search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:50
MENU CLOSE

Τσίπρας: Η Ελλάδα τα κατάφερε, τρία χρόνια μετά είναι μια διαφορετική χώρα

11.09.2018 07:39
Τσίπρας: Η Ελλάδα τα κατάφερε, τρία χρόνια μετά είναι μια διαφορετική χώρα - Media

 

«Κι όμως, η Ελλάδα τα κατάφερε. Τρία χρόνια μετά είναι μια διαφορετική χώρα. Από μέρος του προβλήματος, από πηγή της κρίσης, έγινε μέρος της λύσης για την Ευρώπη», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Και η καθαρή έξοδος από το τελευταίο, τριετές πρόγραμμα είναι μια επιτυχία πρωτίστως του ελληνικού λαού, που έσφιξε τα δόντια και έδωσε τη μάχη. Που έκανε μεγάλες θυσίες για να παραμείνει η χώρα στη καρδιά της Ευρώπης» είπε ο κ Τσίπρας .

«Αλλά είναι και μια επιτυχία της Ευρώπης συνολικά. Που απέδειξε ότι με πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας μπορεί να ξεπερνά τις κρίσεις τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός». «Μέσα από αυτή τη περιπέτεια βγαίνουμε πιο δυνατοί. Σήμερα στεκόμαστε ξανά στα πόδια μας και κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία. Γιατί, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης, οι θυσίες του ελληνικού λαού έπιασαν τόπο», είπε ο πρωθυπουργός.

Είμαστε αποφασισμένοι να μην επαναλάβουμε τα λάθη και τις συμπεριφορές που συνέβαλαν στην κρίση

«Η έξοδος της χώρας από το τελευταίο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα επανέρχεται στο παρελθόν της» ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. «Είμαστε αποφασισμένοι να μην επαναλάβουμε τα λάθη και τις συμπεριφορές που συνέβαλαν στην κρίση. Το τέλος των μνημονίων δε συνιστά επαναφορά στο παρελθόν, αλλά ιστορική τομή με το παρελθόν» τόνισε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε πως πρόκειται για «μια νέα αρχή, που εμπεδώνει τη σταθερότητα και την ασφάλεια, επουλώνει πληγές, διορθώνει σταδιακά αδικίες και διανοίγει νέες αναπτυξιακές προοπτικές για τoν λαό και τον τόπο μας».

«Την προσεχή περίοδο θα συνεχίσουμε τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, δίνοντας έμφαση στον περαιτέρω εξορθολογισμό της λειτουργίας του κράτους, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, την εμβάθυνση των δημοκρατικών τομών μέσω και της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης» επανέλαβε ο πρωθυπουργός.

«Συνεχίσουμε τη πορεία της δημοσιονομικής ισορροπίας, ενώ παράλληλα θα θέσουμε ως προτεραιότητα τη δίκαιη ανάπτυξη και την προστασία της εργασίας» κατέστησε σαφές ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας: «Η Ελλάδα και οι Έλληνες απέδειξαν τα τελευταία χρόνια, πόσο βαθιά προσηλωμένοι είναι στην ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης».

Γυρίσαμε σελίδα και φτάσαμε σε μια αμοιβαίως αποδεκτή συμφωνία με την πΓΔΜ

«Μετά από 26 χρόνια καταστροφικής κυριαρχίας του εθνικισμού, καταφέραμε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, κ. Ζάεφ, να γυρίσουμε σελίδα και να φτάσουμε σε μια αμοιβαίως αποδεκτή συμφωνία. Χωρίς την επιβολή και την χρήση της ισχύος. Αλλά στη βάση της διπλωματίας και του διαλόγου. Μια συμφωνία που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο επίλυσης διαφορών στην περιοχή μας» είπε ο πρωθυπουργός για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Η αποτυχία της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης της κρίσης, τροφοδότησε το τέρας του σωβινισμού και του ακροδεξιού λαϊκισμού

«Ο δημοσιονομικός φετιχισμός στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης επέτεινε ακόμη περισσότερο τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες τόσο ανάμεσα στα κράτη-μέλη όσο και μέσα σε αυτά. Εξουθένωσε μεγάλα κοινωνικά στρώματα και προκάλεσε σε ακόμα μεγαλύτερα οικονομική ανασφάλεια και φόβο. Και αυτή η αποτυχία της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης της κρίσης, τροφοδότησε τελικά το τέρας του σωβινισμού και του ακροδεξιού λαϊκισμού. Μετέφερε την Ακροδεξιά, από το εδώλιο του κατηγορουμένου της Ιστορίας και την απομόνωση, στο πολιτικό προσκήνιο. Η προσφυγική κρίση που ακολούθησε ήρθε απλά να επιβεβαιώσει την αδυναμία της Ευρώπης να προχωρήσει, όταν ένα μεγάλο μέρος των μελών της δεν ασπάζονται τις ιδρυτικές της αξίες. Οταν κυριαρχεί η λογική του απομωνοτισμού έναντι της συνεργασίας. Η λογική του ο καθένας μόνος του, έναντι του επιμερισμού των βαρών», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός. «Η λογική της εθνικής αναδίπλωσης έναντι της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Και το δηλητήριο του μίσους και της ξενοφοβίας πηγάζει ξανά στη καρδιά της Ευρώπης, 70 χρόνια μετά την πανανθρώπινη τραγωδία του φασισμού. Γιατι σήμερα δε βρισκόμαστε αντιμέτωποι μόνο με την εκλογική άνοδο κάποιων ακραίων δυνάμεων της εθνικιστικής και λαϊκιστικής Ακροδεξιάς. Αλλά βρισκόμαστε αντιμέτωποι και με τη διείσδυση της ξενοφοβικής και σωβινιστικής της ατζέντας εντός του δημοκρατικού φάσματος. Οπου ο ρατσισμός και η ξενοφοβία γίνεται ηγεμονικός πολιτικός λόγος σε παραδοσιακές συντηρητικές δυνάμεις και όχι μόνο. Διαμορφώνοντας τους συσχετισμούς σε κρίσιμες χώρες. Και αυτή η εξέλιξη, αν δεν ανακοπεί, είναι που απειλεί την Ευρώπη με αποσύνθεση», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τεράστια ελλείμματα και αντιφάσεις στη σημερινή Ευρώπη

Αναφορικά με την πίστη της ελληνικής κοινωνίας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε την επιμονή και υπομονή της «στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ακόμη και όταν η ίδια η Ευρώπη ή έστω η κυρίαρχη έκφρασή της, πολλές φορές πλήγωνε και υποτιμούσε τον ελληνικό λαό. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν από την οκταετή αυτή ελληνική κρίση, που αφήνουμε πισω μας, να βγάλουμε όλοι τα συμπεράσματά μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Συνεχίζοντας τόνισε πως ήρθε η ώρα να εξαχθούν συμπεράσματα για το ποια Ευρώπη θέλουμε προσθέτοντας και το «πώς θα την θωρακίσουμε απέναντι σε ενδεχόμενες νέες κρίσεις στο μέλλον. Το διακύβευμα για την Ευρώπη σήμερα είναι υπαρξιακού χαρακτήρα. Η μέχρι σήμερα διαχείριση της οικονομικής κρίσης, της προσφυγικής κρίσης αλλα και της κρίσης ασφάλειας, έχει αναδείξει τεράστια ελλείμματα και αντιφάσεις», σημείωσε επίσης.

Αν κάποιος απειλεί πραγματικά την Ευρώπη δεν είναι όσοι παλεύουν για να την αλλάξουν, αλλά όσοι παλεύουν για να τη καταργήσουν

Κάποιοι απο εσας το 2015 φοβηθήκατε τον ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά που διεκδικεί μιa καλύτερη Ευρώπη. Πιστέψατε ότι οποιος αμφισβητεί τη σημερινή Ευρώπη της νεοφιλελευθερης ηγεμονίας και των κοινωνικών ανισοτήτων, είναι κίνδυνος για τη κοινό μας οικοδόμημα. Σήμερα όσοι το πιστέψατε αυτό, οφείλετε να παραδεχτείτε ότι πέσατε έξω.

Αν κάποιος απειλεί πραγματικά την Ευρώπη δεν είναι όσοι παλεύουν για να την αλλάξουν, αλλά όσοι παλεύουν για να τη καταργήσουν. Οσοι βρίσκονται στον αντίποδα των ουμανιστικών ιδεών της αλληλεγγύης και της συνεργασίας των λαών.

Ολοι όσοι πιστεύουμε σε αυτό το όραμα, οφείλουμε να παραμερήσουμε τις διαφορές μας μπροστά στο μεγάλο κίνδυνο. Οφείλουμε να μην αφήσουμε την ευρωπαϊκή ιδέα να συνθλιβεί ανάμεσα στον καταστροφικό νεοφιλελευθερισμό και την εφιαλτική ακροδεξιά. Οφείλουμε να απαντήσουμε αποφασιστικά, ότι ο μόνος δρόμος για τη διάσωση της ευρωπαϊκής ενοποίησης είναι η αναβάπτισή της με τολμηρές μεταρρυθμίσεις δημοκρατίας, διαφάνειας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Να στηρίξουμε, δηλαδή, την προοπτική μιας καλύτερης Ευρώπης. Με ευρωπαϊκές λύσεις στις ευρωπαϊκές προκλήσεις. Για το προσφυγικό και τη μετανάστευση, για την κλιματική αλλαγή, για την ασφάλεια, για τη δημοκρατική μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης. Για να νικήσει η ελπίδα τον ακροδεξιό φόβο.

Στη δεξιά παράταξη αναλαμβάνουν ρόλους με όρους οικογενειοκρατίας, και όχι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

«Υπήρξαν μεγάλα λάθη και από τις ελληνικές κυβερνήσεις και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και αυτό πρέπει να το παραδεχτούμε, είπε ο πρωθυπουργός, και κάλεσε τους πάντες να αναρωτηθούν γιατί η Ελλάδα χρειάστηκε τρία προγράμματα. Πετύχαμε μια δύσκολη συμφωνία το 2015 αλλά με προτεραιοποίηση υπέρ των μεταρρυθμίσεων και όχι των περικοπών», είπε μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας.

«Αυτή είναι η αλήθεια είτε σας αρέσει είτε όχι», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Αναφορικά με το εάν υπάρχει νεποτισμός και πελατειακό κράτος στην Ελλάδα -όπως ισχυρίσθηκε ο εκπρόσωπος του ΕΛΚ- ο πρωθυπουργός απάντησε πως «στη δεξιά παράταξη αναλαμβάνουν ρόλους με όρους οικογενειοκρατίας, και όχι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Επίσης επιτέθηκε στην ΝΔ, για τη στάση που κρατά στα εθνικά θέματα στην προσπάθειά της να αποκομίσει εκλογικά οφέλη. Ενώ, τέλος, καταλόγισε στοχευμένες ανακρίβειες στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση για το κόστος δήθεν, 100 δισ. της πρώτης περιόδου διακυβέρνησης της χώρας από το παρόν κυβερνητικό σχήμα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:49