07/07/2020 18:42:41

Ελάφια - ζόμπι τρομοκρατούν τις ΗΠΑ; - Μία σπάνια πάθηση λύνει τον γρίφο (Video)

Ελάφια - ζόμπι τρομοκρατούν τις ΗΠΑ; - Μία σπάνια πάθηση λύνει τον γρίφο (Video) - Media

 

Ιδιαίτερα θορυβημένοι εμφανίζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα οι ειδικοί στις ΗΠΑ, καθώς μία μορφή σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας που προσβάλλει τα ελάφια, φαίνεται να έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας.

Η είδηση κυκλοφόρησε αρχικά, περιγράφοντας τα άρρωστα ζώα ως ζόμπι, γεγονός το οποίο προκάλεσε την αντίδραση των κυνηγών και των ειδικών στη μελέτη της άγριας ζωής, καθώς, όπως ισχυρίζονται, η συγκεκριμένη πάθηση που ονομάζεται CWD (χρόνια εκφυλιστική ασθένεια) είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι προσβάλλει τα ελάφια και, όπως σημειώνουν, η συμπεριφορά των άρρωστων ζώων παραπέμπει σε συμπτώματα άνοιας και δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση συμπεριφορά ζόμπι.

Τα άρρωστα ζώα εμφανίζονται αποστεωμένα, αποπροσανατολισμένα και εμφανίζουν δυσκολία στη βάδιση.

Επισημαίνουν δε, ότι τα ζώα εμφανίζονται να είναι περισσότερο μπερδεμένα, παρά επιθετικά, όπως είχε αρχικώς αναφερθεί.

Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα το γεγονός ότι πολλά ελάφια δεν φτάνουν ποτέ στο τελικό στάδιο της ασθένειας στο οποίο και εμφανίζονται τα συγκεκριμένα συμπτώματα, καθώς πεθαίνουν πολύ πιο γρήγορα.

Η ασθένεια κατατρώει το μυαλό των άτυχων ζώων και προκαλεί σε κάθε περίπτωση και ανεξαιρέτως τον θάνατο των ζώων, χωρίς να έχει βρεθεί μέχρι στιγμή κάποια θεραπεία που να μπορεί να την αντιμετωπίσει. Τα ζώα μπορούν να ζήσουν μέχρι και δύο χρόνια έχοντας προσβληθεί από την χρόνια εκφυλιστική ασθένεια.

Άρρωστα ελάφια έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής σε 24 διαφορετικές πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ οι αρχές προειδοποιούν τον γενικό πληθυσμό να μην καταναλώνει τη σάρκα τους, καθώς τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία.

Το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο από ότι φαίνεται εκ πρώτης όψεως, καθώς, το γεγονός ότι η ασθένεια μπορεί να διαγνωστεί μόνο εφόσον το ζώο εμφανίσει τα συμπτώματα της πάθησης, δεν αποτρέπει τους κυνηγούς από το να καταναλώνουν το κρέας του.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση κυνηγών που σκότωσαν ελάφια φαινομενικά υγιή και τα οποία κατά τον ιατρικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι είχαν προσβληθεί από την ασθένεια.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς χιλιάδες ζώα θανατώνονται ετησίως με σκοπό την κατανάλωση του κρέατός τους.

Μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις CWD σε ανθρώπους, ωστόσο έρευνες καταδεικνύουν ότι η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί και σε άλλα ζώα πέρα από ελάφια, άλκες και ταράνδους στα οποία έχει διαγνωστεί μέχρι σήμερα.

Ειδικοί μάλιστα προειδοποιούν ότι η ασθένεια μπορεί να προσβάλλει και ανθρώπους στο άμεσο μέλλον, συνιστώντας να αποφεύγεται η κατανάλωση ελαφιού, εφόσον αυτό δεν έχει ελεγχθεί ιατρικά.

Πηγή: SKAI

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.