search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 05:49
MENU CLOSE

«Πόλεμος» για το πετρέλαιο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2026
21-6-2018
22.06.2018 03:00
opek.jpg

 

Σαουδική Αραβία και Ιράν συγκρούονται στη σκιά του ανταγωνισμού ΗΠΑ – Κίνας.

Σε έναν κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο με πολλούς από τους βασικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, περιλαμβανομένης της Κίνας, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε την περασμένη εβδομάδα δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 50 δισ. δολαρίων με ισχύ από τις 6 Ιουλίου.

Η Κίνα απάντησε με την επιβολή δασμών σε εξαγόμενα αμερικανικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και στο πετρέλαιο, καταλαμβάνοντας εξ απίνης τις διεθνείς αγορές, παρ’ ότι πλέον κατατάσσεται πρώτη στον κατάλογο των κρατών που εισάγουν αμερικανικό πετρέλαιο. Το Πεκίνο εισάγει σήμερα περίπου 363.000 βαρέλια αργού ημερησίως από τις ΗΠΑ, κάτι που σημαίνει πως μοιράζεται με τον Καναδά την πρώτη θέση στην κατάταξη των εισαγωγέων κατά τα στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.

Έως τώρα οι Ασιάτες ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής ιρανικού πετρελαίου – εισήγαν 650.000 βαρέλια την ημέρα το πρώτο εξάμηνο του 2018 –, αλλά μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν ο Τραμπ προσπαθεί να πείσει διάφορες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου, να σταματήσουν να αγοράζουν από την Τεχεράνη. Είναι ακόμη ασαφές αν η Κίνα σκοπεύει να μειώσει τις εισαγωγές της.

Αναφορικά με την αμερικανική ενεργειακή βιομηχανία, σημειώνεται πως έχει αυξήσει σημαντικά το παραγωγικό δυναμικό της χάρη στα σχιστολιθικά κοιτάσματα, αυξάνοντας την ημερήσια παραγωγή της στα 10,9 εκατομμύρια βαρέλια αργού, ποσότητα χωρίς ιστορικό προηγούμενο. Από αυτή την ποσότητα οι ΗΠΑ εξάγουν σήμερα περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Αυτό κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα τη συνάντηση των μελών του ΟΠΕΚ στη Βιέννη.

Εάν επιβληθούν δασμοί στο αμερικανικό αργό, αυτό θα αποθαρρύνει τα κινεζικά διυλιστήρια από την αγορά του. Η κινεζική απειλή έρχεται τη στιγμή που ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία προσανατολίζονται σε αύξηση της παραγωγής «μαύρου χρυσού».

Προσέγγιση Μόσχας – Ριάντ

Η τιμή του brent είχε περάσει τα 80 δολάρια το βαρέλι τον Μάιο σημειώνοντας υψηλό επίπεδο 3,5 ετών, αλλά στη συνέχεια υποχώρησε εν μέσω των δημοσιευμάτων ότι οι μεγάλοι παραγωγοί, όπως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, είναι έτοιμοι να αυξήσουν την παραγωγή. Το καρτέλ των παραγωγών πετρελαίου του ΟΠΕΚ, του οποίου de facto ηγούνται η Σαουδική Αραβία και ορισμένοι σύμμαχοί της, περιορίζει την παραγωγή του από την αρχή του 2017.

Την περασμένη εβδομάδα το Ιράν δήλωσε αντίθετο με την ιδέα αύξησης της παραγωγής εκφράζοντας φόβους πως αυτή θα οδηγήσει σε νέα πτώση των τιμών του «μαύρου χρυσού». Σύμφωνα όμως με το Bloomberg, εκτιμάται πως θα επιτευχθεί συμβιβαστική συμφωνία για αύξηση της παραγωγής στη συνάντηση του ΟΠΕΚ στις 22 Ιουνίου στη Βιέννη.

Οι εκτιμήσεις μιλούν για αύξηση από 300.000 έως 600.000 βαρέλια την ημέρα, πολύ μικρότερη δηλαδή από την πρόταση της Ρωσίας για αύξηση 1,5 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Επιπλέον, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, γίνεται προσπάθεια προσέγγισης της Ρωσίας με το διεθνές καρτέλ πετρελαίου, κάτι που θα αποτελέσει μεγάλο βήμα για το Ριάντ και τη Μόσχα.

Η Σαουδική Αραβία εξάλλου δεν έκρυψε ποτέ την ικανοποίησή της για το «φλερτ» της τιμής του αργού με τα 80 δολ. το βαρέλι, με το βλέμμα στραμμένο φυσικά στη μεγαλύτερη κρατική εταιρεία, τη Saudi Aramco.

Τέλος, μια σειρά από γεγονότα και εξελίξεις της τελευταίας στιγμής ενισχύουν τις εκτιμήσεις για πιο προσεκτικές κινήσεις χαλάρωσης των μέτρων από την πλευρά του καρτέλ. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι δασμοί Τραμπ στις κινεζικές εισαγωγές, οι νέες κυρώσεις κατά του Ιράν και η αναμενόμενη μείωση της παραγωγής στη Βενεζουέλα.

Η Goldman Sachs

Η Goldman Sachs επιμένει στις αρχικές της εκτιμήσεις για πάνω από 80 δολ. ανά βαρέλι brent κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς, όπως σημειώνουν οι αναλυτές της, «το update στην ισορροπία προσφοράς – ζήτησης συνεχίζει να δείχνει περαιτέρω μειώσεις στα αποθέματα και υψηλότερες τιμές το δεύτερο εξάμηνο του 2018», αν και βραχυπρόθεσμα οι τιμές θα πέσουν, ρισκάροντας ωστόσο με μια τέτοια πρόβλεψη.

Οι αναλυτές της σημειώνουν ότι η προοπτική να ανακοινώσει ο OΠΕΚ αύξηση της παραγωγής και επομένως ενίσχυση του εφοδιασμού της αγοράς θα μπορούσε να έχει bullish επίπτωση στην τιμή του αργού, δηλαδή αύξηση, στη γλώσσα των αγορών. Επιπλέον αναφέρει ότι η αγορά πετρελαίου παραμένει ελλειμματική και απαιτείται υψηλότερη παραγωγή από τον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία για να αποφευχθεί μία εξάντληση των αποθεμάτων στο τέλος του έτους. Το μόνο σίγουρο είναι πάντως πως έως το τέλος της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τίποτε.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10