19/10/2019 01:38:35

Κοντονής: Προβληματικές διατάξεις στον νέο Ποινικό Κώδικα

Κοντονής: Προβληματικές διατάξεις στον νέο Ποινικό Κώδικα - Media

 

Διευκρινίσεις σχετικά με τον Κώδικα Ποινικής Δικαιοσύνης και τις διατάξεις του έδωσε ο Σταύρος Κοντονής στον «αέρα» του Real FM 97,8. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε ακόμη τη θέση του για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να προκύπτει από τη Βουλή.

«Είναι πολλές οι διατάξεις που είναι προβληματικές και στο γενικό μέρος του Ποινικού Κώδικα και στο ειδικό μέρος που περιγράφονται τα επί μέρους αδικήματα, αλλά υπάρχουν και ορισμένες διατάξεις που πρέπει να αλλάξουν και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Αυτό το σχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση είχε παραδοθεί σε εμένα όταν ήμουν υπουργός Δικαιοσύνης. Αυτά τα πράγματα τα είχα επισημάνει και γι'αυτό δεν είχα θέσει σε διαβούλευση τον Κώδικα αν δεν γίνουν πρώτα οι αναγκαίες αλλαγές» σχολίασε αρχικά για τις αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και στον Ποινικό Κώδικα και πρόσθεσε:

«Είχα προβλέψει σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης να συσταθεί νέα νομοπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία πάνω στους Κώδικες για να μην πάει χαμένη η δουλειά, καθώς έχει κάποια θετικά στοιχεία, να μην επισημαίνουμε μόνο τα αρνητικά, θα έκανε το τελικό ξεκαθάρισμα και θα φέρναμε τους Κώδικες μετά από αυτή τη διαδικασία. Εδώ επελέγη να δοθεί στη διαβούλευση το αρχικό σχέδιο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής με τα προβλήματα τα οποία έχει και είχαν επισημανθεί και από το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά την δική μου αποχώρηση, πράγμα που δημιούργησε όλη αυτή την ένταση εκ του μη όντως».

Ο Σταύρος Κοντονής δεν έμεινε εκεί καθώς όπως συμπλήρωσε: «Παίρνει τέλος αυτή η διάταξη του Συντάγματος που προστάτευε με έναν προκλητικό τρόπο και θα έλεγα αδιανόητο για ένα κράτος Δικαίου, το πολιτικό προσωπικό με το οποίο εμπλέκετο σε παράνομες δραστηριότητες και είχε επιτελέσει πράξεις που είχαν ποινικό ενδιαφέρον. Είναι το γνωστό άρθρο 86 του Συντάγματος που μετά την τροποποίηση του και την κατάργηση του θα έχουμε και την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Επομένως, η Συνταγματική Αναθεώρηση και εκτεταμένη ήταν, τουλάχιστον η πρόταση, και σημαντικά θέματα είχε».

Τέλος, ξεκάθαρη ήταν η θέση του σχετικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Θεωρώ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να προκύπτει από την Βουλή και πρέπει να προκύπτει με ευρεία συναίνεση των κομμάτων. Αυτός είναι ο ρόλος του και λίγο έως πολύ τα είχαμε καταφέρει, γινόταν αυτό, τώρα τίθεται σε αμφιβολία αυτή η ευρύτατη αποδοχή που απαιτεί το Σύνταγμα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.