search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:41
MENU CLOSE

Και στο τέλος κερδίζει η Κομισιόν: Ευρεία στήριξη των προτάσεων για Brexit και προσφυγικό παρά τους κλυδωνισμούς

20.09.2018 16:50
Και στο τέλος κερδίζει η Κομισιόν: Ευρεία στήριξη των προτάσεων για Brexit και προσφυγικό παρά τους κλυδωνισμούς - Media

 

«Ευρεία υποστήριξη» αλλά με «ερωτηματικά» έλαβαν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων από τους ηγέτες της ΕΕ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της άτυπης Συνόδου Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Ωστόσο, καμία αναφορά δεν έγινε στην πολιτική ασύλου.

«Ηταν μία χρήσιμη και θετική άτυπη Σύνοδος» ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, διευκρινίζοντας ότι σημειώθηκε «πρόοδος» σε ορισμένα ζητήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, την προστασία των εξωτερικών συνόρων και τον κοινό μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Όπως τόνισε, αν και στο ζήτημα της ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής υπάρχουν ακόμα αντιρρήσεις, εκτίμησε ότι θα είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας κατά τη διάρκεια της τρέχουσας προεδρίας (δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, οι αντιρρήσεις που έχουν προβάλει κάποια κράτη-μέλη αφορούν αφενός ανησυχίες περί εκχώρησης κυριαρχίας, αφετέρου το μέγεθος της υπηρεσίας, καθώς κάποιοι θεωρούν υπερβολική την πρόταση για 10.000 προσωπικό μέχρι το 2020.

Από την πλευρά του, ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξή» του στις προτάσεις της Επιτροπής, ενώ χαρακτήρισε «θετικό» το γεγονός ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται η προστασία των συνόρων και η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και των διακινητών, όπως και η ενδεχόμενη συνεργασία με αφρικανικές χώρες, και όχι η μετεγκατάσταση και η κατανομή των μεταναστών. «Αισθάνομαι ότι οι διαφωνίες σε αυτό θα συνεχιστούν και πέρα από αυτήν την προεδρία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο κ. Κουρτς και ο κ. Τουσκ χαιρέτισαν την υποστήριξη από τους αρχηγούς της ΕΕ στις προσπάθειές τους για περαιτέρω συνεργασία με τις αρχές της Αιγύπτου, στο πλαίσιο των οποίων αναμένεται να διεξαχθεί στις αρχές του επόμενου έτους Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου.

Σε ό,τι αφορά το Brexit, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισήμανε πως οι «27» επιβεβαίωσαν την ανάγκη να βρεθεί μία νομικά δεσμευτική λύση για την αποφυγή σκληρών συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Β. Ιρλανδίας και να υπάρξει μία κοινή πολιτική δήλωση που θα περιγράφει τη μελλοντική σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου με «σαφήνεια». Για το χρονοδιάγραμμα, τέλος, υπογράμμισε ότι η «στιγμή της αλήθειας» θα είναι η Σύνοδος Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου, ενώ, εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις, η συμφωνία θα «οριστικοποιηθεί και επισημοποιηθεί» σε έκτακτη σύνοδο στις 17 και 18 Νοεμβρίου.

“Παράδειγμα” για τη Μέρκελ η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να έχει ως υπόδειγμα τη συμφωνία που συνήψε με την Τουρκία τον Μάρτιο του 2016 για μελλοντικές συμφωνίες για την μετανάστευση που θα υπογράψει με χώρες της Βόρειας Αφρικής, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στο τέλος της άτυπης Συνόδου Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.

Η συμφωνία του Μαρτίου 2016 μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας προβλέπει την επαναπροώθηση στην Τουρκία όλων όσοι δεν καταθέτουν αίτηση παροχής ασύλου ή εκείνων που η αίτησή τους απορρίφθηκε, και έχει δεχθεί δριμεία κριτική από ΜΚΟ, ανθρωπιστικές οργανώσεις αλλά και από τον ίδιο τον ΟΗΕ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις διήμερες συζητήσεις της Συνόδου συμφώνησαν στην ενίσχυση του διαλόγου του μπλοκ με χώρες όπως η Αίγυπτος, η Τυνησία και το Μαρόκο για τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης στην Μεσόγειο.

«Στο τέλος, θα χρειαστούμε συμφωνίες που θα είναι δομημένες όπως η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας», τόνισε η καγκελάριος, προσθέτοντας ότι κάθε χώρα θα χρειαστεί μια ειδική λύση.

Προσερχόμενη χθες στην άτυπη Σύνοδο, η Μέρκελ σημείωσε ότι η Αφρική είναι «η βασική σχέση» για την Ένωση.

Τον Ιούνιο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να διερευνήσουν την ιδέα για δημιουργία πλατφόρμων αποβίβασης στην Βόρεια Αφρική, για να διασφαλισίσουν ότι μετανάστες που διασώζονται στην Μεσόγειο δεν θα φτάνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Καμία βορειοαφρικανική χώρα δεν έχει συμφωνήσει μέχρι σήμερα να φιλοξενήσει τέτοια κέντρα.

 

ΑΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:41