search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:49
MENU CLOSE

Καταρρέει το Κάστρο της Μεθώνης; Είναι από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης (Photos)

27.04.2018 08:51
methoni-kastro

Τμήμα του Κάστρου της Μεθώνης έχει καταρρεύσει και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος για τους επισκέπτες του κάστρου και της παραλίας. Ακόμα, υπάρχει κίνδυνος το τείχος να παρασύρει και τη γειτονική πύλη.

Το γεγονός αυτό καταγγέλλει ο Σύλλογος “Ιωάννης Καποδίστριας”. Η γραμματέας του συλλόγου Δώρα Παπανικολάου αναφέρει ότι “εδώ και τουλάχιστον 4 μήνες εξακολουθεί να βρίσκεται στην ίδια κατάσταση η ζημιά στην ανατολική πύλη (Porta Mandrakina) του κάστρου, με κίνδυνο να θρηνήσουμε θύματα, τώρα το καλοκαίρι ιδιαίτερα, που υπάρχουν δεκάδες ή και εκατοντάδες διερχόμενοι επισκέπτες και ντόπιοι, παιδιά και μεγαλύτεροι, δεδομένου ότι ακριβώς δίπλα βρίσκονται οι “Ασπράδες”, μια εκπάγλου καλλονής φυσική, θαλάσσια “πισίνα””.

Αναφέρει, επίσης, πως “εκτός αυτού και οι επαγγελματίες αλιείς που έχουν εκεί δίπλα το καταφύγιό τους, βρίσκονται συνεχώς να περνούν δίπλα από την κατολίσθηση” και σημειώνει: “Και η βυζαντινή εκκλησία του Σωτήρος (μεγάλης αρχαιολογικής αξίας) έφτασε σχεδόν να γκρεμιστεί (μένοντας χρόνια περιτριγυρισμένη με κόκκινη κορδέλα, απαγορευμένη για κάθε επίσκεψη και χρήση, λόγω επικινδυνότητας), για να ξεκινήσουν κατόπιν αδείας της Αρχαιολογίας να την επισκευάζουν, με τη δικαιολογία ότι περίμεναν τα ΕΣΠΑ.

“Πολύ φοβούμαστε ότι την ίδια τύχη θα έχει και το μοναδικής ομορφιάς και αξίας κάστρο μας, σήμα και έμβλημα της μικρής πλην όμως ιστορικής Μεθώνης, πόλος έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο και βεβαίως οικονομική πρόσοδος για τον τόπο μας. Με τη διαφορά ότι στην περίπτωση του κάστρου οι επιπτώσεις της καθυστέρησης επιδιόρθωσής του θα είναι πολλαπλάσιες από αυτές της εκκλησίας. Και προ πάντων, υπάρχει μέγιστη πιθανότητα, με κάποια δυνατή και μεγάλης διάρκειας βροχή, πράγμα που ως τώρα ευτυχώς δεν έχει γίνει, ολόκληρη η γωνία του τείχους που βρίσκεται στον αέρα, να κατολισθήσει, συμπαρασύροντας και την πύλη, κάτι που πολύ φοβούμαστε θα αποτελέσει και την αρχή του τέλους για το περήφανο και δυστυχώς τόσο κακοσυντηρημένο κάστρο μας. Και βεβαίως, ο τεράστιος κίνδυνος που καραδοκεί καθημερινά για όλους όσοι διέρχονται από εκεί”.

Η ιστορία της Καστροπολιτείας

Το κάστρο της Μεθώνης είναι από τα σημαντικότερα και ωραιότερα του Ελλαδικού χώρου. Χτίστηκε από τους Βενετούς όταν έγιναν κύριοι της πόλης το 1209. Είναι χτισμένο σε στρατηγική θέση, σε έναν βράχο που εισχωρεί στην θάλασσα και χωρίζεται από την ξηρά με τεχνητή τάφρο.

Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα καστροπολιτείας που εκτείνεται σε μια μεγάλη έκταση 93 στρεμμάτων. Επιπλέον ένα εξαιρετικό φυσικό λιμάνι, το οποίο κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους αποτελούσε σταθμό στο δρόμο των προσκυνητών για τους Αγίους Τόπους και των εμπορικών πλοίων από τη Δύση στην Ανατολή.

Η περίοδος ακμής του κάστρου τοποθετείται στην περίοδο της Α’ Ενετοκρατίας (13ος-15ος αι.).

Τα κτίσματα

Εντός του κάστρου διατηρούνται διάφορα κτίσματα. Σε κεντρικό του τμήμα γνωστό ως “πλατεία των όπλων” υπάρχει ο Ι.Ν Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, μονόχωρος ξυλόστεγος ναός που πιθανόν κατασκευάστηκε κατά την διάρκεια της Β΄Ενετοκρατίας. Πλησίον αυτού και σε επαφή με το δυτικό τείχος υπάρχει τετράγωνο οικοδόμημα μικρών διαστάσεων με πυραμιδοειδή κάλυψη το οποίο χρησίμευε ως πυριτιδαποθήκη και χρονολογείται κατά την πρώτη Ενετική περίοδο.

Κατά μήκος της κεντρικής διαδρομής του κάστρου σώζονται δύο οθωμανικά λουτρά τα οποία αποτελούνται από πολλές θολοσκεπείς αίθουσες, κάθε μια εκ των οποίων είχε διαφορετικές χρήσεις (αποδυτήριο, χλιαρή αίθουσα, ζεστή αίθουσα). Χρονολογούνται κατά την πρώτη περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Σε κοντινή απόσταση διατηρείται η βάση του μιναρέ από ένα κατεστραμμένο πλέον τζαμί. Το τέμενος χτίστηκε στη θέση μιας τρίκλιτης βασιλικής, οι εξωτερικοί τοίχοι της οποίας ενισχύονταν με αντηρίδες. Πιθανόν πρόκειται για τον ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.

Χαρακτηριστικό αρχιτεκτόνημα της Μεθώνης είναι το Μπούρτζι, μικρό επιθαλάσσιο οχυρό, κτισμένο σε μικρή νησίδα στα νότια του κάστρου. Αποτελείται από έναν οκτάπλευρο πύργο, ο οποίος περιβάλλεται από χαμηλό οκτάπλευρο τείχος. Ο πύργος δομείται σε δύο επίπεδα και καλύπτεται με ημικυλινδρικό τρούλο. Το ισόγειο του καταλαμβάνει τετράπλευρη κινστέρνα. Κεκλιμένο επίπεδο οδηγεί τόσο στον περίδρομο του περιμετρικού τείχους όσο και στον όροφο του πύργου, όπου διαμορφώνεται αίθουσα με κανονιοθυρίδες περιμετρικά. Στους εσωτερικούς τοίχους διακρίνονται οι δοκοθήκες που θα στήριζαν τέσσερα ξύλινα πατώματα, σήμερα κατεστραμμένα.

Η οικοδόμηση του άρχισε λίγο πριν το 1500 από τους Ενετούς και ολοκληρώθηκε από τους Οθωμανούς κατά τον 16ο αιώνα. Το Μπούρτζι αποτέλεσε τμήμα της θαλάσσιας οχύρωσης της Μεθώνης και εξυπηρέτησε διάφορους σκοπούς ανά εποχές: χρησιμοποιήθηκε ως έδρα της φρουράς για τον έλεγχο του λιμανιού, ως φάρος, φυλακή, αλλά και καταφύγιο των κατοίκων σε περιόδους πολιορκίας.

Πηγές: eleftheriaonline /  kastra.eu Φωτογραφίες: Eurokinissi

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:48