search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:00
MENU CLOSE

ΕΚΤ: Οι μισές τράπεζες της Ευρωζώνης δεν θα μπορούσαν να αντέξουν μία εξάμηνη κρίση ρευστότητας

07.10.2019 15:02
Με αρνητικά επιτόκια αντλούν χρήμα οι τράπεζες από τον μηχανισμό LTRO της ΕΚΤ       - Media

 

Οι μισές από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης δεν θα άντεχαν μια εξάμηνη “ξηρασία” μετρητών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ειδικότερα, οι έλεγχοι της ΕΚΤ σε 103 τραπεζικά ιδρύματα αποκάλυψαν τα αδύναμα σημεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος σε μια περίοδο που εντείνονται οι ανησυχίες για τον κίνδυνο η οικονομία να διολισθήσει σε ύφεση, όπως μεταδίδει το Reuters.

Τα αποτελέσματα της έρευνας της ΕΚΤ έδειξαν ότι τέσσερις τράπεζες δεν θα άντεχαν έξι μήνες εάν αποκλείονταν από τις αγορές κεφαλαίων και άλλες 52 θα κατέρρεαν εντός έξι μηνών εάν οι αντισυμβαλλόμενοι τους και ορισμένες πελάτες τους απέσυραν τα κεφάλαια τους.

“Οι τράπεζες με παγκόσμιες δραστηριότητες και τα ιδρύματα συστημικής σημασίας σε γενικές γραμμές θα επηρεάζονταν περισσότερο απ’ ό,τι άλλες τράπεζες από τις επιπτώσεις μιας ιδιοσυγκρασιακής κρίσης στη ρευστότητα καθώς συνήθως βασίζονται σε λιγότερο σταθερές πηγές χρηματοδότησης”, αναφέρει η ΕΚΤ στη μελέτη της.

Όπως αναφερει το Capital.gr συνολικά 26 τράπεζες θα επιζούσαν περισσότερο από έξι μήνες ακόμα και σε ένα σενάριο “εξαιρετικών πιέσεων”, στο πλαίσιο των οποίων “η πιστοληπτική τους αξιολόγηση θα υποβαθμίζονταν κατά τρεις βαθμίδες, ενώ και στις καταθέσεις θα υπάρχουν περισσότερες εκροές”.

Η ΕΚΤ αναφέρει πάντως ότι τα αποτελέσματα είναι “θετικά σε γενικές γραμμές”, σημειώνοντας ότι οι υφιστάμενοι κανόνες απαιτούν από τις τράπεζες να διαθέτουν αρκετά ρευστά στοιχεία για να επιβιώσουν για 30  ημέρες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:00