search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:47
MENU CLOSE

Το «mirroring» στη συνάντηση Τραμπ-Μητσοτάκη

08.01.2020 14:23
Το «mirroring» στη συνάντηση Τραμπ-Μητσοτάκη - Media

 

To mirroring βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων χρηστών του διαδικτύου, οι οποίοι αναφέρονται στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Το mirroring είναι η συμπεριφορά στην οποία ένα άτομο μιμείται ασυναίσθητα τις χειρονομίες, την ομιλία ή τη στάση ενός άλλου ατόμου. Εμφανίζεται συχνά σε κοινωνικές καταστάσεις, ιδιαίτερα σε παρέες στενών φίλων ή οικογενειών. Συχνά, το άτομο που εκδηλώνει αντικατοπτρίζουσες συμπεριφορές προσπαθεί να οικοδομήσει καλές σχέσεις με τους άλλους.

Η έννοια αυτή λαμβάνει χώρα στις καθημερινές αλληλεπιδράσεις και συχνά περνά απαρατήρητη τόσο από το πρόσωπο που το εφαρμόζει, όσο και από το άτομο που αντικατοπτρίζεται.

Η ενεργοποίηση του καθρέφτη νευρώνων πραγματοποιείται στο άτομο όταν αρχίζει να αντικατοπτρίζει τις κινήσεις ενός άλλου και του επιτρέπει μια μεγαλύτερη σύνδεση και κατανόηση με το άτομο αυτό, καθώς το άτομο που αντικατοπτρίζεται αισθάνεται μια ισχυρότερη σχέση με το άλλο άτομο.

Συγκεκριμένα, δημιουργεί ένα κλίμα ενσυναίσθησης και έτσι να αρχίζει κάποιος να κατανοεί τα συναισθήματα ενός άλλου ατόμου.

Το mirroring μπορεί να ενισχύσει τις σχέσεις με το άτομο που αντικατοπτρίζεται, καθώς οι ομοιότητες στις μη λεκτικές χειρονομίες επιτρέπουν στο άτομο να αισθάνεται πιο συνδεδεμένο με το άτομο που εκδηλώνει τη μιμητική συμπεριφορά. Τα δύο άτομα παρουσιάζουν παρόμοιες μη λεκτικές χειρονομίες και με αυτό τον τρόπο μπορεί να πιστεύουν ότι μοιράζονται παρόμοιες συμπεριφορές και ιδέες.

Στην πολιτική

Επιπλέον, άτομα είναι πιθανό να μιμούνται άτομο που βρίσκεται σε υψηλότερη θέση ή σε θέση εξουσίας. Το mirroring σε άτομα με εξουσία μπορεί να δημιουργήσει μια ψευδαίσθηση υψηλότερου κύρους ή να δημιουργήσει σχέσεις με το άτομο στην εξουσία, επιτρέποντας έτσι στο άτομο να κερδίσει την εύνοιά του. Αυτός ο μηχανισμός μπορεί να είναι χρήσιμος για άτομα που βρίσκονται σε διαπραγματευτική θέση, καθώς η σχέση που δημιουργεί το mirroring μπορεί να βοηθήσει να πείσει το ανώτερο άτομο να βοηθήσει το άτομο σε κατώτερη κατάσταση. Επομένως, το mirroring μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για άτομα σε χαμηλότερο στάτους προκειμένου να πείσουν έναν ανώτερο να τους παράσχει αγαθά ή προνόμια.

Η αρχή της συζήτησης

Η συζήτηση στα social media έχει πάρει “φωτιά”, καθώς η συγγραφέας, σύμβουλος επικοινωνίας και δημοσιογράφος στο liberal.gr, Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, έγραψε στον λογαριασμό της στο Facebook: “Πόσο καλά διαβασμένος ο Μητσοτάκης. Μέχρι και mirroring στις κινήσεις του Τραμπ έκανε. *mirroring στις κινήσεις του συνομιλητή: όταν υιοθετείς τη στάση του σώματος του συνομιλητή σου και τις χειρονομίες του όταν σου μιλάει

Απίστευτα δυνατό επικοινωνιακό όπλο”.

Η ανάρτησή της προκάλεσε έντονο σχολιασμό, καθώς και χλευασμό από αρκετούς χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:44