search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:22
MENU CLOSE

Πανεπιστήμιο Ουτρέχτης: Οι Αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν αλλιώς τον Παρθενώνα!

18.12.2019 16:53
«Ζητά η ΕΕ την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα;» - Media

 

 

Το «σήμα κατατεθέν» της Ελλάδας, το μνημείο-συνώνυμο της ιστορίας της χώρας, ο Παρθενώνας, έχει… λάθος όνομα εδώ και 2.000 χρόνια!

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν Ολλανδοί ερευνητές. Ειδικότερα, οι Ολλανδοί υποστηρίζουν ότι το όνομα «Παρθενώνας» ανήκε σε άλλο κτήριο και όχι στον πέτρινο ναό στον λόφο της Ακρόπολης.

Ο Παρθενώνας, σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, ήταν στην πραγματικότητα το Ερέχθειο ενώ ο ναός προς τιμήν της θεάς Αθηνάς ήταν γνωστός με το όνομα «Εκατόμπεδον», που, όπως λέει στην Telegraph, ο δρ Van Rookhuijzen, ο επικεφαλής αρχαιολόγος, σημαίνει «ναός εκατό πόδων, που είναι το ακριβές μήκος του ναού»!

«Ένας από τους λόγους που ίσως το όνομα “Εκατόμπεδον” δεν επικράτησε είναι γιατί είναι δύσκολο να το προφέρει κανείς, ενώ το “Παρθενώνας” είναι και πιο εύκολο και πιο ελκυστικό» προσθέτει.

«Οι Έλληνες φίλοι και συνεργάτες μου είδαν αρχικά με… καχυποψία την έρευνά μου αλλά καταλαβαίνουν ότι υπάρχει αξία στο συμπέρασμα» λέει ο δε Van Rookhuijzen.

«Η ανακάλυψη του Van Rookhuijzen θα προκαλέσει έναν μικρό “σεισμό” στην επιστημονική κοινότητα», λέει στην Telegraph ο Τζόσιν Μπλοκ, καθηγητής αρχαίων πολιτισμών στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης. «Όχι μόνο τα ονόματα θα πρέπει να προσαρμοστούν, αλλά αλλάζει και η εικόνα μας για τη λατρεία της θεάς Αθηνάς και της Ακρόπολης στο σύνολό της» προσθέτει.

Πηγή: Telegraph

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15