search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:14
MENU CLOSE

«Κρύο- ζέστη» η αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ

27.03.2020 09:03
5025136.jpg

 

Σήμα για εποικοδομητική στάση ειδικά στο μέτωπο της Υγείας έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την χθεσινή συνεδρίαση (μέσω τηλεδιάσκεψης) της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην συνεδρίαση συζητήθηκαν όλα τα κρίσιμα ζητήματα, από την κυβερνητική διαχείριση στο πεδίο της Δημόσιας Υγείας έως τα εργασιακά, το μέτωπο της οικονομίας και την στάση της ΕΕ, δεδομένης και της χθεσινής τηλε- συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κομματικές πηγές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχολίασε:

«Αυτό που προέχει τούτη την ώρα είναι η προστασία της υγείας των πολιτών. Να ενισχυθεί το ΕΣΥ, να προσληφθούν άμεσα νοσηλευτές και γιατροί, να αυξηθούν οι κλίνες εντατικής θεραπείας. Θα σταθούμε αρωγοί με εποικοδομητικές προτάσεις στη μάχη για τη προστασία της ζωής αλλά και αυστηροί κριτές στο βαθμό που δεν υλοποιούνται αποτελεσματικά μέτρα από τη κυβέρνηση για τη στήριξη της Δημόσιας υγείας». Η συγκεκριμένη αναφορά που θέτει ως προτεραιότητα την Υγεία και την εποικοδομητική συνεισφορά ή κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύεται ως προτροπή στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε αποφυγή όξυνσης στο δημόσιο λόγο, στον απόηχο της κόντρας που δημιουργήθηκε με την κυβέρνηση μετά την γνωστή ανάρτηση του δημοσιογράφου και μέλους του Γραφείου Τύπου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωτήρη Καψώχα αλλά και του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου, ο οποίος ανέβασε γελοιογραφία με το ίδιο σχόλιο.

Σαφώς, είναι άλλο πράγμα οι τοποθετήσεις σε ύφος «τιμωρού» μέσω της επίκλησης του Καραϊσκάκη και άλλο η κριτική για τις κυβερνητικές πολιτικές επιλογές.

Έτσι, στο μέτωπο της Δημόσιας Υγείας από τον ΣΥΡΙΖΑ χθες σχολιάστηκε εντόνως το ζήτημα του διπλασιασμού των νοσηλίων για τις κλίνες ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών. Ο κατά τα λοιπά, χαμηλών τόνων τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός αμφισβήτησε ευθέως την εξήγηση που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια του κυβερνητικού μπρίφινκ, ότι δηλαδή ο διπλασιασμός της ημερήσιας αποζημίωσης από 800 ευρώ σε 1.600 ευρώ αφορά την αποζημίωση του προσωπικού των ιδιωτικών θεραπευτηρίων. Ο κ. Ξανθός χαρακτήρισε «παραπειστική» την απάντηση του κυβερνητικού επισημαίνοντας βάσει του σχετικού κανονισμού του ΕΟΠΥΥ για τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) στην τιμή των 800 ευρώ περιλαμβάνεται το μισθολογικό κόστος. Ως εκ τούτου σχολίασε ότι η επιλογή της κυβέρνησης να διπλασιάσει την αποζημίωση παραπέμπει σε «χαριστικές ρυθμίσεις».

Μερικά κλικ πιο ωμός ήταν ο Παύλος Πολάκης ο οποίος – αν και οι κομματικές του αρμοδιότητες (αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών) δεν αφορούν τον τομέα της Υγείας – έχει το ελεύθερο από την Κουμουνδούρου να τοποθετείται με την ιδιότητά του ως γιατρού και να κάνει «φασαρία» (και) γι αυτά τα θέματα, υπογραμμίζοντας τις διαστάσεις σκανδάλου όπου η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι υπάρχουν. Έτσι λοιπόν με ανάρτησή του στο facebook κατηγόρησε τον κυβερνητκό εκπρόσωπο ότι είπε ψέματα για τα νοσήλια και ότι καλύπτει «δώρο – αρπαχτή» σε συγκεκριμένους κλινικάρχες.

Σχετικό σχόλιο έκανε και ο εκπρόσωπος Τύπου Αλέξης Χαρίτσης ο οποίος ουσιαστικά υπογράμμισε την αντίφαση στα μέτρα που έχει πάρει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους, (δυνατότητα αναστολής εργασιακών συμβάσεων ή εκ περιτροπής εργασία με μείωση μισθού στο 50%) με την έγνοια για τους εργαζόμενους των ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ. «Έχει πραγματικά ενδιαφέρον ότι στην περίπτωση των εργαζομένων η κυβέρνηση απαιτεί να παραχωρήσουν τουλάχιστον τον μισό μισθό τους για να βάλουν πλάτη στην κρίση, αλλά στην περίπτωση των ιδιωτικών κλινικών θεωρεί ότι πρέπει να διπλασιάσει την αποζημίωση τους. Εκεί δεν πληρώνει κάποιος; Ή μήπως για τους κλινικάρχες υπάρχουν λεφτόδεντρα» ανέφερε χαρακτηριστικά;

Ανησυχία για την ύφεση, κριτική στη Γερμανία για το ευρωομόλογο

Κατά τα λοιπά η ανησυχία της ηγεσίας και των στελεχών της Κουμουνδούρου εστιάζεται στο μέτωπο της οικονομίας και της επαπειλούμενης νέας και βαθύτερης ύφεσης ύστερα από την δεκάχρονη μνημονιακή περιπέτεια.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη χθεσινή συνεδρίαση τόνισε χαρακτηριστικά ότι «στο μέτωπο της οικονομίας τα πράγματα δυστυχώς είναι ακόμη πιο δυσάρεστα» και η χώρα αποδεικνύεται «ουραγός στη Ευρώπη σε μέτρα στήριξης της οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα υιοθετεί πλήρως ένα μοντέλο εργασιακής ανασφάλειας, απολύσεων και μισών μισθών. Αν επιμείνουν σε ημίμετρα και δε λάβουν γενναία οριζόντια μέτρα, πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε έκρηξη της ύφεσης και της ανεργίας και οι κόποι του λαού μας θα πάνε στράφι».

Επικριτική προς τη Γερμανία ήταν και η δήλωση του αμέσως μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που δεν κατέληξε σε απόφαση. «Ακόμα και στις σημερινές τραγικές στιγμές για την ανθρωπότητα, η Γερμανία επιμένει εμμονικά στο μοντέλο της λιτότητας που εγκλώβισε την Ευρώπη στην κρίση.

Η Ευρωπαϊκή ηγεσία είτε θα αφήσει πίσω της τις καταστροφικές αυτές πολιτικές ώστε να προστατεύσει τους λαούς της, είτε θα καταδικάσει την Ε.Ε. σε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση που θα υπονομεύσει, όχι μόνο τις θυσίες των λαών της, αλλά και την ίδια της την ύπαρξη».

Σημειώνεται ότι η Γερμανία αντέδρασε στο αίτημα 9 χωρών για την έκδοση κορωνο-ομολόγου για την αντιμετώπιση της κρίσης, μεταξύ των οποίων και η ελληνική κυβέρνηση. Με δεδομένο ότι η Κουμουνδούρου συμφωνεί και υπερθεματίζει στην έκδοση του ειδικού αυτού ευρωομολόγου, τα πυρά του Αλέξη Τσίπρα στράφηκαν, αναμενόμενα, προς τη Γερμανία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:09