search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:06
MENU CLOSE

Ο ολονύχτιος μαραθώνιος της διαπραγμάτευσης

09.02.2012 06:54
Ο ολονύχτιος μαραθώνιος της διαπραγμάτευσης - Media

Μετά από 7 ώρες ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο για τη νέα δανειακή σύμβαση και σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου συμφώνησαν σε όλα τα σημεία με εξαίρεση τις συντάξεις για τις οποίες θα υπάρξει περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση με την τρόικα.

Μετά από 7 ώρες ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο για τη νέα δανειακή σύμβαση και σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου συμφώνησαν σε όλα τα σημεία με εξαίρεση τις συντάξεις για τις οποίες θα υπάρξει περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση με την τρόικα.

Διορία 15 ημερών έδωσε η τρόικα στη κυβέρνηση για τις επικουρικές, καθώς σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Εργασίας στους δημοσιογράφους στις 6 σήμερα το πρωί μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα θα πρέπει ανακοινώσουμε πειστικά μέτρα προκειμένου να μην δοθούν και τα 600 εκατ. ευρώ από τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

06:00 Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είπε: «Φεύγω σε λίγη ώρα για τις Βρυξέλλες με την ελπίδα να διεξαχθεί η συνεδρίαση και να λάβει μία θετική απόφαση για το νέο πρόγραμμα. Από το νέο πρόγραμμα εξαρτάται η χρηματοδοτική επιβίωση της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Εξαρτάται αν η χώρα θα παραμείνει μέσα στην ευρωζώνη, η ίδια η ευρωπαϊκή ταυτότητα της χώρας. Είναι η ώρα της ευθύνης για όλους. Δεν υπάρχουν περιθώρια για οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα. Πρέπει να βλέπουμε τους Έλληνες κατάματα. Έχουν συμφωνηθεί όλα τα ζητήματα πλην ενός. Η διαπραγμάτευση είναι λερναία ύδρα όταν αφήνουμε ένα ζήτημα ανοιχτό η άλλη πλευρά μπορεί να ανοίξει δύο».

05:55 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Λουκά Παπαδήμου με την τρόικα μετά από σχεδόν 4 ώρες.

03:00 Σε εξέλιξη βρίσκεται η νέα διαπραγμάτευση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη και τους ελεγκτές της τρόικας.

02:00 Στην Ιπποκράτους με στενούς του συνεργάτες βρίσκεται ο Γ. Παπανδρέου, ενώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης αποχώρησε από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Καλλιρόης

01:35 «Ακόμα μία μακριά νύχτα στην Ελλάδα», αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ.

01:30 Αποχώρησε από τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς με προορισμό τη Μουρούζη.

01:25 Σε νέα ανακοίνωση το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού προσθέτει ότι ο εκφράστηκαν σοβαρές ενστάσεις από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ.

01:15 «Ξέρω ότι για ορισμένους είναι πρωτόγνωρο να διαπραγματεύονται και να διαπραγματεύονται σκληρά όταν πρέπει για τον απλό τον κόσμο. Η διαπραγμάτευση αυτή συνεχίζεται. Αυτό έκανα και αυτό θα κάνω. Υπάρχει ένα θέμα αυτό με τις συντάξεις. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες πρέπει να κοιτάμε τον απλό λαό στα μάτια. Δεν με ενδιαφέρει αν αυτή τη θέση κάποιοι την παρεξηγούν. Γι’ αυτό και προσπαθούμε ο κόσμος να πονέσει λιγότερο. Τα πράγματα όμως είναι δύσκολα και γι’ αυτό υπάρχει αυτή η διαπραγμάτευση» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

01:10 Την πρόθεσή του να μην υπογράψει τη νέα δανειακή σύμβαση εξέφρασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης καθώς δεν τον βρίσκουν σύμφωνο τα σημεία. Ωστόσο τόνισε ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο στην κυβέρνηση.

00:55 Η ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου έχει ως εξής:

«Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συναντήθηκαν και εξέτασαν σε βάθος το περιεχόμενο του νέου οικονομικού προγράμματος που συνοδεύει τη χρηματοοικονομική στήριξη της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Συμφώνησαν σε όλα τα σημεία του προγράμματος με εξαίρεση ένα το οποίο απαιτεί περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση με την τρόικα. Η συζήτηση αυτή θα γίνει αμέσως ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup».

00:50 Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς έφτασε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος και αυτή την ώρα έχει σύσκεψη με τους δύο αντιπροέδρους του κόμματος Δ.Αβραμόπουλο και Στ.Δήμα και τους στενούς συνεργάτες του.

00:45 Δεν θα συνεδριάσει τελικά η εκτελεστική γραμματεία της ΝΔ

00:40 «Εγώ από το πρώτο ημίωρο ξεκαθάρισα τις προθέσεις μου. Είπα ότι τιμώ τον αγώνα και την προσπάθεια όλων. Και των αρχηγών και του πρωθυπουργού. Όμως η χώρα περνάει μεγάλη δοκιμασία και δεν μπορώ να απαντήσω μέσα σε μία ώρα κάπως που θα καθορίζει το μέλλον όλης της χώρας. Ως εκ τούτου τους είπα ότι ενστάσεις αυτές θα κάνουν κακό στη κυβέρνηση. Οπότε όποιες αποφάσεις πάρετε εγώ είμαι κοντά σας. Παρέμεινα να συμπαρασταθώ στον Αντώνη Σαμαρά στο θέμα των επικουρικών συντάξεων. Σχεδόν 7 ώρες τις φάγαμε γι’ αυτό το πράγμα» τόνισε προσερχόμενος στα γραφεία του ΛΑΟΣ ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

00:35 «Θα σας απαγγείλω ένα στίχο του Καβάφη. Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Αν ρωτιούνταν πάλι, όχι θα ξαναέλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει εκείνο τ΄όχι – το σωστό – εις όλην την ζωήν του» δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο Γιώργος Καρατζαφέρης..

00:30 Οι ελεγκτές της τρόικας επισκέφτηκαν το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συναντηθούν εκ νέου με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

00:20 Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Τετάρτη 08 Φεβρουαρίου

23:50 Όλα ανοιχτά στο υπουργικό. Καμιά ουσιαστική εξέλιξη. Ο Γ. Καρατζαφέρης φέρεται να έχει ζητήσει έγγραφες δεσμεύσεις από τον Γ. Προβόπουλο πως δε θα χρειαστούν άλλα μέτρα και ότι αυτά που θα ληφθούν, θα δώσουν οριστική λύση στα προβλήματα της χώρας.

23:30 Ο Αντώνης Σαμαράς έχει ζητήσει από τα στελέχη της εκτελεστικής γραμματείας της ΝΔ, να τον περιμένουν στα γραφεία του κόμματος, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως και ο Γιώργος Καρατζαφέρης επανέφερε την πρότασή του για να τεθεί το Μνημόνιο 2 στην κρίση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, της Εθνικής Τράπεζας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

23:20 Αν αργούν στο Μαξίμου, μήπως το πήραν απόφαση να ακολουθήσουν τις οδηγίες που υπάρχουν στο εξώφυλλο
στο αυριανο ΠΟΝΤΙΚΙ;

22:50 Πληροφορίες αναφέρουν πως αυτήν την ώρα συζητείται το ζήτημα των συντάξεων. Ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να επιμένει προκειμένου να μη γίνουν νέες περικοπές.

22:45 Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος του Eurogroup είχε τηλεφωνική επικοινωνία με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση. «Θα είστε έτοιμοι αύριο προκειμένου να ανακοινώσω την συνεδρίαση του Eurogroup;» φέρεται να ρώτησε, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως όλοι απάντησαν καταφατικά.

22:30 Ξεπέρασε τις 5 συνεχείς ώρες η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον Λουκά Παπαδήμο.

22:00 Αναβάλλεται για την Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο.

21:30 Τα μέλη της εκτελεστικής γραμματείας της ΝΔ βρίσκονται στα γραφεία του κόμματος και περιμένουν τον Αντώνη Σαμαρά.

20:30 Αυστηρό μήνυμα από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Κάλεσε την Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. Αντιδράσεις και στη Γερμανία, για την καθυστέρηση της Ελλάδας να προχωρήσει στην υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.

20:25 Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον  Όλι Ρεν και τον Γιούνκερ.

20:10 Στη συνεδρίαση του Eurogroup της Πέμπτης με θέμα την Ελλάδα, θα πάρει μέρος και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

20:00 Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά η νέα συμφωνία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

Μειώσεις στις συντάξεις

* Νόμος πλαίσιο για τα επικουρικά ταμεία με στόχο τη μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 0,4% του ΑΕΠ (600 εκ. ευρώ μείωση). Το μέτρο εξειδικεύεται σε μειώσεις 15% των κυρίων ταμείων ασφάλισης ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τράπεζες και 7% μειώσεις στο ΝΑΤ.

* Επανεξέταση στα τέλη Ιουνίου των ταμείων που έχουν περιοδικές εφάπαξ καταβολές.

* Σύστημα συλλογής ασφαλιστικών εισφορών. Αναθεώρηση της μεθόδου συλλογής εισφορών. Ολοκλήρωση προγράμματος έως Σεπτέμβριο 2012. Από το Μάρτιο 2012 ενοποίηση είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φόρων και ενοποίηση ελέγχου καταβολής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Μείωση βασικού μισθού

* Μείωση του κατά 22% σε όλα τα επίπεδα.

* Πάγωμα του κατώτατου στα επίπεδα που θα διαμορφωθούν μετά τη μείωση έως το πέρας της προγραμματικής περιόδου.

* Επιπρόσθετη μείωση κατά 10% για τους νέους (έως 25 ετών).

Ψαλίδι στα επιδόματα

Μέτρα για διακοπές προγραμμάτων και εισοδηματικό όριο για την παροχή επιδομάτων με στόχο την εξοικονόμηση ποσού ύψους 1,5% του ΑΕΠ, για την περίοδο ισχύος του προγράμματος (2013-2015).

Σαρωτικές ανατροπές στα εργασιακά

* Μέγιστη διάρκεια συλλογικών συμβάσεων τρία χρόνια.

* Οι ισχύουσες συμβάσεις λήγουν ένα χρόνο μετά τη νομοθέτηση του προγράμματος.

* Μετενέργεια: μείωση του χρόνου της από έξι μήνες σε τρεις.

* Στο βαθμό που δεν υπάρξει νέα συλλογική σύμβαση εντός τριών μηνών ως βάση θεωρείται ο βασικός μισθός της ΕΓΣΣΕ.

* Διατηρούνται γενικά επιδόματα όπως: θέσης, παιδιών, εκπαίδευσης, επικινδυνότητας. Αυτά διατηρούνται έως τη σύναψη νέας συμφωνίας (συλλογικής ή ατομικής).

* Κατάργηση μονιμότητας σε όλες τις εταιρίες (ΔΕΚΟ, τράπεζες).

* Πάγωμα ωριμάνσεων μέχρις ότου η ανεργία μειωθεί κάτω από 10%.

* Κατάργηση μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. Στη διαιτησία μπαίνουν μόνο οι βασικοί μισθοί. Λαμβάνονται υπόψη η οικονομική κατάσταση της εταιρίας.

Απολύσεις και άρση μονιμότητας στο Δημόσιο

* Επανεξέταση όλων των ειδικών μισθολογίων με στόχο εξοικονόμηση ποσού 0,2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.

* Επανεξέταση μισθολογικών κλιμακίων.

* Μείωση αριθμού δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 2011-2015.

* Διατήρηση προσλήψεων 1:5.

* Εργασιακή εφεδρεία.

* Μείωση συμβασιούχων.

* Περιορισμός εισαγωγών σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και γενικά σε σχολές που εξασφαλίζουν αυτόματη πρόσληψη στο δημόσιο.

19:55 Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, διέκοψε κάποια στιγμή τη σύσκεψη για να ενημερώσει τηλεφωνικώς τους Όλι Ρεν και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

19:40 Συνεχίζονται οι εσωκομματικές «κόντρες» με τον γραμματέα συνδικαλισμού της ΝΔ, Γιάννη Μανώλη, να δηλώνει σε αντιμνημονιακή  εκδήλωση στο Περιστέρι  πως θα παραιτηθεί αν το κόμμα του ψηφίσει τα μέτρα για τη νέα δανειακή σύμβαση.

19:15 Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Συγγρού, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς έχει ρίξει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και ημερομηνία εκλογών. Ζητά δηλαδή να δεσμευτούν όλοι σε συγκεκριμένη ημερομηνία.

18:00 Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης θα συνεδριάσει η εκτελεστική γραμματεία της ΝΔ στην Συγγρού και τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει η Κ.Ο του κόμματος.

17:20 Άρχισε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Ο Γιώργος Παπανδρέου προσήλθε συνοδευόμενος από τον Νίκο Αθανασάκη, ο Αντώνης Σαμαράς από τον Γιάννη Μιχελάκη και ο Γιώργος Καρατζαφέρης από τους Γιώργο Γεωργίου και Γιάννη Κοραντή.

17:15 Στη σύσκεψη θα παρευρεθούν και οι υπουργοί Εργασίας και Οικονομικών Γ. Κουτρουμάνης και Ευ. Βενιζέλος με σκοπό να ενημερώσουν τους πολιτικούς αρχηγούς για τις απαιτήσεις της τρόικας.

17:00 «Ο χρόνος ως σημείο εκβιασμού από τους δανειστές μας με προβληματίζει για τις βαθιές τους προθέσεις» τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ προσερχόμενος στο Μέγαρο.

16:55 Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου έφτασε στο Μαξίμου.

16:50 Σαμαράς και Καρατζαφέρης έφυγαν από τα γραφεία τους για να πάνε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου είχε σύσκεψη με την Κοινοβουλευτική Ομάδα και συνεργάτες του κόμματος κατά τη διάρκεια της οποίας ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης ενημέρωσαν για τα τεχνικά ζητήματα του οικονομικού προγράμματος.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Καρατζαφέρης μέχρι νωρίς το μεσημέρι δήλωνε ότι δεν είχε λάβει από το υπουργείο Εξωτερικών την επίσημη μετάφραση του τελικού κειμένου για τη νέα δανειακή σύμβαση και ενημέρωσε σχετικά τον πρωθυπουργό προκειμένου να αναβληθεί για λίγες ώρες η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

(Τα βίντεο είναι από το real.gr)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:06