search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:55
MENU CLOSE

Η πιο μεγάλη μέρα στην ιστορία του Παναθηναϊκού

02.06.2018 08:52
Αν και «σεληνιασμένος» ο Νέντοβιτς ο Παναθηναικός έχασε στις λεπτομέρειες από τη Μακάμπι  - Media

 

Σαν σήμερα πριν από 47 χρόνια ο Παναθηναϊκός έπαιζε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών απέναντι στον Άγιαξ.

Μοιάζει αδύνατο στις μέρες μας να επαναληφθεί. Κι όμως, σαν σήμερα πριν από 47 χρόνια μια ελληνική ομάδα διεκδικούσε τον μεγαλύτερο τίτλο σε διασυλλογικό επίπεδο στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ήταν 2 Ιουνίου του 1971 όταν ο Παναθηναϊκός αντιμετώπιζε στο «Γουέμπλεϊ» τον μεγάλο Άγιαξ στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Περισσότεροι από 25.000 Έλληνες από όλη την Ευρώπη, αλλά και από τον υπόλοιπο κόσμο, καταλαμβάνουν το Λονδίνο για να ζήσουν την ιστορική στιγμή. Πίσω στην πατρίδα, υπό καθεστώς χούντας, η ΕΙΡΤ δίνει την έκταση που του αρμόζει στο μεγάλο αθλητικό γεγονός.

Το σκορ ανοίγει μόλις στο 5ο λεπτό από τον-μακαρίτη σήμερα-Φαν Ντάικ. Ο Παναθηναϊκός ανοίγεται, βγαίνει στην επίθεση και χάνει ευκαιρίες, όμως στο 87ο, με αυτογκόλ του Καψή (παρεμβαίνει και αλλάζει την πορεία της μπάλας σε σουτ του Χάαν) όλα τελειώνουν… Μικρή σημασία έχει το τελικό 2-0. Η κορυφαία στιγμή στην ιστορία του συλλόγου έχει καταγραφεί και μοιάζει δύσκολο, για να μην πούμε απίθανο, όχι μόνο να ξεπεραστεί, αλλά έστω και να επαναληφθεί.

Το «Βήμα» της επόμενης μέρας περιγράφει με σαφήνεια το συναίσθημα της ήττας από τον Άγιαξ: «Ήταν πολύ όμορφο για να είναι αληθινό». Η «L’ Equipe» κάνει λόγο για το «ελληνικό θαύμα, που όμως δεν… ολοκληρώθηκε», για «τους Έλληνες που έκαναν τους Ολλανδούς να τρέμουν…», και για τον Μίμη Δομάζο που «…γοήτευσε τον ναό του ποδοσφαίρου!». Η ιταλική «Corriere» γράφει ότι «οι πεισματάρηδες Έλληνες δεν άντεξαν» ενώ η αγγλική «Daily Mail» είναι ακόμα πιο κολακευτική: «Ο Άγιαξ σκαρφάλωσε στην κορυφή της Ευρώπης, αλλά ο εξαιρετικός Παναθηναϊκός είναι αυτός που θα μείνει στη μνήμη μας».

Φεύγοντας πάντως από το Λονδίνο ο Παναθηναϊκός πήρε στις αποσκευές του ένα… μικρό Κύπελλο. Αυτό του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης που κατέκτησε ο Αντώνης Αντωνιάδης με τα 10 γκολ που πέτυχε.

Πηγή: Sport-fm

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:55