search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:37
MENU CLOSE

Στην Πάτρα τυπώνουν προστατευτικές μάσκες σε 3D εκτυπωτές!

28.03.2020 07:32
Στην Πάτρα τυπώνουν προστατευτικές μάσκες σε 3D εκτυπωτές! - Media

 

“Είναι ενθουσιασμένοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας με τις προστατευτικές ασπίδες προσώπου που έχουμε εκτυπώσει σε τρισδιάστατο εκτυπωτή και αυτό για εμάς είναι μία μεγάλη ηθική ικανοποίηση”, λέει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Κωνσταντίνος Γαλιώτης, καθηγητής επιστήμης και τεχνολογίας υλικών του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Μέχρι τώρα, σύμφωνα με τον καθηγητή, “έχουν ήδη παραδοθεί έξι προστατευτικές ασπίδες προσώπου και μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι έτοιμες άλλες 24”.

Αναφερόμενος στο πώς ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια, περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: “Με πήρε τηλέφωνο, έπειτα από δική του πρωτοβουλία, ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και λοιμωξιολόγος, Μάρκος Μαραγκός, ο οποίος γνώριζε ότι εμείς ασχολούμαστε με παραγωγή υλικών και μας ζήτησε, αν μπορούμε, να βοηθήσουμε, φτιάχνοντας μάσκες για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές”.

“Εμείς”, συνεχίζει ο Κωνσταντίνος Γαλιώτης, “ασχολούμαστε εδώ και χρόνια με την τρισδιάστατη εκτύπωση, ενώ παράλληλα, δύο μεταδιδακτορικοί συνεργάτες μου έχουν ιδρύσει στο επιστημονικό πάρκο Πατρών μία νεοφυή επιχείρηση για να τυπώνει τρισδιάστατα αντικείμενα και προϊόντα”.

Ως εκ τούτου, προσθέτει, “ήμασταν έτοιμοι να κινητοποιηθούμε, για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε και να τυπώσουμε τις προστατευτικές ασπίδες”.

Όσον αφορά το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένες οι προστατευτικές ασπίδες προσώπου, ο καθηγητής περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

“Το υλικό αυτό έχει δύο κομμάτια. Το υλικό της επάνω βάσης που το κρατάει, το οποίο είναι πολύπλοκο και θέλει τρισδιάστατη εκτύπωση, είναι από πολυγαλακτικό οξύ. Πρόκειται για ένα θερμοπλαστικό που ανακυκλώνεται και μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ως υλικό. Έχει πολύ καλές ιδιότητες και μπορεί πολύ εύκολα να γίνει διαχειρίσιμο μέσα από τρισδιάστατη εκτύπωση”.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει, “μπορεί κάποιος να αγοράσει τμήματα από αυτό το υλικό σε μεγάλες ποσότητες, διότι είναι αρκετά φθηνό”.

“Το δεύτερο υλικό”, προσθέτει, “είναι μία διαφάνεια τύπου οξικής κυτταρίνης”, ενώ όπως επισημαίνει, “αυτές οι προστατευτικές ασπίδες μπορούν να καθαρισθούν και να απολυμανθούν”.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, “έχω πει του κ. Μαραγκού ότι ή θα πλένουν κάθε βράδυ τη ζελατίνα και το στήριγμα, ή θα βάλουν το στήριγμα μέσα στο φούρνο, στους 80 βαθμούς Κελσίου, για να σκοτώνεται ο κορονοϊός.”

“Αν δεν θέλουν να το κάνουν αυτό,” συνεχίζει, “μπορούν να πετάξουν τη ζελατίνα και εμείς θα τους προμηθεύουμε ανταλλακτικό”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:34