search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:21
MENU CLOSE

Αυτό είναι το λουλούδι που μπορεί να νικήσει τον καρκίνο

14.09.2019 09:05
Αυτό είναι το λουλούδι που μπορεί να νικήσει τον καρκίνο - Media

 

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ έδειξαν ότι είναι δυνατό να παράξουν ένα συστατικό με αντικαρκινικές ιδιότητες κατευθείαν από το λουλούδι Tanacetum parthenium (Τανάτσετο το κοινό) οι κοινές ονομασίες του οποίου είναι: καρυοφύλλι, βαλσαμόχορτο, χρυσάνθεμο και αθανασία. Οι επιστήμονες δημοσίευσαν τα συμπεράσματα της έρευνάς τους στο MedChemComm.

Το εκχύλισμα του εν λόγω αντικαρκινικού συστατικού προήλθε από τα λουλούδια Tanacetum parthenium και τροποποιήθηκε έτσι ώστε να μπορεί να εξουδετερώσει κύτταρα χρόνιας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας (ΧΛΛ),  ένα είδος καρκίνου του αιμοποιητικού συστήματος, ενδοεργαστηριακά.

Το υπό μελέτη συστατικό ονομάζεται παρθενολίδη και έχει  ήδη αναγνωριστεί για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες πριν αρκετά χρόνια. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ κατάφεραν να εφαρμόσουν μία μέθοδο η οποία όχι μόνο παρήγαγε την παρθενολίδη απευθείας από τα φυτά, αλλά και ένα τρόπο επεξεργασίας της για να παραχθεί ένας αριθμός παραγόντων που σκότωναν τα καρκινικά κύτταρα σε πειράματα που έγιναν in vitro.  Οι συγκεκριμένες ιδιότητες αυτών των συστατικών δημιουργούν μεγαλύτερες προσδοκίες για την φαρμακευτική τους χρήση.

Ο παράγοντας της παρθενολίδης φαίνεται να λειτουργεί αυξάνοντας τα επίπεδα Δραστικών Μορφών Οξυγόνου στα κύτταρα. Τα καρκινικά κύτταρα έχουν ήδη υψηλότερα επίπεδα από αυτά τα ασταθή μόρια και έτσι η επίδραση της παρθενολίδης είναι η αύξηση των επιπέδων των Δραστικών Μορφών Οξυγόνου σε ένα κομβικό σημείο προκαλώντας τον κυτταρικό θάνατο.

Την έρευνα συντονίζει ο κυπριακής καταγωγής επιστήμονας Δρ. Άγγελος Αγαθαγγέλου, από το Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο και την Γενετική που μελετά νέους τρόπους θεραπείας της ΧΛΛ, ενός τύπου καρκίνου που συνήθως εμφανίζεται σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

«Υπάρχουν αρκετές αποτελεσματικές θεραπείες για ΧΛΛ, αλλά μετά από λίγο καιρό η νόσος σε ορισμένους ασθενείς γίνεται ανθεκτική. Στόχος μας είναι να βρούμε και να μάθουμε περισσότερα για τις προοπτικές της παρθενολίδης. Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία των συνεργατών μας της Σχολής Χημείας καταφέραμε να δείξουμε ότι αυτός ο παράγοντας είναι αρκετά υποσχόμενος και θα μπορούσε να φέρει εναλλακτικές επιλογές θεραπείας για τους πάσχοντες από ΧΛΛ», εξηγεί ο Δρ. Αγαθαγγέλου.

Από την πλευρά του ο καθηγητής John Fossey από το τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου δήλωσε πως «αυτή η έρευνα είναι σημαντική γιατί έχει καταστεί εφικτό να βελτιώσουμε τις ιδιότητες της παρθενολίδης ως προς την εξόντωση των καρκινικών κυττάρων».

«Μετά από δοκιμές και σε άλλα είδη φυτών που ανήκουν στην οικογένεια των Σύνθετων ή Αστεροειδών έγινε εμφανές ότι το Τανάτσετο το κοινό μπορεί να δώσει τα ιδανικά επίπεδα παρθενολίδης», προσθέτει ο κ. Lee Hale επικεφαλής του Βοτανικού Κήπου του Winterbourne.

Πολυετής πόα ύψους έως 1m, με αντίθετα, πλατιά, μικρά, οδοντωτά φύλλα και μικρά άνθη με λευκά πέταλα. Η ανθοφορία και συγκομιδή γίνονται κατά την διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:16