search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:25
MENU CLOSE

Δεν «βγαίνουν τα κουκιά» στον Ζάεφ, στον αέρα η Συμφωνία των Πρεσπών

17.10.2018 15:23
Αυτές είναι οι αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ - «Βόρεια Μακεδονία» και υπηκοότητα - Media
 
Το αίτημα να διακοπεί η συζήτηση για την Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή και η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην ψηφοφορία, κατέθεσαν αποχωρώντας από τα έδρανα, οι βουλευτές του VMRO-DPMNΕ και του μικρού συνασπισμού στην αντιπολίτευσης.
 
Οι βουλευτές του VMRO-DPMN, σε κοινή δήλωση αναφέρουν ότι οι αποφάσεις όλων έχουν ήδη ληφθεί και κάλεσε την κυβέρνηση να επισπέυσει την κοινοβουλευτική διαδικασία, να ακυρώσει τις προγραμματισμένες ομιλίες για τις επόμενες ημέρες και να προχωρήσει άμεσα σε ψηφοφορία για τις συναγματικές αλλαγές για τις οποίες επανέλαβαν την αντίρρησή τους να υπερψηφίσουν.
 
Θεωρείται βέβαιο, πως η απόφαση για επίσπευση της διαδικασίας από την αντιπολίτευση στα Σκόπια, πυροδοτήθηκε τόσο από την ανοικτή επιστολή Μίτσελ στον ηγέτη του VMRO, όσο και από την παραίτηση Κοτζιά, για την οποία υπάρχουν εκτενείς αναφορές στον Τύπο των Σκοπίων.
 
Εάν δεν μεταβληθούν ραγδαία οι συσχετισμοί δύναμης μεταξύ κεβέρνησης και αντιπολίτευσης σε επίπεδο υποστηρικτών των συνταγματικών αλλαγών που θα επιτρέψουν την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, τότε ο Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να χάσει την κρίσιμη ψηφοφορία και στην περίπτωση αυτή, θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
 
Αυτό το ενδεχόμενο, θα καθυστερήσει επι μήνες την ολοκλήρωση των διαδικασιών στα Σκόπια, για την κύρωση της Συμφωνίας και κατ’επέκταση την αντίστοιχη διαδικασία στην ελληνική Βουλή, με ότι αυτό συνεπάγεται για την επιβίωση του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ελλάδα.
 
Σημειώνεται ότι ένταση επικράτησε στη Βουλή όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του VMRO ζήτησε από τον πρόεδρο του σώματος, Ταλάτ Τζαφέρι, να επιτραπεί στον αρχηγό του κόμματος, Χριστιάν Μιτσκόσκι να μιλήσει στη συζήτηση (ο Μιτσκόσκι δεν είναι κοινοβουλευτικός), ωστόσο ο Τζαφέρι αρνήθηκε να το επιτρέψει.
 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:17