search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:07
MENU CLOSE

«Παιχνίδι» με την κατηγορία της κατασκοπείας παίζει η Τουρκία

05.03.2018 13:31
«Παιχνίδι» με την κατηγορία της κατασκοπείας παίζει η Τουρκία - Media

 

Σε πολιτική και διπλωματική διελκυστίνδα μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας μετατρέπεται η υπόθεση της σύλληψης δύο Ελλήνων στρατιωτικών από Τούρκους στρατιώτες την περασμένη Πέμπτη. Ενώ νωρίτερα τη Δευτέρα το δικαστήριο απέρριψε αίτημα αποφυλάκισης των δύο στρατιωτικών, κορυφαίος Τούρκος αξιωματούχος προέβη σε δήλωση η οποία θόλωσε τα νερά.

Συγκεκριμένα, ο Μπεκίρ Μποζντάγ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας, δήλωσε χαρακτηριστικά, ερωτηθείς σχετικά με την υπόθεση ότι «οι στρατιωτικοί υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και της στρατιωτικής κατασκοπείας. Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη».

Η συγκεκριμένη φράση, η οποία προφανώς εντάσσεται στο πολιτικό παιχνίδι της Τουρκίας, ερμηνεύτηκε από τουρκικά ΜΜΕ ως άσκηση δίωξης για κατασκοπεία στους Έλληνες στρατιωτικούς καθώς η δήλωση Μποζντάγ μεταφέρθηκε αποσπασματικά, κάτι που μεταδόθηκε και από ελληνικά ΜΜΕ και τη δημόσια τηλεόραση, αν και λίγο αργότερα έγινε σαφές ότι δεν υφίσταται ζήτημα άσκησης δίωξης για στρατιωτική κατασκοπεία στους δύο στρατιωτικούς.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι ο Μποζντάγ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει συζήτηση για ανταλλαγή των Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που ήλθαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, λέγοντας ότι «η κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία οι οποίοι πέρασαν στην τουρκική πλευρά από την Ελλάδα, δεν αποτελεί ζήτημα για ανταλλαγή. Ούτε η Ελλάδα ζήτησε ανταλλαγή από την τουρκική κυβέρνηση ούτε η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή από την Ελλάδα».

Απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης

Νωρίτερα, απορρίφθηκε από το δικαστήριο της Αδριανούπολης, η έφεση στην απόφαση προφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με αποτέλεσμα να παραμείνουν έγκλειστα στις φυλακές της Αδριανούπολης μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση της παράνομης εισόδου τους στην Τουρκία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, οι δικηγόροι των Ελλήνων είχαν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της προφυλάκισής τους, η οποία διατάχθηκε – μεταξύ άλλων- και διότι δεν είχαν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία. Σύμφωνα με την πρώτη ενημέρωση τους απο το δικαστήριο, η απόφαση αναμενόταν να εκδοθεί ακόμη και σε βάθος μίας εβδομάδας.

Ωστόσο, όπως μεταδίδουν τουρκικά ειδησεογραφικά πρακτορεία και αναμεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, οι συνήγοροι κλήθηκαν απο τους δικαστές κι ενημερώθηκαν ότι η έφεση στην απόφαση προφυλάκισης των δύο στρατιωτικών τελικώς απορρίφθηκε. Αυτό σημαίνει ότι 

Η ελληνική πλευρά ζητούσε να αναγνωριστεί ως προσωρινή κατοικία των δύο το Ελληνικό Προξενείο στην Αδριανούπολη κι έτσι να βγουν από τις Φυλακές Αδριανούπολης, μέχρι να εκδικαστεί η έφεση, κάτι που όμως δεν έγινε αποδεκτό.

Η δίκη τους, που επρόκειτο να γίνει το πρωί της Δευτέρας αναβλήθηκε και μάλιστα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί δεν οδηγήθηκαν ποτέ στην αίθουσα του δικαστηρίου. Παραμένει άγνωστο πότε θα οριστεί να γίνει η δίκη τους. Μέχρι να οριστεί η δικάσιμος, οι δύο στρατιωτικοί θα παραμείνουν προφυλακισμένοι.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:03