search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 10:11
MENU CLOSE

Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη, επιφυλακτική άνοδος στο Χ.Α.

13.01.2020 12:11
Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη, επιφυλακτική άνοδος στο Χ.Α. - Media

 

Με μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές κινούνται τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να έχουν στρέψει το βλέμμα τους στην υπογραφή της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ HΠΑ και Κίνας την Τετάρτη, στις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, στα εταιρικά αποτελέσματα που θα ξεκινήσουν να ανακοινώνουν οι εισηγμένες στο NYSE και στα μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιεύονται.

Πιο συγκεκριμένα, ΗΠΑ και Κίνα αναμένεται να υπογράψουν την πρώτη φάση της εμπορικής τους συμφωνίας την Τετάρτη. Χθες ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν τόνισε πως “οι δεσμεύσεις της Κίνας δεν έχουν αλλάξει, όσο καιρό διαρκεί η διαδικασία της μετάφρασης της συμφωνίας. Οι λεπτομέρειες αυτής της πρώτης συμφωνίας αναμένεται να δημοσιοποιηθούν μέσα στην εβδομάδα”.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται στο Ιράν, μετά την παραδοχή από μέρους των Ιρανών πως κατέρριψαν το ουκρανικό αεροσκάφος στην Τεχεράνη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 176 άτομα. Υπενθυμίζεται πως την υποστήριξή του προς τους διαδηλωτές έδειξε, μεταξύ άλλων, και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Όσον αφορά τις προγραμματισμένες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των εταιρειών στο NYSE, επισημαίνονται JP Morgan και Citi την Τρίτη 14/1, Bank of America, Alcoa, Goldman Sachs και BlackRock την Τετάρτη 15/1 και Morgan Stanley (16/1).

Με αδύναμο ετήσιο ρυθμό αναπτύχθηκε η βρετανική οικονομία τον Νοέμβριο. Όπως μετέδωσε το Reuters, η ανάπτυξη έτρεξε με μόλις 0,6% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, καταγράφοντας την πιο αδύναμη επέκταση από τον Ιούνιο του 2012 και ενώ τον Οκτώβριο ήταν στο 1%.

Σε μηνιαία βάση συρρικνώθηκε κατά 0,3%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές περίμεναν να μείνει σταθερή. Για τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Νοέμβριο, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,1%, έναντι πρόβλεψης για συρρίκνωση κατά 0,1%.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η συμπλήρωση του πρώτου μισού της συνεδρίασης, βρήκε τον γενικό δείκτη, με μικρά κέρδη, να παραμένει υψηλότερα των 920 μονάδων, έχοντας κινηθεί μόνιμα με θετικό πρόσημο, σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα ο τζίρος, ενώ απόλυτα επιλεκτικές είναι οι κινήσεις των αγοραστών σε όλο το εύρος του ταμπλό.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έχει σημειώσει, μέχρι στιγμής, υψηλό στις 928 μονάδες (+0,47%), ενώ ο τζίρος μόλις και μετά βίας πλησιάζει τα 30 εκατ., από τα οποία τα 4,1 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ξεχωρίζουν θετικά οι Πειραιώς (+3,62%), ΕΧΑΕ (+2,09%) και Μυτιληναίος (+1,08%), ενώ από τους τίτλους που υποχωρούν προς χαμηλότερα επίπεδα, οι μεγαλύτερες απώλειες για 3E (-1,21%), Ελλάκτωρα (-1,28%), ΟΛΠ (-1,09%) και ΟΠΑΠ (-1,14%).

Με τα περισσότερα blue chips να κινούνται πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος, όλα τα ενδεχόμενα για το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης παραμένουν ανοιχτά, ενώ θα ήταν θετική ένδειξη η διεύρυνση του ενδιαφέροντος, με ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των θετικών ημερήσιων πρωταγωνιστών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 10:04