search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:35
MENU CLOSE

ΚΚΕ: Καμία υποχώρηση σε κυριαρχικά δικαιώματα – Όχι στο ιδεολόγημα της συνδιαχείρισης

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2104
19-12-2019
21.12.2019 04:00
kouts-3.jpg

 

Να μην περάσει ο κυβερνητικός εκφοβισμός των πολιτών διά της εφαρμογής του δόγματος «νόμος και τάξη» καλεί το ΚΚΕ κι επισημαίνει παράλληλα τη σημασία που έχει η μαζικοποίηση των κινητοποιήσεων ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης για να της δοθεί η αρμόζουσα απάντηση. 

Με αφορμή την επέμβαση της αστυνομίας σε σπίτι δίπλα από κατάληψη στο Κουκάκι, το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σχολίασε πως η ευθύνη είναι πολιτική: «Το σημερινό κρεσέντο αστυνομικής βίας και καταστολής, που παραβιάζει ακόμα κι αυτούς τους αστικούς νόμους, βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση της Ν.Δ. και το αρμόδιο υπουργείο. Οι εικόνες με τις συλλήψεις και τις “κουκούλες”, αλλά και οι καταγγελίες για απειλή και άσκηση βίας, σε βάρος κατοίκων της περιοχής, έρχονται να προστεθούν σε άλλα απαράδεκτα κρούσματα, όπως αυτά του “ξεγυμνώματος” συλληφθέντων». Είναι προφανές, συνεχίζει η ανακοίνωση ότι «με αυτές τις πρακτικές οι δυνάμεις καταστολής κάνουν επίδειξη βίας, που στόχο έχει τελικά να τρομοκρατήσει τον λαό και να εμπεδώσει το αυταρχικό δόγμα “νόμος και τάξη” της κυβέρνησης». Καταλήγει, τονίζοντας πως «σε αυτά τα κρούσματα πρέπει να υπάρχει απάντηση από το εργατικό κίνημα».
Στο μεταξύ, τις τελευταίες μέρες, ψηλά σήκωσε ο Περισσός την ατζέντα των ελληνοτουρκικών, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.

«Πόντιος Πιλάτος» η Ε.Ε.

Σχολιάζοντας το κείμενο Συμπερασμάτων της Ε.Ε. την περασμένη Πέμπτη, από τον Περισσό ανέφεραν πως αυτό «όχι μόνο δεν δικαιολογεί την ευφορία της κυβέρνησης κι άλλων κομμάτων, αλλά επί της ουσίας πρόκειται για το γνωστό “ευχολόγιο” και προηγούμενων Συνόδων, που δεν απέτρεψε την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας». Επιπλέον, έκανε λόγο για «στάση “Ποντίου Πιλάτου”, που υπαγορεύεται απ’ την ανάγκη διατήρησης της στρατηγικής σχέσης με την Τουρκία, αλλά κι απ’ τα μεγάλα συμφέροντα που υπάρχουν ανάμεσα στην Τουρκία και ισχυρά κράτη της Ε.Ε., εκθέτει όσους, κόντρα στην πραγματικότητα, έχουν αναγορεύσει τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς σε “σωτήρες” και “προστάτες” της ειρήνης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων».
Στο πλαίσιο περιοδείας του στην Κρήτη (Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο), ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα σε συνεντεύξεις του και ομιλίες. Μερικές από τις βασικές του επισημάνσεις:
– Ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης είναι ένα επικίνδυνο βήμα της τουρκικής αστικής τάξης «που διέγραψε από τον χάρτη την Κρήτη μας, αλλά και άλλα νησιά, τη Ρόδο, την Κάρπαθο, το Καστελόριζο».
– Η τουρκική επιθετικότητα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με την πρόσδεση της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και το ΝΑΤΟ, τις οποίες μέχρι σήμερα επικαλείται το πολιτικό σύστημα για να καλλιεργεί τον εφησυχασμό στον ελληνικό λαό. Το μόνο που κάνει αυτή η πρόσδεση στο άρμα του ΝΑΤΟ, παρατήρησε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, είναι να ενισχύει την τουρκική προκλητικότητα.
– Επιλογές όπως η αναβάθμιση της Σούδας, η μετατροπή της χώρας σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟϊκό «στρατόπεδο», η υλοποίηση ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή για την πρόσδεση των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ (π.χ. η συμφωνία των Πρεσπών από τον ΣΥΡΙΖΑ), η στήριξη σχεδιασμών του ΝΑΤΟ σε βάρος της Ρωσίας και, τέλος, τα 4 δισ. που πληρώνουν κάθε χρόνο οι ελληνικές κυβερνήσεις για δαπάνες του ΝΑΤΟ, «δεν απέτρεψαν μέχρι σήμερα την προσπάθεια της τουρκικής αστικής τάξης να δημιουργεί τετελεσμένα και να προβάλλει τις διεκδικήσεις της σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας».

ΝΑΤΟ: τους πληρώνουμε και δεν αναγνωρίζουν σύνορα

Μάλιστα, όσον αφορά τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, διερωτήθηκε: «Αλήθεια, το ΝΑΤΟ δεν είναι αυτό που δεν αναγνωρίζει καν σύνορα ανάμεσα στις χώρες – μέλη του; Το ΝΑΤΟ δεν είναι που θεωρεί το Αιγαίο ενιαίο επιχειρησιακό χώρο; Οι ΗΠΑ και ο “διαβολικά καλός” Τραμπ του Τσίπρα δεν είναι που δεν θέλουν να τα χαλάσουν με την Τουρκία για να μην τη χαρίσουν στη Ρωσία;». 
Πρόσθεσε δε ότι ενώ όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις «μάς έχουν γανώσει το μυαλό με τις δήθεν συμμαχίες», που «δήθεν παρέχουν προστασία και ασφάλεια στον λαό και τη χώρα μας», τώρα «ρίχνουν στο τραπέζι το ζήτημα της συνδιαχείρισης του Αιγαίου». Ο Δ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε αυτή τη συζήτηση ως «ιδεολόγημα» που στόχο έχει να προβάλει «την ανάγκη ενός επώδυνου συμβιβασμού με την Τουρκία και τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και των οικοπέδων της Κύπρου για να αποφύγουμε δήθεν μια πολεμική εμπλοκή». Σημείωσε πως αυτό «είναι ψεύτικο και εξίσου επικίνδυνο για το παρόν και το μέλλον του λαού μας, για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, για την ειρήνη».
Κάλεσε τον ελληνικό λαό να απορρίψει τα εκβιαστικά διλήμματα δίνοντας έμφαση στο ότι δεν πρέπει να δεχτεί καμία υποχώρηση σε κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και πρότεινε ως διέξοδο την πάλη για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την πάλη για λαϊκή εξουσία ως μόνη εγγύηση για την ειρηνική επίλυση των διαφορών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:35