09/04/2020 08:11:59

Τι ισχύει με τις εφαρμογές Google στα κινητά Huawei

Τι ισχύει με τις εφαρμογές Google στα κινητά Huawei - Media

 

Να μην εγκαθιστούν τις εφαρμογές Google στα κινητά Huawei που διατέθηκαν στην αγορά μετά τις 16 Μαίου προειδοποεί ο Tristan Ostrowski, Android & Play Legal Director της εταιρείας, στο επίσημο blog της. 

Για το λόγο αυτό μάλιστα προειδοποιεί τους χρήστες που έχουν στην κατοχή τους νεότερα προϊόντα Huawei να μην επιχειρήσουν το sideloading των εφαρμογών Gmail, YouTube, Play Store ή άλλου λογισμικού της Google σε μη πιστοποιημένες συσκευές, καθώς η εταιρεία δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι είναι οι κανονικές εφαρμογές της και πως δεν διαθέτουν κακόβουλο λογισμικό (malware). «Οι sideloaded εφαρμογές της Google δεν θα λειτουργούν αξιόπιστα επειδή δεν επιτρέπουμε στις υπηρεσίες μας να εκτελούνται σε μη πιστοποιημένες συσκευές όπου ενδέχεται να διακυβεύεται η ασφάλεια. Το sideloading των Google apps επίσης συνεπάγεται υψηλό κίνδυνο εγκατάστασης μιας εφαρμογής που έχει αλλοιωθεί ή έχει παραποιηθεί με τρόπους που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των χρηστών».

Να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών απαγόρευσε σε αμερικανικές εταιρείες όπως η Google να συνεργαστούν με άλλες κινεζικές, μεταξύ αυτών και η Huawei, εντάσσοντάς τες στην «μαύρη λίστα» του υπουργείου Εμπορίου.

«Η Google απαγορεύεται να παρέχει εφαρμογές της Google, συμπεριλαμβανομένων των Gmail, Maps, YouTube, Play Store και άλλων, για να εγκατασταθούν είτε εκ των προτέρων είτε εκ των υστέρων από τους χρήστες στις νέες συσκευές της Huawei», σημειώνει ο Tristan Ostrowski.

Σύμφωνα με την Google, η απαγόρευση αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη σύγχυση στους χρήστες οι οποίοι ζητούν διευκρινίσεις σχετικά με το ποια προϊόντα υπόκεινται στους προαναφερθέντες περιορισμούς. «Συνεχίζουμε να λαμβάνουμε σειρά ερωτήσεων σχετικά με τις νέες συσκευές Huawei (τα νέα μοντέλα που θα κυκλοφορήσουν στο μέλλον ή και όσα κυκλοφόρησαν μετά τις 16 Μαΐου 2019 όπου και επιβλήθηκε η απαγόρευση συνεργασίας). Οι χρήστες θέλουν να μάθουν αν σε αυτές τις συσκευές θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι εφαρμογές και οι υπηρεσίες της Google».

Με στόχο να προστατεύσει την ασφάλεια των χρηστών της Google στα εκατομμύρια των υφιστάμενων συσκευών Huawei που υπάρχουν παγκοσμίως, η «εταιρεία συνεχίζει την συνεργασία της με την κινεζική εταιρεία και σύμφωνα με τους κυβερνητικούς περιορισμούς, παρέχει ενημερώσεις ασφαλείας για τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες της Google στα μοντέλα που κυκλοφόρησαν μέχρι και την 16 Μαΐου 2019».

Όπως εξηγεί η Google, «η νομοθεσία των ΗΠΑ επιτρέπει σήμερα στην Google να συνεργάζεται αποκλειστικά με τη Huawei σε μοντέλα συσκευών που διατέθηκαν στο κοινό στις 16 Μαΐου 2019 ή πριν από την ημερομηνία αυτή». Κι αυτό «θα συνεχίσει να κάνει για όσο της επιτραπεί».

«Αυτό σημαίνει ότι τα κινητά που κυκλοφόρησαν μετά από αυτή την ημερομηνία είναι «μη πιστοποιημένα» καθώς η Google δεν είχε την δυνατότητα να υποβάλλει τις συσκευές σε ελέγχους ασφαλείας ή να εγκαταστήσει στις συσκευές το λογισμικό Google Play Protect, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει κακόβουλες εφαρμογές ή παραβιάσεις ασφαλείας», όπως διευκρινίζει η εταιρεία.

Τέλος, παραθέτει τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες μπορούν να ελέγξουν αν η συσκευή Android που χρησιμοποιούν έχει πιστοποιηθεί από το Google Play Protect. «Για να ελέγξετε αν η συσκευή σας είναι πιστοποιημένη, ανοίξτε την εφαρμογή Google Play Store στο Android τηλέφωνό σας και πατήστε «Μενού» > «Ρυθμίσεις» και εκεί θα δείτε αν η συσκευή σας είναι πιστοποιημένη με την επιλογή «Google Play Protect».

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.