10/07/2020 19:47:02

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Το γρήγορο τεστ που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι (Photo | Video)

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Το γρήγορο τεστ που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι (Photo | Video) - Media

Ελέγξτε την όρασή σας εύκολα και γρήγορα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα!

Χρησιμοποιώντας το πλέγμα Amsler (Amsler grid) μπορείτε να κάνετε προληπτικό έλεγχο για την εκφύλιση της ωχράς κυλίδας πριν ακόμα διαπιστώσετε εμφανή διαταραχή στην όρασή σας.

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια κοινή πάθηση των ματιών που αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες απώλειας της όρασης στα άτομα 50 ετών και άνω. Η ωχρά κηλίδα είναι μια περιοχή του αμφιβληστροειδούς χιτώνα που μας επιτρέπει να διακρίνουμε λεπτομέρειες στο οπτικό μας πεδίο ώστε να επιτελούμε με ευκολία δραστηριότητες όπως το διάβασμα και η οδήγηση.

Η φθορά της ωχράς κηλίδας έχει σαν αποτέλεσμα μικρότερο ή μεγαλύτερο τμήμα του οπτικού πεδίου να παραμορφώνεται, να θολώνει η όραση ή τμήμα της όρασης να μαυρίζει.

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια πάθηση που εξελίσσεται αργά, επομένως ο τακτικός –ακόμη και καθημερινός– έλεγχος είναι απαραίτητος ώστε να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν νωρίς ανησυχητικές αλλαγές στην όραση.

Amsler

Πώς θα κάνετε το τεστ

1. Κατεβάστε στον υπολογιστή σας και εκτυπώστε την παρακάτω εικόνα.

Amsler grid

2. Καθίστε αναπαυτικά σε έναν καλά φωτισμένο χώρο του σπιτιού σας. Αν χρησιμοποιείτε γυαλιά οράσεως, μην τα βγάλετε.

3. Κρατήστε την εικόνα σε απόσταση 30-40 εκ. από το πρόσωπό σας.

4. Καλύπτοντας το ένα μάτι με το ελεύθερο χέρι σας, κοιτάξτε την κουκκίδα στο κέντρο της εικόνας. Κρατώντας το βλέμμα σας καρφωμένο στην κουκκίδα, παρατηρήστε αν κάποιες από τις γραμμές του πλέγματος μοιάζουν θολές, κυματιστές, πιο σκούρες ή εξαφανίζονται.

5. Επαναλάβετε τη διαδικασία και για το άλλο μάτι.

Κάντε το τεστ όσο συχνά κρίνετε πως είναι απαραίτητο και ενημερώστε τον οφθαλμίατρό σας για τυχόν αλλοιώσεις που παρατηρήσατε στην όρασή σας.

Πηγή: onmed.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.