search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:08
MENU CLOSE

Από νωρίς… στον εθισμό – Ακόμη και στα 4 χρόνια αρχίζει η επαφή των παιδιών με το Ίντερνετ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2105
24-12-2019
28.12.2019 04:00
social-2.jpg

 

Εξαιρετικά ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν σχετικά με την επίδραση που έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γενικότερα η χρήση του Διαδικτύου από τα παιδιά. Μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε, η πρώτη επαφή των ανηλίκων με το ίντερνετ γίνεται από την προνηπιακή ηλικία μέσω του κινητού ή του τάμπλετ του μπαμπά και της μαμάς. 

Επτά στα δέκα παιδιά κάνουν χρήση των κοινωνικών δικτύων σε μη επιτρεπτή ηλικία, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, σε δείγμα 14.000 μαθητών από 400 σχολεία της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία:
● Η πλειονότητα των παιδιών (41%) αρχίζει να χρησιμοποιεί το ίντερνετ στην ηλικία των 7-8 ετών.
● Το 20% δηλώνει ότι ξεκίνησε το «σερφάρισμα» στην πολύ μικρή ηλικία των 4-6 ετών!
● Το 21% δηλώνει πως δέχθηκε διαδικτυακή παρενόχληση, την οποία επιχείρησε να αντιμετωπίσει χωρίς να το αναφέρει σε κανέναν. 
● Το 21% των παιδιών έχει συναντηθεί με κάποιον που γνώρισε στο ίντερνετ, το 14% έχει μοιραστεί πολύ προσωπικές φωτογραφίες στο διαδίκτυο, ενώ 6 στα 10 παιδιά έχουν συναντήσει βίαιο και ακατάλληλο περιεχόμενο. 

Παραπλάνηση και μπούλινγκ
Όλο και συχνότερα οι ειδήσεις των καναλιών και το αστυνομικό δελτίο αναφέρονται σε περιστατικά παιδόφιλων οι οποίοι, μέσω ψεύτικων προφίλ στο Facebook ή το Instagram, προσεγγίζουν ανήλικους μαθητές Γυμνασίου ή Λυκείου, προσποιούμενοι συνομηλίκους τους, με κοινά ενδιαφέροντα. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουν, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των ανυποψίαστων παιδιών που πέφτουν θύματά τους. 
Οι «ηλεκτρονικοί σάτυροι», με διάφορα τεχνάσματα, καταφέρνουν να πείσουν το παιδί να τους στείλει ή να ανεβάσει δημόσια φωτογραφίες και βίντεο με άσεμνο περιεχόμενο και στη συνέχεια το εκβιάζουν πως, αν δεν ενδώσει στον εκβιασμό τους, τότε θα δημοσιοποιήσουν εκείνοι το περιεχόμενο των ιδιωτικών τους συνομιλιών. 

Ακόμα πιο άσχημη κατάληξη έχει τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο του διαδικτυακού μπούλινγκ ακόμα και μεταξύ παιδιών του Δημοτικού! Ποιος μπορεί άλλωστε να ξεχάσει τον τραγικό επίλογο που θέλησε να βάλει στη ζωή του, το καλοκαίρι του 2018, ο δεκαπεντάχρονος μαθητής από την Αργυρούπολη, μη αντέχοντας το μπούλινγκ των συμμαθητών του; Σε μια από τις τελευταίες του αναρτήσεις στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media ο Νικόλας είχε γράψει πως «όποιος μιλάει άσχημα κατά την απουσία σου φοβάται την παρουσία σου». 

Το «Ποντίκι» απευθύνθηκε σχετικά με το πολύ σοβαρό αυτό θέμα σε έναν άνθρωπο ο οποίος αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας ως αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας και Προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και συνεχίζει να το κάνει ως ειδικός εισηγητής σε θέματα Νέων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Διαδικτύου. Τον Γεώργιο Παπαπροδρόμου, ο οποίος, στο άρθρο του που ακολουθεί, κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου» στους γονείς και τους κοινωνικούς φορείς σχετικά με την απειλή του ψηφιακού εθισμού των παιδιών στο Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:07