search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:05
MENU CLOSE

Σήμερα και αύριο οι κρίσιμες ημερομηνίες για εργοδότες και εργαζόμενους

10.04.2020 11:01
Σήμερα και αύριο οι κρίσιμες ημερομηνίες για εργοδότες και εργαζόμενους - Media

 

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες υποβολής αιτήσεων από εργοδότες και εργαζόμενους για την καταβολή επιδομάτων, εκπτώσεων ενοικίου και αναστολής δόσεων δανείων, στο πλαίσιο των μέτρων της κυβέρνησης για την ανάσχεση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Σήμερα και αύριο είναι κρίσιμες ημερομηνίες για τις εξής κατηγορίες:

1. Εκπνέει σήμερα Παρασκευή 10 Απριλίου n προθεσμία για τις υπεύθυνες δηλώσεις των εργοδοτών που ανέστειλαν προσωρινά τη λειτουργία τους με κρατική εντολή, στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Όσοι δεν υποβάλλουν έγκαιρα τις σχετικές δηλώσεις, κινδυνεύουν να χάσουν οι ίδιοι τις φορολογικές και ασφαλιστικές αναστολές όπως και τη μείωση επαγγελματικού ενοικίου 40%, ενώ οι εργαζόμενοί τους τα 800 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο σχεδιασμό της κυβέρνησης βρίσκεται η παράταση του μέτρου του επιδόματος τον Μάιο και τον Ιούνιο, «αλλά σαφώς μειούμενου», όπως παραδέχτηκε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

2. Σήμερα εξάλλου ολοκληρώνεται το πρώτο δεκαήμερο των δηλώσεων των μισθωτών σε αναστολή στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr με βάση το ΑΦΜ. Σήμερα υποβάλλουν οι εργαζόμενοι με ΑΦΜ που λήγει σε 0.

Υπενθυμίζεται πως οι εργαζόμενοι που έχουν αναστολή της σύμβασης εργασίας τους με βάση τους ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.yeka.gr) έως τις 30 Απριλίου, για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ.

3. Σήμερα έληγε και η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να μπουν στο πρόγραμμα ενίσχυσης της επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά το υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση έως τις 21 Απριλίου.

Το σχήμα αφορά σε ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής και ανεξαρτήτως κλάδου συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, οι οποίες απασχολούν από 1 έως 500 εργαζόμενους και δεν είναι σε αδράνεια από τον Απρίλιο του 2019 και μετά.

Οι επιχειρήσεις που αξιοποιούν το σχήμα δεσμεύονται από τη ρήτρα μη απολύσεων. Η δήλωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος υποβάλλεται στην εφαρμογή https://www.aade.gr/mybusinesssuport.

4. Τέλος, σήμερα εκπνέει n προθεσμία για την εμπρόθεσμη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου από τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Όσοι πληρώσουν τις εισφορές τους μέχρι σήμερα, θα έχουν έκπτωση 25% στο ασφάλιστρο.

Η ελάχιστη υποχρέωση πέφτει έτσι από τα 220 ευρώ στα 165 ευρώ. Όσοι πλήττονται βάσει ΚΑΔ, μπορούν να καταβάλουν τις εισφορές Φεβρουαρίου και Μαρτίου σε 4 μηνιαίες δόσεις, ξεκινώντας από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, χωρίς την έκπτωση του 25%.

Από αύριο οι διορθώσεις στο ΕΡΓΑΝΗ

Αύριο Σάββατο 11 Απριλίου «ανοίγουν» για 3 μέρες οι διορθώσεις σε ΕΡΓΑΝΗ και supportemployees.yeka.gr, όπου θα μπορούν εργοδότες και εργαζόμενοι να τροποποιούν και να διορθώνουν τις δηλώσεις τους πριν από την πρώτη πληρωμή.

Την ίδια ημέρα ξεκινά ο δεύτερος κύκλος αιτήσεων στο supportemployees.yeka.gr με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ από μισθωτούς που βρίσκονται σε αναστολή, είτε επειδή οι επιχειρήσεις έκλεισαν με κρατική εντολή, είτε επειδή οι εργοδότες τους έθεσαν σε αναστολή επειδή πλήττονται βάσει ΚΑΔ. Το Σάββατο θα μπορούν να υποβάλουν νέα ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση εργαζόμενοι με ΑΦΜ που λήγει σε 1.

Ο δεύτερος κύκλος αιτήσεων μισθωτών βάσει ΑΦΜ θα ολοκληρωθεί στις 20 Απριλίου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:04