search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:41
MENU CLOSE

Άτυπα Συμβούλια Ενέργειας και Περιβάλλοντος

18.01.2010 09:18

Στις 14-17 Ιανουαρίου στην Σεβίλλη, διεξήχθησαν τα άτυπα Συμβούλια Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ισπανικής Προεδρίας. Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας ήταν η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη.Οι συναντήσεις αυτές, επικεντρώθηκαν στα ακόλουθα θέματα : Στο άτυπο Συμβούλιο Ενέργειας (14-15 Ιαν. 2010) :

Στις 14-17 Ιανουαρίου στην Σεβίλλη, διεξήχθησαν τα άτυπα Συμβούλια Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ισπανικής Προεδρίας. Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας ήταν η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη.

Οι συναντήσεις αυτές, επικεντρώθηκαν στα ακόλουθα θέματα :

Στο άτυπο Συμβούλιο Ενέργειας (14-15 Ιαν. 2010) :

Α) συζητήθηκε το περιεχόμενο του Σχεδίου Δράσης 2010-2014 το οποίο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Ισπανικής Προεδρίας, πρόκειται να εγκριθεί από το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της 12ης Μαρτίου και να επικυρωθεί από την Εαρινή Σύνοδο Κορυφής.

Το εν λόγω Σχέδιο αποτελεί συνέχεια της 2ης αναθεώρησης της ενεργειακής στρατηγικής της Ε.Ε. (Νοέμβριος 2008) λαμβάνοντας υπόψη και τα αποτελέσματα της Διάσκεψης των ΗΕ για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη (Δεκ. 2009).

Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού και τα αποτελέσματα της Συνόδου της Κοπεγχάγης.

Το Σχέδιο Δράσης 2010-2014, που είναι σημαντικό για την Ελλάδα, κάνει λόγο για την αυξανόμενη σημασία των διασυνδέσεων, ως στοιχείο τόσο της ασφάλειας εφοδιασμού όσο και της εσωτερικής αγοράς ενέργειας. Παρουσιάζει δυνατότητες αναβάθμισης της χώρας μας μέσω των διασυνδέσεων με χώρες παραγωγής και διαμετακόμισης όσο και, μέσω γειτονικών Κ-Μ, με τις αγορές της Κ. Ευρώπης, ενώ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Β) Ειδική συζήτηση έγινε για την ανάγκη επενδύσεων σε πράσινες τεχνολογίες όπου αναπτύχθηκαν τα χαρακτηριστικά του SET-Plan (Strategy Energy and Technology Plan) ως ένα βασικό μέσο για τη μετάβαση στην οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Στο άτυπο Συμβούλιο Περιβάλλοντος (16-17 Ιαν. 2010) :

Α) αναλύθηκε η κατάσταση που διαμορφώθηκε παγκοσμίως μετά το αποτέλεσμα της διάσκεψης της Κοπεγχάγης και η στρατηγική που θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της Ε.Ε. στο θέμα αυτό. Αυτό ήταν και το πλέον σημαντικό θέμα που απασχόλησε τους Υπουργούς. Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των Υπουργών για τους στόχους (όροι, δυνατότητες και προϋποθέσεις για την αύξηση του στόχου μείωσης των εκπομπών από 20% σε 30%) και τις απαραίτητες προσπάθειες, στρατηγική και συγκεκριμένες δράσεις, ώστε να υπάρξει νομικά δεσμευτική συνθήκη στην επόμενη διάσκεψη, σε ένα περίπου χρόνο στο Μεξικό.

Στην παρέμβασή της, η Υπουργός κ. Τίνα Μπιρμπίλη, υπογράμμισε ότι η μετάβαση σε ένα πιο φιλόδοξο στόχο μείωσης των εκπομπών δεν αφορά αποκλειστικά τη μετά Κοπεγχάγη εποχή αλλά συνδέεται άρρηκτα με την ανάγκη να οδηγηθούμε σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Ειδικά κατά τη διάρκεια της δύσκολης οικονομικής κρίσης που περνάει η χώρα μας, η Ελλάδα αντιμετωπίζει τους πιο φιλόδοξους στόχους όχι ως πρόβλημα αλλά ως ευκαιρία για τις απαιτούμενες αλλαγές ώστε να δοθεί μια αποτελεσματική διέξοδος από την οικονομική κρίση μέσω της πράσινης ανάπτυξης.

Η Ελληνίδα Υπουργός επεσήμανε την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες, οι συνεννοήσεις και η συνεργασία με τρίτες χώρες κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις φτωχές χώρες της Αφρικής καθώς και τις χώρες της ΝΑ Μεσογείου με τις οποίες η Ελλάδα έχει παραδοσιακά καλές σχέσεις και σημειώνοντας την ειδική σημασία που θα πρέπει να καταβληθεί ώστε να πεισθεί η Κίνα.

Επίσης, τονίστηκε από την κ. Μπιρμπίλη ο θετικός ρόλος που θα μπορούσαν να έχουν οι ΜΚΟ ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες για την προώθηση δράσεων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής μέσω και του πακέτου ταχείας χρηματοδότησης που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής.

Η κ. Μπιρμπίλη, τέλος δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η Ε.Ε. οφείλει να αποδεικνύει στην πράξη τον ρόλο της ηγέτιδας δύναμης στην διαμόρφωση της παγκόσμιας δράσης για την κλιματική αλλαγή, απορρίπτοντας αν απαιτείται προτάσεις συμφωνίας που δεν ανταποκρίνονται στα κριτήρια που έχει θέσει.

Β) τέλος, συζητήθηκαν οι ευρωπαϊκές θέσεις σχετικά με το επικείμενη διεθνή υπουργική συνάντηση στο πλαίσιο της UNEP στο Μπαλί (24-26 Φεβρ. 2010) που αφορά θέματα παγκόσμιας περιβαλλοντικής διακυβέρνησης, πράσινης ανάπτυξης και βιοποικιλότητας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:41