search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:14
MENU CLOSE

Έρευνα: Σε ποιους Δήμους ζουν… με τον φόβο της εγκληματικότητας

01.07.2018 08:00
Έρευνα: Σε ποιους Δήμους ζουν… με τον φόβο της εγκληματικότητας  - Media

 

Με τον φόβο μήπως πέσουν θύματα εγκληματικότητας ζουν οι Αθηναίοι, όπως προκύπτει από νέα έρευνα της ομάδας GEOCHOROS του ΕΜΠ για λογαριασμό της εφημερίδας «Καθημερινή».

Συγκεκριμένα, η πλειονότητα ανησυχεί για τη διάρρηξη στο σπίτι, σε ποσοστό 41,8%, ενώ ακολουθεί η ληστεία ή επίθεση στον δρόμο (31,3%) και η ασφάλεια των παιδιών σε δημόσια μέρη, όπως στο πάρκο ή στη διαδρομή για το σχολείο (30,7%).

Το 28% των ερωτηθέντων ανησυχεί για τη χρήση ή και τη διακίνηση ναρκωτικών, το 26,7% για «κλοπή του αυτοκινήτου τους» και το 26% μήπως πέσει «θύμα εγκληματικής ενέργειας όσο περιμένουν ή χρησιμοποιούν κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς».

Από τις απαντήσεις προκύπτει ότι οι γυναίκες φοβούνται περισσότερο από τους άνδρες μήπως πέσουν θύματα σωματικής βίας (12,2%) και σεξουαλικής κακοποίησης (26,7%).

Σε ποιες περιοχές φοβούνται περισσότερο

Αν και το 53,7% θεωρεί ότι δεν έχει αλλάξει το επίπεδο της εγκληματικότητας στην περιοχή τους, ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό- το 38,6%- εκτιμά ότι η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Τα υψηλότερα ποσοστά στο ερώτημα πόσο φοβούνται τη ληστεία ή την επίθεση στον δρόμο, καταγράφονται στους Δήμους Αθηναίων, Καλλιθέας, Περιστερίου, Ιλίου και Πετρούπολης. Σε ελάχιστους δήμους οι ερωτηθέντες απάντησαν πως δεν ανησυχούν, όπως για παράδειγμα στις παραλιακές περιοχές των Δήμων Ελληνικού και Γλυφάδας, στη Φιλοθέηκαθώς και σε κάποιες περιοχές των βορείων προαστίων.

Στην ερώτηση πόσο ανησυχείτε ότι θα πέσετε θύμα εγκληματικής ενέργειας στην περιοχή σας, το 35% ανησυχεί πολύ έως πάρα πολύ (30% για τους άνδρες και 39% για τις γυναίκες). Μάλιστα, για τις ηλικίες άνω των 55 ετών το ποσοστό αυτό γίνεται 60%.

Επιπλέον, υψηλά ποσοστά παρατηρούνται και σε σχέση με τα χρόνια που μένει κάποιος στην περιοχή του, καθώς όσο περισσότερα χρόνια ζει εκεί τόσο περισσότερο φοβάται. Οσοι μένουν περισσότερο από δέκα χρόνια ανησυχούν σε ποσοστό 45%.

Ακόμη, το ποσοστό ανεβαίνει στο 64% σε όσους έχουν υπάρξει θύματα εγκληματικής ενέργειας στο παρελθόν.

Σε ό,τι αφορά τον δήμο Αθηναίων, το αίσθημα του φόβου είναι διάχυτο σχεδόν σε όλη την έκτασή του. Περισσότερο ανησυχούν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής των Εξαρχείων, του κέντρου των Αθηνών, της Ακαδημίας Πλάτωνος, των Πετραλώνων, του Γκύζη, της Κυψέλης και του Λυκαβηττού, του νότιου τμήματος του Δήμου Αχαρνών.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:12