11/07/2020 04:06:07

Γ. Δραγασάκης: Αναγκαίο ένα σύγχρονο μοντέλο εξωστρέφειας

Δραγασάκης: Δεν κινδυνεύει η αριστερή ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ - Media

 

Σε σύσκεψη με θέμα τις «Αναπτυξιακές προοπτικές της βιομηχανίας στην Κεντρική Μακεδονία» συμμετείχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης στη διάρκεια του 11ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη.

Από πλευράς της κυβέρνησης στη σύσκεψη συμμετείχαν η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης, ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Στρατής Ζαφείρης, ο γενικός γραμματέας Δημόσιων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ) Παναγιώτης Κορκολής και η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ και Ταμείου Συνοχής Ευγενία Φωτονιάτα, ενώ στη συνάντηση πήραν μέρος και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε πως «χωρίς ισχυρή και σύγχρονη βιομηχανία δεν μπορούμε να είμαστε βιώσιμοι στο ευρώ» και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει κλαδική διάσταση στη συζήτηση μεταξύ της κυβέρνησης και των παραγωγικών φορέων. Ακριβώς γι' αυτό, όπως είπε, «αποτελεί πρόβλημα ότι κατά τις προηγούμενες κυβερνήσεις οτιδήποτε είχε σχέση με κλαδική, τομεακή ή διακλαδική πολιτικής είχε εγκαταλειφθεί». 

Το ίδιο πρόβλημα, πρόσθεσε ο ίδιος, εμφανίζεται και όταν δεν υπάρχουν δομές που να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των πολύ μεγάλων και διεθνοποιημένων επιχειρήσεων, των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων κλπ. Το υπουργείο, τόνισε ο κ. Δραγασάκης, αναπτύσσει ήδη διάλογο για να υπάρξει κάλυψη αυτών των κενών, διότι αυτή ακριβώς είναι η ευρωπαϊκή και η παγκόσμια τάση, όχι η ακύρωση, αλλά ο επαναπροσδιορισμός του αναπτυξιακού ρόλου του κράτους και της πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά στις υποδομές βαλκανικών διαστάσεων ανέφερε πως η προσπάθεια που γίνεται κινείται στην κατεύθυνση της προσέλκυσης ενδιαφέροντος διεθνών επενδυτικών οίκων. Υπογράμμισε ακόμη πως κάθε τέτοια συζήτηση γίνεται υπό την προϋπόθεση της ειρήνης, της σταθερότητας και της νηνεμίας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και διεθνώς. «Οι όποιες επιχειρηματικές επαφές με την Τουρκία όχι μόνο δεν πρέπει να ανακοπούνε, αλλά και να ενισχυθούν όπου υπάρχει δυνατότητα αμοιβαίας και επωφελούς συνεργασίας», ανέφερε και πρόσθεσε: «Εμείς πρέπει να χαράξουμε μια στρατηγική με διεθνείς πολυδιάστατες συμμαχίες και ανασυγκρότηση του εσωτερικού μας χώρου».  

Σύσκεψη για την αγροτική οικονομία

Επίσης υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την αγροτική οικονομία. Στην σύσκεψη αυτή από πλευράς της κυβέρνησης συμμετείχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασίμης και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Θεοφάνης Κουρεμπές.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση έγινε φανερό ότι η εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας και της έρευνας είναι αναγκαία στην αγροτική οικονομία, ότι η κλιματική αλλαγή αρχίζει να επηρεάζει τον καλλιεργητικό κύκλο και την ποιότητα των προϊόντων και ότι ο ανταγωνισμός στις εξαγωγές μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο εξωστρέφειας προκειμένου να διευκολύνεται η διείσδυση των αγροτικών επιχειρήσεων στις μεγάλες αγορές.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο μοντέλο εξωστρέφειας», ανέφερε ο κ. Δραγασάκης και πρότεινε τον χαρακτηρισμό 10-15 αγροτικών προϊόντων ως στρατηγικά. «Πρέπει να διαμορφώσουμε για καθένα από αυτά τα προϊόντα ολοκληρωμένη και κάθετη στρατηγική από τη φάση της παραγωγής μέχρι τη φάση του marketing και της τελικής κατανάλωσης» πρόσθεσε.

Επίσης μίλησε για το τοξικό πρόβλημα της παράνομης διακίνησης προϊόντων, το οποίο, όπως ανέφερε, πρέπει να αναδειχθεί ως βασικό πρόβλημα όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και των παραγωγικών φορέων. Επιπλέον αναδείχθηκε η ανάγκη των συλλογικών μορφών οργάνωσης, τόσο την παραγωγή όσο και στη διακίνηση και τις εξαγωγές.

Τέλος ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στα προβλήματα χρηματοδότησης των παραγωγών και μίλησε για ένα σύστημα μικροπιστώσεων που ήδη έχει δρομολογηθεί.  

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της ΔΕΘ - Helexpo κ. Αναστάσιο Τζήκα, με τον οποίο συζήτησε ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας της ΔΕΘ, καθώς και θέματα οργάνωσης της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.