνήμης».

Υπενθύμισε ότι στις 30 Ιανουαρίου 1969, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου απομόνωνε το χουντικό καθεστώς, τασσόμενη υπέρ του αντιδικτατορικού αγώνα, αποβάλλοντας τη χουντική Ελλάδα από τους κόλπους του. Και έστειλε «παγκοσμίως ένα ισχυρό μήνυμα προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων, της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Το μήνυμα αυτό, πρόσθεσε η περιφερειάρχης «εξακολουθεί να παραμένει άκρως επίκαιρο. Γιατί σήμερα η Ευρώπη σκιάζεται από τη διπλή απειλή της ανόδου της ακροδεξιάς και των τρομοκρατικών επιθέσεων των φανατικών ισλαμιστών».

Όπως είπε η κ. Γκούντρουν Μόσλερ – Τέρνστρεμ στον χαιρετισμό της, η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρές πολιτικές των περιφερειακών αρχών, ώστε να προσφέρει τόσο στην ίδια τη χώρα, όσο και στην ΕΕ. Τόνισε ότι και στις δύο συναντήσεις της με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, σε Στρασβούργο και Αθήνα, ο κ. Παυλόπουλος υποστήριξε τις προτάσεις του Κογκρέσου για περαιτέρω ανάπτυξη της δημοκρατίας στην Ελλάδα, στη βάση της ευρωπαϊκής τεχνογνωσίας.

Την έναρξη της διημερίδας χαιρέτισαν ακόμα, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

Σημειώνεται ότι η διημερίδα, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, υλοποιείται με τη στήριξη της Προέδρου του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Γκούντρουν Μόσλερ – Τέρνστρεμ και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του τέως προέδρου του Κογκρέσου, Ζαν Κλωντ Φρεκόν.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 22:50