search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:20
MENU CLOSE

Μωραίνει Κύριος…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2096
24/10/2019
24.10.2019 03:12
4822662-2.jpg

 

Από τις διάφορες πηγές έντασης στο εσωτερικό της χώρας, εκ των οποίων κάποιες είναι σοβαρές, κάποιες ανούσιες και κάποιες εντελώς γελοίες, τουλάχιστον φαίνεται ότι εκτονώνεται μία: η υπόθεση της ψήφου των αποδήμων. Οι κομματικές αντιπροσωπείες τα βρίσκουν επί της αρχής στους όρους με τους οποίους θα προσδιορίζεται το εκλογικό σώμα υπό την αίρεση της αναγκαίας αλλαγής στο σύνταγμα για τους έχοντες δικαίωμα ψήφου. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτό συμβαίνει χωρίς μεγάλους νικητές και μεγάλους ηττημένους.

Η Ν.Δ. θα πρέπει να θεωρείται ότι έχασε εάν ο σκοπός της ήταν – όπως καταγγέλθηκε από την αντιπολίτευση – να διευρύνει χωρίς όρια, κοινώς να αλλοιώσει, το εκλογικό σώμα προσδοκώντας δυσανάλογα εκλογικά οφέλη. Μπορεί ωστόσο να «πουλήσει» πολιτικά ότι πέτυχε η πρωτοβουλία της να διευκολύνει τους αποδήμους και ότι είναι όντως μια δύναμη που επιδιώκει τη συναίνεση στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να «προσαρμόστηκε» σε έναν βαθμό στην κυβερνητική επιδίωξη, αλλά μπορεί να ισχυρίζεται βασίμως ότι απέτρεψε το ενδεχόμενο ενός πολιτικά παράλογου και επικίνδυνου «ξεχειλώματος» του εκλογικού σώματος, συν το ότι έθεσε τη βασική πινελιά της συνταγματικής κατοχύρωσης μιας ορθολογικής εν τέλει ρύθμισης.

Το ΚΚΕ είναι ούτως ή άλλως το κόμμα που – και λόγω της κρισιμότητας των ψήφων του στη Βουλή – κατάφερε να βάλει εξ αρχής τους όρους μιας συγκροτημένης διευθέτησης ενός προβλήματος που λίγο ήθελε να οδηγηθεί σε ένα εντελώς αντιπαραγωγικό αδιέξοδο. Υπ’ αυτήν την έννοια είναι ίσως ο μόνος πολιτικά κερδισμένος παίκτης χωρίς επικοινωνιακές απώλειες.

Δυστυχώς δεν ισχύουν τα ίδια στα υπόλοιπα θέματα, με πιο χαρακτηριστικό στοιχείο πολιτικής γελοιότητας το ότι επί πολλές μέρες κυριάρχησε ειδησεογραφικά ο απίστευτος καυγάς για τον τρόπο αντιμετώπισης των ανηλίκων που αποφάσισαν να παρακάμψουν το ηλικιακό όριο για την παρακολούθηση του «Τζόκερ». Απ’ όποια άποψη κι αν το δει κάποιος – θεσμική, πολιτική ή πολιτισμική –, πρόκειται για ένα απίστευτο δείγμα πολυεπίπεδης καθυστέρησης. Και πού να δείτε τι έχει να γίνει με την πλήρη απαγόρευση καπνίσματος…

Κατά τα λοιπά, η όξυνση και η χυδαιότητα θα χτυπήσουν κόκκινο στην υπόθεση του σκανδάλου της Novartis και της Προκαταρκτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τα περί «σκευωρίας» από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα πρώτα δείγματα είναι απογοητευτικά. Σε αυτό το περιβάλλον ελάχιστη σημασία αναμένεται να δοθεί στην κυβερνητική επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, τα οποία αποτελούν το σοβαρότερο κεφάλαιο των εσωτερικών διενέξεων.

Είναι όμως χαρακτηριστικό του πολιτικού μας συστήματος το να υποβαθμίζει τα σοβαρά και να δίνει άπειρο χώρο στη γελοιότητα. Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:14