search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 02:50
MENU CLOSE

Ενός φιάσκου μύρια έπονται

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος Φ. 2113
20/02/2020
22.02.2020 04:00
merkel1.jpg

 

Ραγδαίες εξελίξεις πυροδότησε το φιάσκο της Θουριγγίας, όταν ο φιλελεύθερος (FDP) Τόμας Κέμεριχ δέχτηκε να εκλεγεί πρωθυπουργός του κρατιδίου με τις ψήφους της CDU και κυρίως της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (ΑfD). Δύο μέρες αργότερα εξαναγκάστηκε σε παραίτηση μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τα στρατόπεδα των Φιλελευθέρων και των Χριστιανοδημοκρατών. Η επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Άνεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ ανακοίνωσε την παραίτησή της λίγες ώρες μετά το φιάσκο της Θουριγγίας και έκανε γνωστό ότι δεν σκοπεύει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος.

Ειδικότερα, οι Χριστιανοδημοκράτες της Θουριγγίας, αψηφώντας τη γραμμή του κόμματος, στήριξαν τον Τόμας Κέμεριχ για την πρωθυπουργία του κρατιδίου μαζί με τους βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) καταρρίπτοντας το ταμπού που αφορά τη συνεργασία με εξτρεμιστές στη γερμανική πολιτική σκηνή. Για το συγκεκριμένο θέμα εξάλλου έχει ασκήσει κριτική ο συμπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Νόρμπερτ Βάλτερ – Μπόργιανς, κατηγορώντας τη CDU για «γέφυρες» με την Ακροδεξιά.

Η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία διανύει την τελευταία της θητεία, δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως για την παραίτηση της Καρενμπάουερ, η οποία θεωρείται το «πολιτικό της παιδί». Σε μια κίνηση ενότητας για το κόμμα η καγκελάριος διαμήνυσε ότι αναμένει τις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία του κόμματος, χωρίς ωστόσο να στηρίξει κάποιον από τους υποψηφίους.

Η μετα-Μέρκελ εποχή

Εκτός από την εσωκομματική εκλογική διαδικασία και την απουσία επικεφαλής, η CDU έχει να αντιμετωπίσει και τη μετα-Μέρκελ εποχή. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, την οποία διεξήγαγε το Ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό της «Handelsblatt», το κόμμα δεν είναι καθόλου «ελκυστικό» χωρίς την Άνγκελα Μέρκελ στο τιμόνι.

Πιο συγκεκριμένα, το 23% των ψηφοφόρων του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, δηλαδή ο ένας στους τέσσερις, δεν θα το ψήφιζε εάν δεν ηγείτο του κόμματος η Άνγκελα Μέρκελ. Αυτό σημαίνει ότι η CDU θα έχανε 2,4 εκατομμύρια ψήφους σε σχέση με τις εκλογές του 2017. Επίσης, η πλειονότητα των ερωτηθέντων αναμένει ότι η πολιτική κατάσταση θα χειροτερέψει χωρίς τη νυν καγκελάριο.

Σαφής είναι η γνώμη των Γερμανών πολιτών σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD): Πάνω από τα τρία τέταρτα (77%) όλων των ερωτηθέντων επιθυμούν τον αποκλεισμό της από οποιαδήποτε έμμεση ή άμεση συνεργασία με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα. Οι ψηφοφόροι της CDU μάλιστα την απορρίπτουν σε ποσοστό 82%.

Οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν εισέλθει επομένως σε μια παρατεταμένη περίοδο κρίσης, αφού η Κραμπ – Καρενμπάουερ παραμένει ως μεταβατική ηγέτης μέχρι το συνέδριό τους ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες εταίροι τους προειδοποιούν ότι θα αποσυρθούν από τον μεγάλο συνασπισμό αν δεν παραμείνει η Μέρκελ καγκελάριος.

 

Οι υποψήφιοι για την ηγεσία

Την ίδια στιγμή το βλέμμα είναι στραμμένο προς τους υποψηφίους για την ηγεσία της CDU, εκ των οποίων ο Φρίντριχ Μερτς φαντάζει ο επικρατέστερος. Ο Μερτς είναι ο «αγαπημένος» του προέδρου της Βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ θεωρείται ο πιο ικανός για να επαναπατρίσει τους ψηφοφόρους της CDU που στράφηκαν προς την Ακροδεξιά.

Ο Μερτς – ο οποίος είχε θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία και στο προηγούμενο συνέδριο του κόμματος – έχει ξεκαθαρίσει πως θα στρέψει το κόμμα δεξιότερα του Κέντρου και θα επανασυστήσει το μεγάλο πολυσυλλεκτικό κόμμα (Volkspartei), που συστέγαζε από υπερσυντηρητικούς σε κοινωνικά θέματα έως θρησκόληπτους υπέρμαχους του νεοφιλελευθερισμού, μέχρι και πιο μετριοπαθείς ψηφοφόρους που επιθυμούν ένα παραδοσιακό κοινωνικό κράτος.

Μπορεί πάντως οι υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος να είναι πάνω – κάτω γνωστοί, καθώς είχαν θέσει υποψηφιότητα και στις προηγούμενες εκλογές (ο Φρίντριχ Μερτς και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν καθώς και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ), ωστόσο επίσημη υποψηφιότητα έθεσε πρώτος ο βουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Νόρμπερτ Ρέντγκεν.

Ο 54χρονος πολιτικός από τη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την πρόθεσή του σε επιστολή του προς την απερχόμενη πρόεδρο του CDU Άνεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ, όπως ανέφερε η εφημερίδα «Rheinische Post».

Ο Ρέντγκεν είναι επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Μπούντεσταγκ και έχει διατελέσει υπουργός Περιβάλλοντος από το 2009 έως το 2012. Σύμφωνα με τη «Rheinische Post» στην επιστολή του αναφέρει πως είναι απολύτως πεπεισμένος ότι αυτό που διακυβεύεται είναι πολύ μεγαλύτερο από την προεδρία του κόμματος. «Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή ώστε διακυβεύεται το μέλλον της CDU, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη σταθερότητα της Γερμανίας», τονίζει.

Στο παρελθόν ο Ρέντγκεν θεωρούνταν κάποιος που θα μπορούσε να συνεργαστεί με τους Πράσινους, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα αυτή τη στιγμή στη Γερμανία μετά τη CDU.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα – αν επιβεβαιωθεί – θα είναι η ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Μάρκους Σέντερ, πρωθυπουργού της Βαυαρίας και αρχηγού της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), αδελφού κόμματος της CDU στη Βαυαρία. Στην περίπτωση που ο Σέντερ εκλεγεί υποψήφιος καγκελάριος των CDU/CSU, δεν θα μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών. Θα παραμείνει τότε πρόεδρος της CDU η Καρενμπάουερ;

Ο ίδιος πάντως, αν και αποφεύγει να τοποθετηθεί, έχει ξεκαθαρίσει ότι το σχέδιο της απερχόμενης αρχηγού, με ορίζοντα το τέλος του έτους, δεν τον βρίσκει καθόλου σύμφωνο, ενώ προειδοποίησε για τον κίνδυνο η παράταξη σε αυτό το διάστημα να συνεχίσει να φθείρεται. Για την ώρα ο Σέντερ επιμένει ότι το θέμα δεν είναι η ηγεσία του CDU, αλλά το μέλλον της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU).

Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες εβδομάδες χαρακτηρίζονται κρίσιμες για το μέλλον του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και πολλά στελέχη προσπαθούν να επισπεύσουν τις διαδικασίες διαδοχής, προκειμένου το κόμμα να μην πληρώσει το τίμημα της παρατεταμένης εσωστρέφειας, όπως συνέβη με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD). Σύμφωνα με στελέχη και μέλη της CDU, κριτήριο της επιλογής του αρχηγού και υποψηφίου καγκελάριου θα είναι πιθανότατα το ποιος μπορεί να επαναφέρει το κόμμα στα παλιά του ποσοστά.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15