search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 10:17
MENU CLOSE

Ζάεφ: Είμαστε Μακεδόνες, όχι Βορειομακεδόνες, και μιλάμε μακεδονικά (Video)

07.12.2018 08:02
Ζάεφ: Είμαστε Μακεδόνες, όχι Βορειομακεδόνες, και μιλάμε μακεδονικά (Video) - Media

 

Οι πολίτες της ΠΓΔΜ είναι Μακεδόνες, όχι «Βορειομακεδόνες» και μιλούν «Μακεδονικά», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ.

Ο κ. Ζάεφ τόνισε πως η συμφωνία των Πρεσπών διασφαλίζει την ταυτότητα και την γλώσσα του λαού της ΠΓΔΜ, επισημαίνοντας ότι παρά την μετονομασία της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ο πολίτες θα δικαιούνται να αποκαλούνται Μακεδόνες.

«Δεν θα είμαστε βορειο-μακεδόνες, δεν θα έχουμε αυτή την ντροπή», φέρεται να είπε ο κ. Ζάεφ κατά τη διάρκεια διαλόγου με πολίτες για την υπό ψήφιση αναθεώρηση του Συντάγματος, όπως μεταδίδουν σκοπιανά μέσα ενημέρωσης.

Τόνισε ακόμα πως η συμφωνία για το ονοματολογικό περιέχει αναγνώριση της «μακεδονικής γλώσσας» και του δικαιώματος της ΠΓΔΜ στην αυτοδιάθεση. Το βίντεο της συζήτησης που είχε με τους ψηφοφόρους του την ανήρτησε και στο facebook. 

Η συμφωνία των Πρεσπών εγγυάται «Μακεδονική ιθαγένεια» στους πολίτες της ΠΓΔΜ, όμως στα επίσημα ταξιδιωτικά έγγραφα αυτό θα συνοδεύεται από την αναφορά «Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας».

Οι Πρέσπες εκχωρούν στην ΠΓΔΜ το δικαίωμα να αποκαλεί την γλώσσα της μακεδονική, όμως τα Σκόπια αναγνωρίζουν ότι ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών και δεν έχει οιαδήποτε σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό ή την αρχαία Μακεδονία.

Η Ελλάδα δεν δεσμεύεται να χρησιμοποιεί τον όρο «μακεδονική γλώσσα».

Σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά ο κ. Ζάεφ δεν αναφέρθηκε σε ενδεχόμενη διδασκαλία «μακεδονικών» στην Ελλάδα, δήλωση που είχε προκαλέσει την έντονη ενόχληση της Αθήνας στις αρχές τις εβδομάδας. Η σκοπιανή πλευρά τελικά υποχρεώθηκε να ανασκευάσει.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 10:16