search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:09
MENU CLOSE

Χωρίς σαφή κατεύθυνση έκλεισε την Δευτέρα η Wall Street

23.09.2019 21:13
Χωρίς σαφή κατεύθυνση έκλεισε την Δευτέρα η Wall Street - Media

 

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι βασικοί δείκτες της Wall Street με τους επενδυτές να εμφανίζονται επιφυλακτικοί μετά τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε μόλις 15 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 και ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισαν με οριακές απώλειες.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στην Ευρωζώνη έδειξαν ότι ο μεταποιητικός κλάδος συρρικνώθηκε περαιτέρω το Σεπτέμβριο οδηγώντας την ευρύτερη οικονομία πιο κοντά στη στασιμότητα. Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε κοντά σε χαμηλό επτά ετών στις 45,6 μονάδες το Σεπτέμβριο από 47 μονάδες τον Αύγουστο, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν να ανακάμψει ελαφρώς στις 47,3 μονάδες. Μετρήσεις κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων δείχνουν συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες υποχώρησε σε χαμηλό οκτώ μηνών, στις 52 μονάδες. Ο σύνθετος δείκτης PMI που συνδυάζει μεταποίηση και υπηρεσίες κατρακύλησε σε χαμηλό 75 μηνών στις 50,4 μονάδες από 51,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 14,92 μονάδες (0,06%) και έκλεισε στις 26.949,99 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq έχασε 5,21 μονάδες (-0,06%) στις 8.112,46 μονάδες, ενώ ο S&P υποχώρησε οριακά 0,01% στις 2.991,78 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones 18 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 11 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημείωσε η American Express στα 118,24 δολ. με άνοδο 1,44 δολ. ή σε ποσοστό 1,23% και ακολούθησαν η Nike με κέρδη 1,17% στα 87,69 δολ. και η McDonald’s με κέρδη 1,03% στα 211,54 δολ.

Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η UnitedHealth Group (-1,77%), η Walgreens Boots Alliance (-1,24%) και η Pfizer (-1,23%).

Καλύτερα ήταν τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τις ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα ανέκαμψε ελαφρώς τον Σεπτέμβριο, αν και παρέμεινε σημαντικά χαμηλότερα από το μέσο όρο.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI της Markit για τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες διαμορφώθηκε στις 51 μονάδες από 50,7 μονάδες τον Αύγουστο, παραμένοντας πολύ χαμηλότερα του μέσου όρου της τελευταίας δεκαετίας στις 55 μονάδες.

Ο μεταποιητικός δείκτης PMI σκαρφάλωσε σε υψηλό πέντε μηνών στις 51 μονάδες τον Σεπτέμβριο, ενώ ο PMI για τις υπηρεσίες ανέκαμψε σε υψηλό δύο μηνών στις 50,9 μονάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit.

“Η έρευνα δείχνει ότι οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να παλεύουν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που γνωρίζουν από τις εμπορικές ανησυχίες και την αυξημένη αβεβαιότητα”, σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.

Παράλληλα, ο δείκτης εθνικής δραστηριότητας της Chicago Fed, ένας δείκτης της οικονομικής δραστηριότητας, σκαρφάλωσε και πάλι σε ανοδικό έδαφος τον Αύγουστο, έχοντας κατρακυλήσει κάτω από το μηδέν τον Ιούλιο.

Για τον Αύγουστο, ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 0,10 από -0,41 τον προηγούμενο μήνα.

Στο “μέτωπο” της εμπορικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Κίνας, οι δύο πλευρές φαίνεται να προετοιμάζονται για τις συνομιλίες που θα διεξαχθούν με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων στις αρχές του επόμενου μήνα.

Το κρατικό ειδησεογραφικά πρακτορείο Xinhua ανέφερε την Παρασκευή ότι οι δύο πλευρές είχαν “εποικοδομητικές συνομιλίες” στο πλαίσιο των συναντήσεων των χαμηλόβαθμων αξιωματούχων στην Ουάσινγκτον τις προηγούμενες ημέρες. Για εποικοδομητικές συνομιλίες έκανε λόγο και η αμερικανική κυβέρνηση, αν και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε την Παρασκευή ότι θέλει να πετύχει μια συνολική συμφωνία με την Κίνα και όχι μια περιορισμένη συμφωνία που θα καλύπτει ορισμένα μόνο θέματα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:09