search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 17:32
MENU CLOSE

Εξηγήσεις από την Ουγγαρία ζητά η Κομισιόν για το άσυλο στον Γκρούεφσκι

22.11.2018 16:42
Εξηγήσεις από την Ουγγαρία ζητά η Κομισιόν για το άσυλο στον Γκρούεφσκι - Media

 

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι η απόφαση της Ουγγαρίας να χορηγήσει άσυλο στον πρώην πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Νικολά Γκρουέβσκι, χρήζει εξηγήσεων. Αυτό ανέφερε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι το κράτος δικαίου είναι θεμελιώδης αρχή της ΕΕ και θα πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλα τα κράτη-μέλη και από τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Ο Μ. Σχοινάς πρόσθεσε ότι η Επιτροπή υιοθετεί πλήρως τη δήλωση του Επιτρόπου Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, ο οποίος δήλωσε ότι αναμένει εξηγήσεις από τις ουγγρικές Αρχές, αν επιβεβαιωθεί ότι χορήγησαν άσυλο στον Ν. Γκρουέβσκι.

Ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ν. Γκρούεφσκι, έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ουγγαρία, ενώ έχει καταδικαστεί από το Δικαστήριο της ΠΓΔΜ με διετή φυλάκιση για κατάχρηση εξουσίας, διαφθορά, εκλογική απάτη και παράνομες υποκλοπές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γκρούεφσκι, το διαβατήριο του οποίου έχει κατασχεθεί από τις Αρχές της ΠΓΔΜ, κατάφερε να διαφύγει με τη βοήθεια της Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη.

Διεθνής Διαφάνεια: Να εκδοθεί στην ΠΓΔΜ ο Γκρούεφσκι

Tην έκδοση του πρώην πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι από τις ουγγρικές Αρχές, ζητεί με ανακοίνωσή του ο διεθνής Μη Κυβερνητικός Οργανισμός “Διεθνής Διαφάνεια” (Τransparency International), με έδρα το Βερολίνο, καλώντας την Ουγγαρία να σεβαστεί τη διεθνή δικαιοσύνη.

Και οι δύο χώρες (Ουγγαρία και πΓΔΜ) πρέπει να υποστηρίξουν το κράτος δικαίου και ο Νίκολα Γκρούεφσκι “πρέπει να λογοδοτήσει” στους πολίτες της χώρας του για τις διεφθαρμένες πράξεις του κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργός, δήλωσε η Πατρίτσια Μορέιρα, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Transparency International, προσθέτοντας ότι “κανένας πολιτικός δεν επιτρέπεται να ξεφύγει από κατηγορίες διαφθοράς, πόσω δε μάλλον όταν τα δικαστήρια έχουν αποφανθεί σαφώς υπέρ της καταδίκης.”

“Οι ουγγρικές αρχές πρέπει να ενεργούν σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς δικαστικούς κανονισμούς και πρότυπα. Όταν ένας πολιτικός καταδικάζεται από ανεξάρτητο δικαστήριο, καμία από τις κυβερνήσεις δεν πρέπει να του προσφέρει διαδρομή διαφυγής και ατιμωρησία “, πρόσθεσε ο József Péter Martin, Εκτελεστικός Διευθυντής της Transparency International στην Ουγγαρία.

ΑΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 17:32