search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 06:50
MENU CLOSE

Αυτή είναι η διαδικασία εκλογής του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας

15.01.2020 18:11
Αυτή είναι η διαδικασία εκλογής του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας - Media

 

Μετά την πρόσφατη Αναθεώρηση του Άρθρου 32 του Συντάγματος, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας πραγματοποιείται με εντελώς διαφορετικό τρόπο σε σχέση με ό,τι είχαμε συνηθίσει.

Η ειδοποιός διαφορά συνίσταται στην αποσύνδεση της αποτυχίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών – όπως συνέβη το 2014.

Πώς εκλέγεται ο ΠτΔ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από τη Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία, κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης – έναν τουλάχιστον μήνα πριν τη λήξη της θητείας του απερχομένου Προέδρου.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται ο υποψήφιος, ο οποίος θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 2/3 του συνολικού αριθμού των βουλευτών. Αν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες.

Αν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η απαιτούμενη πλειοψηφία, τότε η διαδικασία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά, ύστερα από πέντε ημέρες. Σ’ αυτή την περίπτωση, Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται ο υποψήφιος, ο οποίος θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 3/5 των βουλευτών.

Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αναγκαία πλειοψηφία, η διαδικασία επαναλαμβάνεται εκ νέου – ύστερα από πέντε ημέρες – και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο υποψήφιος, ο οποίος θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία (σ.σ. 151 βουλευτές) του συνόλου των βουλευτών.

Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή τη φορά πλειοψηφία, η διαδικασία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται ο υποψήφιος, ο οποίος θα συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία (σ.σ. πλειοψηφία επί των παρόντων).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 06:47