21/09/2020 12:22:41

Πρόεδρος Φιλιππίνων: Δε ζήτησα τη βοήθεια των ΗΠΑ για να διώξω τους τζιχαντιστές από το Μαράουι

Πρόεδρος Φιλιππίνων: Δε ζήτησα τη βοήθεια των ΗΠΑ για να διώξω τους τζιχαντιστές από το Μαράουι - Media

 

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε δήλωσε σήμερα ότι δεν ζήτησε την υποστήριξη της Ουάσινγκτον προκειμένου να τερματιστεί η πολιορκία της πόλης Μαράουι από τους ισλαμιστές αντάρτες, μία ημέρα αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι παρέχουν βοήθεια κατόπιν αιτήματος της Μανίλας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην πόλη Καγκαριάν ντε Όρο, περίπου 100 χιλιόμετρα από το πολιορκημένο Μαράουι, στο νησί Μιντανάο, ο Ντουτέρτε είπε ότι "ουδέποτε προσέγγισε την Αμερική" για βοήθεια. Όταν μάλιστα ρωτήθηκε για τη βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών στο Μαράουι, είπε ότι "δεν το γνώριζε μέχρι που έφτασαν" στην περιοχή οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις.

Παραμένει αδιευκρίνιστο αν ο φιλοαμερικανικός στρατός των Φιλιππίνων παρέκαμψε τον πρόεδρο και ζήτησε τη βοήθεια των ΗΠΑ. Το Σάββατο, οι ένοπλες δυνάμεις των Φιλιππίνων είχαν ανακοινώσει ότι ο αμερικανικός στρατός παρέχει τεχνική βοήθεια αλλά δεν έχε στείλει χερσαίες δυνάμεις στην περιοχή, επιβεβαιώνοντας μια ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μανίλα. Σύμφωνα με αυτήν την ανακοίνωση, η βοήθεια ζητήθηκε από την κυβέρνηση των Φιλιππίνων.

Ο Ντουτέρτε, ο οποίος έχει κηρύξει στρατιωτικό νόμο στο Μιντανάο μετά την κατάληψη του Μαράουι, στις 23 Μαΐου, παραδέχτηκε ότι, μετά από δεκαετίες εκπαίδευσης από τους Αμερικανούς, "οι στρατιώτες μας είναι φιλοαμερικανοί, αυτό δεν μπορώ να το αρνηθώ".

Σε άλλη ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερνέστο Αμπέγια ανέφερε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις συμμετέχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, κάτι που απαγορεύεται από τον νόμο. "Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, ωστόσο, δεν αφορά μόνο τις Φιλιππίνες ή τις ΗΠΑ αλλά πολλές άλλες χώρες σε όλον τον κόσμο. Οι Φιλιππίνες είναι ανοιχτές στη βοήθεια άλλων χωρών, αν την προσφέρουν", κατέληξε.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.