search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:40
MENU CLOSE

Τσικνοπέμπτη: Πως τσικνίζει η Ελλάδα – Τα έθιμα ανά περιοχή

20.02.2020 07:32
Τσικνοπέμπτη: Πως τσικνίζει η Ελλάδα - Τα έθιμα ανά περιοχή - Media

 

Tσικνοπέμπτη σήμερα και ολόκληρη η Ελλάδα βγαίνει να τσικνίσει και να γιορτάσει, ένα έθιμο που προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα όταν οι Έλληνες έπιναν και γιόρταζαν προς τιμή του Θεού Διονύσου. Η σημερινή μέρα ταυτίζεται για πολλούς με το ξεκίνημα του καρναβαλιού και το ξεφάντωμα, από σήμερα αρχίζουν οι μεταμφιέσεις και η διασκέδαση.

Τα ιδιαίτερα έθιμα της μέρας σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως τα κατέγραψαν τα Παραπολιτικά.  

Στη Θήβα, την ημέρα της Τσικνοπέμπτης αρχίζει ο «βλάχικος γάμος» που ξεκινά με το προξενιό δύο νέων, συνεχίζει με το γάμο και τελειώνει την Καθαρή Δευτέρα με την πορεία των προικιών της νύφης και το γλέντι των συμπεθέρων.

Στην Πάτρα, εκατοντάδες Πατρινοί από το μεσημέρι της Τσικνοπέμπτης στήνουν ψησταριές σε κάθε σημείο της πόλης, ακόμα και έξω από τα καταστήματά τους.

Επίκεντρο των εορτασμών είναι η πλατεία 25ης Μαρτίου, τα κρεατικά και το κρασί «εμφανίζονται» από νωρίς το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ.

Στην Κέρκυρα, οι ντόπιοι μαζεύονται για τα Πετεγολέτσα! Βγαίνουν δηλαδή στα παράθυρα (φανέστρες) των σπιτιών τους και «κουτσομπολεύουν».

Στην Κομοτηνή η μέρα είναι…ερωτική. Σύμφωνα με την παράδοση η ημέρα έιναι αφιερωμένη σε ζευγάρια που πρόκειται να παντρευτούν! Ο αρραβωνιαστικός στέλνει στην αρραβωνιαστικιά του μια κότα, τον κούρκο, και εκείνη στέλνει μπακλαβά και μια κότα γεμιστή.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:40