search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:36
MENU CLOSE

«Οδυσσέας» για την τοξικομανία – Μια ενδιαφέρουσα έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. στις αθηναϊκές πιάτσες εμπορίας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2040
27-9-2018
30.09.2018 03:00
dr.jpg
 
Μια κίνηση που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια στη χώρα μας για την προστασία των εξαρτημένων από ναρκωτικές ουσίες ατόμων, βρίσκεται στα «σκαριά» από το υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για τη δημιουργία στεγασμένων χώρων, στους οποίους οι εξαρτημένοι θα μπορούν να κάνουν χρήση ουσιών υπό ασφαλέστερες συνθήκες και υπό την επιτήρηση εξειδικευμένων επαγγελματιών.
Ανάλογη προσπάθεια είχε επιχειρηθεί από τον ΟΚΑΝΑ τον Οκτώβριο του 2013 με το άνοιγμα της δομής «Οδυσσέας», όμως ύστερα από εννέα μήνες διεκόπη η λειτουργία του λόγω απουσίας θεσμικού πλαισίου. Στο σύντομο χρονικό διάστημα λειτουργίας του δέχθηκε περίπου 2.500 επισκέψεις από 330 χρήστες και χειρίστηκε αποτελεσματικά 106 περιστατικά υπερδοσολογίας.
 
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ασθενών Ήπατος «Οδυσσέας», απογοητευτική είναι η εικόνα που παρουσιάζει η Ελλάδα όσον αφορά στην προστασία των χρηστών «υψηλού κινδύνου» που υπολογίζονται σε περισσότερους από 17.000, εκ των οποίων οι μισοί εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο Αττικής.
Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι υπηρεσίες πρόληψης κρίνονται ανεπαρκείς και η κατάσταση φτάνει στα όρια του τραγικού – και είναι χαρακτηριστική της αδιαφορίας του κράτους και των θεσμών για τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών – σε ό,τι αφορά τους κοινωνικοοικονομικούς δείκτες, οι οποίοι επιδεινώνονται, διαρκώς.
 
Ειδικότερα, στη διάρκεια της περιόδου 2012-18, η αστεγία μεταξύ των χρηστών αυξήθηκε από 23% σε 29%, οι ανασφάλιστοι από 64% έφτασαν σε 76% και οι άνεργοι από 84% σε 93%. Ιδιαίτερα ανησυχητική κρίνεται η αύξηση των οροθετικών μεταξύ των χρηστών ναρκωτικών ουσιών, καθώς και το μειωμένο ενδιαφέρον για συμμετοχή σε κάποιο πρόγραμμα υποκατάστασης οπιούχων ειδών.
 
Η χαρτογράφηση
Όσο περισσότερο πλησιάζουμε προς τις εκλογές τόσο περισσότερο θα μπαίνει στην πολιτική ατζέντα το θέμα της ασφάλειας. Από τη μια πλευρά η αντιπολίτευση θα συνεχίσει να καταγγέλλει ανομία, από την άλλη η κυβέρνηση θα επικαλείται βελτίωση της κατάστασης σε ό,τι αφορά τους δείκτες εγκληματικότητας. Κανείς ωστόσο δεν είναι σε θέση να ισχυριστεί βασίμως ότι επί των ημερών του η κατάσταση ήταν καλή.
 
Τον περασμένο Μάρτιο το τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής κατόρθωσε να εξαρθρώσει μια από τις πιο σκληρές συμμορίες εμπόρων και διακινητών ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας.
Οι διωκτικές αρχές προχώρησαν σε δεκάδες συλλήψεις, κυρίως Αλβανών, αλλά και Ελλήνων, μα δεν κατόρθωσαν να εντοπίσουν τα ίχνη του Αλβανού «βαρόνου», ο οποίος εξακολουθεί να διαφεύγει τη σύλληψη.
 
Πάντως οι αστυνομικοί κατάφεραν, μέσα από πολύμηνες έρευνες, να κάνουν μια λεπτομερή χαρτογράφηση στα στέκια του λευκού θανάτου, την κατάτμηση ανάλογα με το τι «εμπόρευμα πουλιέται», πόσο και πού, τις «κρυψώνες» και μεθόδους που μηχανεύονται τα «βαποράκια» ώστε να ξεφεύγουν από τους αστυνομικούς.
Η ουσία είναι ότι η Αθήνα κινδυνεύει πάλι να μετατραπεί σε μια μεγάλη ναρκόπολη, με θύματα χιλιάδες ανθρώπους βυθισμένους στις εξαρτήσεις και έναν αργό βασανιστικό θάνατο…
Ας δούμε, με βάση αυτήν την έρευνα, τα στέκια του «λευκού θανάτου».
 
Πλατείες Αμερικής – Βικτωρίας
Η πλατεία Αμερικής θεωρείται η πιο δυναμική πιάτσα του κέντρου των Αθηνών. Η πλατεία Βικτωρίας και οι περιμετρικοί δρόμοι (Αριστοτέλους – Φερών – Φωκαίας – Φιλιππίδου) θεωρούνται πάντως μια επίσης δυναμική πιάτσα. Οι αναφορές στις δύο πλατείες είναι σχεδόν πανομοιότυπες:
«Η χωροταξική δομή και οι ιδιάζουσες συνθήκες της περιοχής (ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός αλλοδαπών υπηκόων) καθιστούσαν τη φυσική επιτήρηση και την καταγραφή της δραστηριότητας των μελών της υποομάδας σχεδόν αδύνατη. Όλοι όσοι συνελήφθησαν ή ταυτοποιήθηκαν, αλλά και άλλοι που δεν ταυτοποιήθηκαν, διακινούσαν οργανωμένα και με διακριτούς ρόλους κάνναβη, ηρωίνη και κοκαΐνη καθημερινά από τις 9.30 το πρωί έως τις πρώτες πρωινές ώρες της επομένης».
 
Η έρευνα καταδεικνύει «άμεση σχέση και επαφή όλων των μελών μεταξύ τους. Συνεννοούνταν με απλά νοήματα, όριζαν αυτόματα ρόλους σε κάθε αγοραπωλησία και σχεδόν ποτέ δεν χρησιμοποιούσαν την ίδια σύνθεση παραπάνω από δύο ημέρες».
 
Πλατεία Κάνιγγος (οδός Κλεισόβης)
Η καταγραφή είναι συγκλονιστική:
«Την 8η Απριλίου 2016 αστυνομικοί της υπηρεσίας μας μετέβησαν στον συγκεκριμένο χώρο και κατέγραψαν την κάτωθι δραστηριότητα: Τη 12.00 της ίδιας μέρας, στη συμβολή των οδών Χαλκοκονδύλη και Κάνιγγος, είκοσι τοξικομανείς κινούνταν συνεχώς συζητώντας έντονα με τη φράση: “Είδε κανείς τους μαύρους; Πού είναι, ρε; Πού είναι, ρε;”.
Ένας από τους τοξικομανείς φώναξε “Νάτοι” και όλοι μαζί προσέγγισαν σε υπόστεγο παρακείμενου ξενοδοχείου, όπου στις 12.09 εμφανίστηκε έγχρωμος άντρας, ο οποίος, ελέγχοντας τον χώρο οπτικά, παρέδωσε σε τέσσερις εκ των τοξικομανών από μία πλαστική συσκευασία, περιέχουσα προφανώς ηρωίνη.
 
Η πλατεία Κάνιγγος και οι περιμετρικοί της οδοί (Κλεισόβης – Σόλωνος – Κάνιγγος – Γραβιάς – Κατακουζηνού) αποτελεί την πιο “δυναμική” πιάτσα του κέντρου των Αθηνών μετά το πάρκο της Νομικής, αρκεί κανείς να παρατηρήσει την “κατάληψη” της πλατείας Κάνιγγος από τοξικομανείς, που κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών».
Ακολουθούν παρατηρήσεις πανομοιότυπες με αυτές που αφορούν τις πιάτσες που προαναφέρθηκαν.
 
Νομική Σχολή και Προπύλαια
Η Νομική Σχολή και το πάρκο έξω από αυτήν, αλλά και τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, συγκαταλέγονται επίσης στις πιο «δυναμικές» πιάτσες του κέντρου της Αθήνας και επισημαίνεται η «“κατάληψη” του πάρκου από πλήθος τοξικομανών, που κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών».
 
Σε ό,τι αφορά τα Προπύλαια, η σχετική έκθεση αναφέρει:
«Την 7η Απριλίου 2016 αστυνομικοί της υπηρεσίας μας κατέγραψαν την κάτωθι δραστηριότητα:
Η καταγραφή ξεκίνησε από τις 9 Απριλίου 2016 και διήρκεσε μέχρι τις 2 Οκτωβρίου 2016. Καταγεγραμμένοι σε βίντεο έγχρωμοι άνδρες, μέλη της οργάνωσης, με εναλλασσόμενους ρόλους (τσιλιαδόροι, παραλήπτες χρηματικού αντιτίμου κ.λπ.) να δίνουν σε διάφορους χρήστες, οι οποίοι προσέρχονται πεζοί, τουλάχιστον από μια πλαστική συσκευασία, που περιέχει κάνναβη, δίνοντας 10 ευρώ για κάθε μία.
Στα βίντεο έχουν καταγραφεί τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης να συνεννοούνται μεταξύ τους, αλλά και να γνέφουν στους πελάτες με νοήματα. Επίσης να χρησιμοποιούν διάφορα κόλπα για να παραδίδουν τα ναρκωτικά, χωρίς να γίνονται αντιληπτοί, όπως μέσα σε πακέτο τσιγάρα, το οποίο πετάει δήθεν στο πεζοδρόμιο ο έγχρωμος ντίλερ και το παίρνει ο τοξικομανής.
 
Καρέ – καρέ έχουν καταγραφεί στην κάμερα οι ντίλερ να αφήνουν σε κρυψώνες τα ναρκωτικά, όπως μέσα σε κάδους απορριμμάτων, και να περνάει ο τοξικομανής να τα παίρνει.
Στις πωλήσεις χέρι – χέρι οι πωλητές Αφρικανοί εμφανίζονται να τα βγάζουν από το στόμα τους, όπου τα κρύβουν ώστε να τα καταπιούν σε περίπτωση που γίνει έλεγχος από αστυνομικούς, ή να τα κρύβουν ακόμη και στα γεννητικά τους όργανα.
 
Η κάμερα έχει καταγράψει τους Αφρικανούς πωλητές να παραμένουν από το πρωί μέχρι το βράδυ στα σημεία όπου γίνεται η πώληση ναρκωτικών και να “ψαρεύουν” πελάτες».
Με βάση αυτή την καταγραφή, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από δύο ολόκληρα χρόνια, το ερώτημα είναι αν έχει υπάρξει στοιχειώδης πρόοδος. Κάθε απάντηση δεκτή…
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:36